Author photoAdrian Gubčo 06.12.2021 16:48

Odhaľuje sa budúca podoba Jurigovho námestia

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) odhalil víťaznú podobu Jurigovho námestia, ktorú hľadal v architektonickej súťaži. Dlhodobo zanedbaný verejný priestor v srdci sídliskovej zástavby v Karlovej Vsi sa má po obnove premeniť na obľúbené miesto pre trávenie voľného času, vďaka čomu sa posilnia susedské vzťahy. Okrem MIBu súťaž zastrešovalo aj Hlavné mesto a mestská časť Karlova Ves.

Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy

Jurigovo námestie vzniklo ako významná súčasť sídliska Karlova Ves, budovaného v rokoch 1967-1976 (projekt je z roku 1961). Patrí k verejným priestorom, ktorého architekti sa snažili o dvojúrovňové oddelenie automobilovej a pešej dopravy. Chodci tak mohli priestranstvo a okolitú vybavenosť využívať bez konfliktu s automobilmi. Autori sa navyše „vyhrali“ s tvarovaním priestoru, mierkou jednotlivých plôch a tvorbou rozličných zákutí, kedy je priestor rozdelený do série terás. Nanešťastie, dnes je námestie veľmi zanedbané, bariérové a niektoré terasy museli byť kvôli problémom s nosnosťou uzatvorené.

Mestská časť tento stav vnímala dlhšie ako problém, preto už v minulosti hľadala spôsoby, ako ho zlepšiť. „Obyvatelia Jurigovho námestia síce bývajú na veľkolepo navrhnutom priestore, ale zároveň sa oň od výstavby nikto poriadne nestaral,“ potvrdzuje starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. „Rokmi schátral tak, že si vyžaduje rozsiahlu a finančne nákladnú rekonštrukciu. Čiastkové ad hoc opravy síce trochu pomôžu, ale sami o sebe nestačia. Jurigovo námestie tvoria nielen nadzemné viacúrovňové, ale aj podzemné priestory a všade sa na generálku pomerne netrpezlivo čaká.“ Mestská časť už určité zabezpečovacie práce vykonala, len to ale nestačí.

V spolupráci s Hlavným mestom a MIBom tak vyhlásila dvojkolovú architektonickú súťaž, pričom prvé kolo bolo vyhlásené ešte v máji tohto roka. Prihlásilo sa päť kancelárií, do druhého kola postúpili štyri. Z predložených návrhov sa porota zhodla na víťazovi v podobe 2M ateliéru architektúry. Koncepciu tejto kancelárie označujú ako „citlivú, komplexnú a nadčasovú“. Okrem splnenia zadania súťaže experti a zástupcovia samosprávy ocenili aj technickú realizovateľnosť riešenia a rešpekt k pôvodnému charakteru námestia.

„Víťazný návrh prezentuje citlivý, ale sebavedomý prístup k riešeniu technicky komplikovaného zadania terasovitého námestia na sídlisku, čím zároveň ukazuje možnú cestu aj pre podobné zadania nadúrovňových terás, ktoré existujú v rámci viacerých sídlisk na území Bratislavy,“ opísal návrh Peter Lényi, riaditeľ sekcie súťaží na MIB. Hlavnými bodmi riešenia je pretvorenie najvyššej z terás na detské ihrisko s trampolínami a s charakteristickým farebným riešením, lepšie sprístupnenie fontány a vytvorenie „piazzety“ s výsadbou a zeleňou. Pribudnúť majú aj pergoly s popínavými rastlinami a premyslený systém zadržiavania dažďovej vody.

Ako ďalej zdôrazňuje MIB, veľká pozornosť bola venovaná farbám, umeniu a odkazom na pôvodné materiály. Okrem zmieňovaného detského ihriska by tu mal vzniknúť aj pestrofarebný „Karloveský koberec“, ktorý architekti vytvoria v spolupráci s umelcom. Pôjde o veľkoplošnú mozaiku zhotovenú z betónovej dlažby vo farbách okolia –  tyrkysu fontány, teplých farieb obytných domov, zelene  niekdajších viníc či zemitej  farby tehlových hodín. Zámerom je nadviazať na identitu lokality. Keďže farebnosť aj materialita má vychádzať z pôvodného riešenia, v maximálnej miere sa majú využiť pôvodné terakotové dlaždice. Architekti taktiež navrhujú zrekonštruovať a dobudovať umelecký prvok Meranie času.

Autori si od zlepšenia stavu námestia a jeho debarierizácie (formou výťahu) sľubujú otvorenie verejného priestoru širším skupinám obyvateľstva a jeho celkovú premenu. „Rekonštrukcia Jurigovho námestia v nasledujúcich rokoch vyvolá viaceré socio-ekonomické zmeny na tomto mieste a dá sa predpokladať, že dôjde aj k obmene prevádzok,“ predvídajú architekti. „Nové príležitosti vo verejnom priestore prilákajú viac obyvateľov námestia aj okolitých bytových domov. Vďaka tomu má Jurigovo námestie potenciál stať sa centrom pre všetky kultúrne, susedské a spoločenské akcie.“

MIB očakáva, že v priebehu budúceho roku sa bude tvoriť projektová dokumentácia rekonštrukcie, čo bude náročná úloha – opravovať sa má aj pôvodná nosná konštrukcia. Presný harmonogram rekonštrukcie bude známy až potom. Pravdepodobne sa však bude realizovať na etapy, keďže pôjde o náročný projekt po technickej aj finančnej stránke.

 

Karloveský koberec. Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Hoci je škoda, že sa do súťaže neprihlásilo viac kancelárií (snáď to je len výnimka, keďže inak sú súťaže v Bratislave skvele obsadené), víťazný návrh prichádza so skutočne nenásilným konceptom, ktorý dokáže vyťažiť z minima maximum. Jurigovo námestie je pomerne komplikovaný a bariérový priestor, čo mu vôbec nepomáha. Po dokončení predstavených zásahov by ale mohol pritiahnuť návštevníkov a podnikateľov, ktorí budú pozitívne vplývať na aktivitu aj údržbu námestia v budúcnosti. Riešeniu by pomohlo, keby boli terasy ešte lepšie prepojené s okolím, zvlášť s priestorom v okolí miestneho kostolíka. Takisto je možno chybou, že sa súťaž netýkala aj jeho okolia. 

Karlova Ves by ale každopádne mohla získať dobre obnovený priestor, ktorý je jedným z najdôležitejších v tejto mestskej časti. Ostatné námestia (alebo „námestia“) sú už v relatívne dobrom stave (napríklad Námestie sv. Františka, námestie pred školami na Majerníkovej, pešia zóna medzi bytovými domami na Pribišovej a Ľ. Fullu), Hlavné mesto radikálne prispelo k zlepšeniu úrovne Karlovej Vsi modernizáciou električkovej radiály a čoskoro má v pláne dokončiť aj parčík na Karloveskej. Ďalším nedávnym zlepšením je vybudovanie chodníka medzi Sumbalovou a zastávkou Nad lúčkami, čo bol projekt mestskej časti.

Kúsok po kúsku sa tak zlepšuje verejný priestor v tejto časti mesta. Od dokonalosti má stále nesmierne ďaleko – na to sa potrebuje najmä tvrdo zregulovať parkovanie. Skvalitňovanie vonkajších priestranstiev je však prevažujúcou líniou snáh Magistrátu. Konštatuje to aj Matúš Vallo, primátor Bratislavy. „Rekonštruovať verejné priestory bratislavských sídlisk je jedným z mojich hlavných záväzkov. Pracujeme na tom postupne, zanedbaných priestorov sa za roky nazbieralo veľa, modernizačný dlh voči našim vnútroblokom a kvalitným priestorom je obrovský.“

Mesto na tento účel využíva MIB a pracuje na tom s mestskými časťami. „K dnešnému dňu už máme v každej mestskej časti aspoň jeden obnovený verejný priestor. V tomto úsilí budeme pokračovať,” tvrdí Vallo. Myslené sú tým zatiaľ skôr vízie ako reálne zrealizované projekty. Tých totiž ostáva stále ešte relatívne málo, hoci počas budúceho roka sa to má zmeniť. Magistrát pripravuje doslova prietrž dobudovaných revitalizačných zámerov v rámci kampane „Živé miesta“. Mnohé sa budú dokončovať strategicky v predvolebnom období, čo pomôže primátorovi aj súčasným starostom či starostkám.

Opakuje sa tak niečo, čo je v Bratislave bežné každé štyri roky – horúčikovito sa opravujú cesty, verejné priestory, sadí sa zeleň a mesto sa okrášľuje. V prípade Jurigovho námestia to snáď bude inak a na jeho plne zrevitalizovanú podobu nebude treba čakať do najbližších relevantných volieb. Tie budú totiž až v roku 2026. Nielen miestni obyvatelia si zaslúžia, aby bolo námestie v dobrom stave omnoho skôr.

 

Viac o súťaži na webe Archinfo

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: 2M Ateliér architektúry / Metropolitný inštitút Bratislavy

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube