Author photoAdrian Gubčo 12.12.2018 14:00

Obstarávanie na tretiu etapu rekonštrukcie Bratislavského hradu je ukončené, práce sa spustia čoskoro

Už v najbližšej dobe by sa mohla spustiť ďalšia etapa obnovy Bratislavského hradu a jeho areálu, a to v podobe rekonštrukcie budov na Severných hradbách, Leopoldovom nádvorí či Západnej terase. O výsledkoch verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby informovala TASR s odvolaním na Úrad pre verejné obstarávanie.

Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky

Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky

Víťazom súťaže, do ktorej prišlo šesť ponúk, sa stalo konzorcium spoločností VHS-PS, VW WACHAL a Trade FIDES, ktoré ponúkli najnižšiu cenu vo výške 16.152.500 eur s DPH. Zmluva bola uzavretá ešte v priebehu novembra, takže realizácia by sa mohla spustiť už v priebehu roka 2019.

Spúšťa sa tak tzv. tretia etapa rekonštrukcie Hradu (prvou bol samotný Hradný palác, druhou objekty na severnej terase – garáž, Baroková záhrada a Zimná jazdiareň), ktorej súčasťou je predovšetkým komplexná obnova už veľmi schátranej budovy na Severných hradbách, ako aj budovy nad Mikulášskou bránkou, dokončenie revitalizácie exteriérových plôch na severnej terase, veľmi potrebná rekonštrukcia Žigmundovej brány a spodnej Východnej terasy či obnova Leopoldovho nádvoria a Leopoldovho bastiónu, v ktorom sú ukryté zvyšky veľkomoravského valu, ktorý by sa mal prezentovať. Okrem toho sa zmení aj fasáda objektu na Západnej terase, čím sa budova farebne zjednotí s Hradným palácom.

Výsledkom týchto obnov bude výrazné zlepšenie technického stavu viacerých objektov, ktoré sú už v zúfalom stave, odrážajúcom desaťročia bez významnejšej investície. Budova na Severných hradbách bude slúžiť predovšetkým pre účely správcu Hradu – teda Národnej rady Slovenskej republiky – ale vzniknú tu aj dodatočné kapacity pre Slovenské národné múzeum či návštevníkov Hradu (toalety a reštaurácia).

V prípade Leopoldovho nádvoria a Leopoldovho bastiónu príde k prezentovaniu ďalšej historickej vrstvy a zlepšeniu možností pre organizovanie kultúrnych podujatí. Gotická Žigmundova brána, v súčasnosti neprístupná, sa po rekonštrukcii otvorí a prispeje k zlepšeniu rekreačných možností v rámci areálu Bratislavského hradu.

 

Situácia tretej etapy obnovy Hradu. Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky

 

Symbol Bratislavy a jedna z jej najvýznamnejších pamiatok sa tak dočká viacmenej dokončenia komplexnej a totálnej rekonštrukcie, ktorá prebieha s prestávkami od roku 2002. Obnova priniesla značné zatraktívnenie celého areálu a prispela k rozšíreniu poznatkov o dejinách Hradu i Bratislavy samotnej – len pripomeniem, že nálezy keltsko-rímskych architektúr v rámci prvej a druhej fázy rekonštrukcie majú európsky význam a značne zmenili náš náhľad na význam Bratislavy v staroveku.

Nanešťastie sa Hrad stal aj terčom štvavej kampane, ktorá takmer ohrozila úspešné dokončenie obnovy prostredníctvom falošných obvinení, že došlo k zničeniu starovekých pamiatok. To sa však ukázalo ako nepravda a viaceré vzácne nálezy budú podľa Ivana Masára, jedného z architektov rekonštrukcie z kancelárie Bouda Masár Architekti, už čoskoro pripravené na prezentáciu, ako sa vyjadril pre YIM.BA pred niekoľkými týždami.

Bratislavský hrad bude už čoskoro vo vynikajúcom stave, adekvátnom jeho významu nielen pre Hlavné mesto, ale aj pre celú krajinu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky
  • Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky
  • Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky
  • Situácia tretej etapy obnovy Hradu. Zdroj: Národná rada Slovenskej republiky

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube