Author photoAdrian Gubčo 10.04.2018 13:30

Obchádzka na Trnavskom mýte je nepriateľská k ľuďom

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte, za ktorou stojí Bratislava - hlavné mesto SR a developer Immocap Group, sa dostáva do ďalšej fázy. V rámci nej bola uzavretá časť vchodov do podchodu a vytvorené obchádzkové trasy. Riešenie obchádzok sa však nezaobišlo bez veľmi kontroverzných krokov.

Týmto krokom je predovšetkým osadenie pevných zábran, ktoré mali ľudí odradiť od prechádzania cez cestu medzi električkovými zastávkami a priestorom pri Novej tržnici. Na riešení prestupov a obchádzkových trás v prípade rekonštrukcie podchodu na Trnavskom mýte vidno klasický rozpor medzi nárokmi vyplývajúcimi z technických a bezpečnostných noriem a ich rigídneho dodržiavania, a logikou či zdravým rozumom. Ľudia automaticky volia najprirodzenejšiu cestu, na čo by mala projekcia reagovať nie tvorbou bariér a obchádzok, ktoré cestu dlhú 250 metrov natiahnu na takmer jeden kilometer, ale práve naopak, čo najväčším uľahčením pešieho pohybu, a to aj na úkor individuálnej automobilovej dopravy - napríklad formou zriadenia dočasného prechodu pre chodcov.

Takýto postup sa bežne aplikuje v mestách, ktoré možno nazvať "smart" a ku ktorým by sa Bratislava, slovami vedenia mesta, rada zaradila. Bohužiaľ, najnovší krok mesta v podobe osadenia zbytočného plota je ospravedlniteľný pred legislatívou, ale nie pred akýmikoľvek snahami o kvalitnejšie a priateľskejšie mesto pre ľudí.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Ľudia sa prirodzene snažia o skrátenie si cesty
  • Zdroj: Hlavné mesto SR - Bratislava

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube