Author photoAdrian Gubčo 10.03.2022 17:28

OC Bottova sa premení na centrum pomoci pre vojnou zasiahnutých ľudí

Vojnu na Ukrajine je v čoraz silnejšej miere cítiť aj na Slovensku a v Bratislave. Metropola je pre mnohých utečencov z Ukrajiny prestupnou alebo konečnou zastávkou. V snahe o poskytnutie asistencie pre vystrašených, dezorientovaných alebo na pomoc odkázaných ľudí má preto vzniknúť veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci (ACP). Umiestnené bude v priestoroch OC Bottova v novom centre mesta.

OC Bottova, 16.1.2022

OC Bottova, 16.1.2022

O pláne zriadiť takéto centrum informoval majiteľ objektu OC Bottova, developer HB Reavis. Ten tu až do minuloročného septembra prevádzkoval dočasnú autobusovú stanicu, významným nájomcom bol aj známy český internetový predajca. Po presune stanice aj predajne do priestorov susedného centra Nivy sa objekt uvoľnil. V dohľadnej dobe mala prísť jeho asanácia, keďže sa na danom mieste plánuje nový polyfunkčný komplex s bývaním a občianskou vybavenosťou.

S ohľadom na aktuálnu situáciu však k zbúraniu objektu ešte nejakú dobu nedôjde. Informáciu o zriadení ACP potvrdilo pre TASR okrem developera aj Hlavné mesto. „Na bývalej náhradnej stanici sme zatiaľ poskytli skladové priestory pre účely humanitárnej pomoci. V rámci tohto objektu ďalej riešime aj možnosti zriadenia ACP,“ vyjadril sa developer na sociálnej sieti. Vyžadovať si to bude prestavbu objektu a ďalšie opatrenia, aby budova vyhovovala požiadavkám krízového štábu a orgánov, ktoré by tu mali pôsobiť. Definitívna podoba centra ešte nie je známa.

Magistrát považuje ACP v tejto polohe za ideálne z pohľadu logistiky, dopravy aj kvalitného zázemia v existujúcej budove. Otvorenie centra predpokladá v horizonte niekoľkých týždňov. Doteraz využíva predovšetkým infopoint v priestoroch Hlavnej železničnej stanice. V tejto chvíli je podľa mesta dostačujúci, v prípade potreby vie pristaviť pri objekte stanice stan. Napriek tomu sa zriadenie ACP rieši už niekoľko dní. V priestoroch OC Bottova by sa malo nachádzať dlhšie – podľa HB Reavis minimálne niekoľko mesiacov.

Určitou komplikáciou môže byť fakt, že ešte pred vypuknutím konfliktu sa spustili práce na odstraňovaní vonkajších častí stanice. Pre optimálne fungovanie ACP by bolo ideálne, keby vznikla pred objektom celistvá plocha, slúžiaca možno ako parkovisko pre ľudí, ktorým sa podarilo utiecť na autách, prípadne autobusy. Taktiež je na diskusiu, aký bude rozsah poskytovanej asistencie – v takom prípade možno bude potrebné aj zriadiť dodatočné priestory, ktoré sú nad rámec budovy. Vychádzajúc zo zahraničných skúseností (napríklad z najväčšieho obdobného centra Ptak Warsaw Expo), ide o priestorovo aj logisticky pomerne náročnú úlohu.

V každom prípade ide o správny krok, pokiaľ sa má zlepšiť úroveň pomoci pre ľudí, postihnutých vojnou. Hlavné mesto aj súkromné spoločnosti sa mobilizujú, aby utečencom pomohli. HB Reavis sa zaradil k rade spoločností z developerského prostredia, ktoré pristupujú k podpore rozličnými spôsobmi: JTRE napríklad umožňuje učiť sa ľuďom z Ukrajiny po slovensky, Penta, spolu so svojou dcérskou firmou Penta Real Estate, podporila utečencov finančne a v Bory Mall vytvorila miesto pre zber darov, ITB taktiež pomohlo finančným darom a poskytla vzorový byt v projekte Kolísky pre ubytovanie utekajúcej rodiny. To isté urobilo Cresco Real Estate v Slnečniciach. Corwin podporuje dobročinné organizácie, zamerané na pomoc utečencom.

K zaujímavému nápadu pristúpila aj Slovenská komora architektov, ktorá vytvorila platformu pre databázu pracovných príležitostí, ako aj žiadostí o pracovné miesta. Slovenské architektonické kancelárie tak môžu ponúknuť pracovné pozície utekajúcim architektom z Ukrajiny.

 

Dočasná autobusová stanica bude slúžiť ako dočasné asistenčné centrum pomoci

 

Celkové vzopätie sa slovenskej spoločnosti v snahe o pomoc ľuďom z Ukrajiny a na Ukrajine je obdivuhodné a ostáva len dúfať, že sa táto miera ľudskosti udrží čo najdlhšie. Nie je totiž vylúčené, že vojna bude trvať ešte dlho a zverstvá, páchané agresorom, vyženú z Ukrajiny omnoho viac utečencov. V takom prípade bude potrebné riešiť aj praktické otázky. Väčšina utekajúcich ľudí bude pravdepodobne zo Slovenska pokračovať ďalej, pokiaľ ale predsa len v Bratislave zostanú tisíce ľudí, zvlášť rodiny, bude potrebné im umožniť zaradiť sa do bežného života.

V meste s drahými nehnuteľnosťami a vysokým tlakom na materské či základné školy to bude veľmi náročné. Keďže však ide o výnimočnú situáciu, azda je čas na výnimočné riešenia: kým pre Hlavné mesto to znamená otvorenie Územného plánu a sprístupnenie ďalších území pre rezidenčnú výstavbu, pre štát by to malo znamenať zvýšenie rozpočtu pre Bratislavu a jej mestské časti. Tento by bol následne určený (a možno aj viazaný) na rozvoj občianskej vybavenosti, vrátane zmieňovaných škôl. K radikálnejším zmenám by mohlo patriť zrušenie mestských častí, aby boli procesy omnoho efektívnejšie, alebo zvýšenie kompetencií pre Hlavné mesto, aby získalo pozíciu samostatného kraja.

Vojnou na Ukrajine sa skončil systém „business as usual“ v mnohých odvetviach života, spravovanie a rozvoj mesta nevynímajúc. Slovensko musí zvýšiť výdavky na obranu, v určitej miere ho postihne bojkot ruských produktov, predovšetkým energetických, a nakoniec nebude zadarmo ani pomoc pre utečencov. To si vyžaduje vyššiu efektivitu vynakladania verejných prostriedkov naprieč celým verejným sektorom, ako aj zjednodušenie byrokracie, ktorá komplikuje rýchlosť dodávania potrebných výsledkov.

Existuje len málo výraznejších symbolov neefektivity a celkovej zbytočnosti, ako sú bratislavské a košické mestské časti. Tieto požierače času a peňazí mali zmysel možno pred tromi-dvomi desaťročiami, určite však nie dnes, kedy sa dá „blízkosť k občanovi“ dosiahnuť vďaka technologickému pokroku a sociálnym sieťam. V situácii, v akej sa spoločnosť ocitla, sa treba s niektorými reliktami minulosti rozlúčiť. Patria k nim aj mestské časti.

Pomôcť nevinným ľuďom, ktorých zasiahla nezmyselná vojna, rozpútaná šialencom, je morálnym imperatívom. Ak však má byť táto pomoc skutočne dlhodobá, adresná a hĺbková, je potrebné sa na ňu pripraviť. Mesto tomu musí byť prispôsobené. Jeho schopnosť prijať naraz tisíce, možno desaťtisíce utečencov a migrantov je ale v tejto chvíli obmedzená. Je nutné spraviť všetko preto, aby sa to zmenilo.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Fotografia z 16.1.2022
  • Fotografia z 16.1.2022
  • Fotografia z 16.1.2022
  • Fotografia z 16.1.2022

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube