Author photoAdrian Gubčo 13.10.2021 11:04

Nuppu získava definitívnu formu, odhaľuje sa aj podoba nového domu v západnej časti súboru

Ružinovský projekt Nuppu od developera YIT Slovakia sa nenápadne mení na jeden z najväčších porevolučných rezidenčných projektov v Bratislave. V tejto chvíli je už dokončená alebo vo výstavbe podstatná časť polyfunkčného súboru. Developer okrem toho odhalil aj budúcu podobu nového objektu, ktorý vyrastie na prikúpenom pozemku pri ulici Mlynské nivy.

Nová etapa v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia / EIA

Nová etapa v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia / EIA

Nuppu začalo svoj vývoj ešte ako polyfunkčný súbor Bergamon, ktorý mala vybudovať portugalská skupina Mota-Engil. V roku 2015 však došlo k akvizícii projektu YIT Slovakia, ktorý v princípe zachoval pôvodný koncept a po roku aj spustil výstavbu. Jeden za druhým – v priemere každého pol roka – začali pribúdať jednotlivé bytové domy v riadkovej zástavbe, medzi ktorými sa nachádza líniový park. Každá z etáp bola pomenovaná fínskym názvom kvetov. Od diaľnice D1 sa mali nachádzať administratívne objekty.

Dnes už developer buduje desiatu etapu projektu. Čerstvo dokončená je šiesta etapa (Orkidea) a tesne pred dokončením je siedma (Hortensia). Ôsma už je v štádiu hrubej stavby a má z väčšej časti dokončené fasády, deviata postupne pridáva podlažia. Desiata etapa, nazvaná Magnolia 1, je prvou časťou pôvodne uvažovaného administratívneho objektu popri diaľnici. S ohľadom na aktuálnu situáciu na trhu s kancelárskymi nehnuteľnosťami, ale aj snahami samosprávy či developerov o rozvoj dostupného bývania, tu však vzniká polyfunkčný dom s nájomnými bytmi.

Okrem domov popri diaľnici tak ostáva vybudovať ešte dvojicu menších, bodových domov v severozápadnej časti projektu popri ulici Mlynské nivy. Pokiaľ bude developer ako ďalšie etapy spúšťať pokračovania Magnolie, do predaja by tieto domy mohli ísť ku koncu budúceho roka. Vzniknú pritom naraz. „Oba objekty, konkrétne SO 215A/B, budú budované aj predávané spolu ako jedna etapa projektu,“ potvrdzuje Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov v YIT Slovakia. Ich vznikom sa dobuduje „pôvodná“ časť projektu.

Ešte predtým bude dokončený aj líniový park medzi severnou a južnou časťou developmentu. Developer ho rozvíjal postupne so vznikom jednotlivých etáp. Už dnes je z veľkej časti dokončený a tvorí pravdepodobne najväčšiu pridanú hodnotu celého Nuppu. Stavebník zachoval viacero stromov, ktoré sa tu nachádzali už predtým, čo okamžite dodalo parku vyššiu úroveň. Okrem toho sem doplnil športovisko, ihriská, miesto pre grilovanie alebo psí výbeh. Dokončiť ostáva západný okraj parku – kde by malo vzniknúť akési námestie.

Developer chce park dokončiť spoločne s deviatou etapou projektu. Presnú náplň ešte prezradiť úplne nechce. „Zvyšok centrálneho dvora je naďalej v realizácii, v pláne máme vytvorenie spoločného sedenia spolu s ďalšími funkciami, ktoré sú ešte v riešení. Túto informáciu by sme však radi odkomunikovali najskôr susedom, ktorí si o podobe zvyšku dvora sami hlasovali,“ hovorí P. Dovala. Podľa existujúcej vizualizácie by ale malo vzniknúť akési sedenie, ktoré rezidenti nazvali Kaskády. Medzi možnosťami v hlasovaní však bolo aj netradičnejšie kino.

V každom prípade, „pôvodná“ časť projektu je tesne pred získaním definitívnej formy. Prvých deväť etáp, tvorených riadkovou zástavbou, spoločne s tromi etapami Magnolia, by malo obsahovať takmer 1,2-tisíc bytov či ubytovacích jednotiek. Niekoľko desiatok bytov pribudne ešte v dvojici bodových domov. V kontexte Bratislavy ide o pomerne veľké číslo – aktuálne sú väčšími rozostavanými projektami azda len Slnečnice od Cresco Real Estate a Bory od Penta Real Estate. So štvorciferným počtom bytov ráta aj J&T Real Estate pri Ovocných Sadoch alebo do budúca Lucron pri práve spúšťanom projekte Nesto.

 

Nuppu aj jeho centrálny park získavajú definitívne kontúry

 

YIT Slovakia má každopádne „v talóne“ ešte jednu etapu Nuppu, a to v budove, ktorú naplánovalo popri Mlynských nivách na pozemku, odkúpenom v roku 2019 od Air Products Slovakia, s.r.o. Nový prírastok sa oficiálne nazýva Polyfunkčný objekt Mlynské Nivy. Developer jeho podobu hľadal v menšej vyzvanej architektonickej súťaži, v ktorej sa presadil Ateliér 3M – autori celého Nuppu, resp. ešte Bergamonu. Hlavnou filozofiou ich návrhu bolo ideálne dotvorenie Nuppu budovou, ktorá bude rešpektovať vzniknutú štruktúru a neprinášať zásadný kontrast.

Novostavba tak bude mať podobnú výškovú úroveň - osem podlaží – a bude nadväzovať na uličnú čiaru stanovenú predošlým developmentom. Dom bude mať pôdorys v tvare písmena L, čím sa síce mierne líši od predošlých etáp, stále však štruktúru nenarúša. Výrazovo bude dom tvorený prízemím, nad ktorým budú štyri podlažia „podnože“. Zvyšné tri podlažia budú tvorené dvojicou šikmých hmôt, medzi ktorými vznikne terasa s posedením pre majiteľov či návštevníkov objektu. Architektúra má byť inšpirovaná podobou jednotlivých objektov v Nuppu.

Funkčne pôjde o kombináciu administratívy a bývania. Kancelárie budú umiestnené v dlhšej časti budovy od Mlynských nív, bývanie v kratšom krídle so západo-východnou orientáciou. Podnož bude mať charakter štandardnej bytovky, prípadne kancelárskej budovy, vyššie podlažia však budú atypické – kým administratívna časť bude obsahovať akési galérie, pri rezidenčnej vzniknú v šikmých priestoroch spacie kúty. Rozdelenie budovy na bytovú a kancelársku sekciu bude podčiarknuté odlišným farebným a materiálovým riešením.

Celkovo by sa malo v objekte nachádzať 41 bytov, z toho 29 bude menších (1- a 2-izbové), 7 bytov bude 3-izbových a 5 bude 4-izbových. Administratíva bude riešená vo forme malých kancelárií na predaj alebo prenájom pre individuálnych záujemcov na celkovej ploche 3.050 metrov štvorcových. Developer mal pôvodne záujem o vznik čisto bytovej budovy, kombinácia nepriaznivého Územného plánu a svetelných podmienok však viedol k zmene konceptu. V parteri domu by mala vzniknúť materská škola s prístupom k vlastnému dvoru. Parkovanie je celé riešené v podzemí alebo na prvom nadzemnom podlaží, bude tu 138 parkovacích miest.

Developer dúfa, že už na začiatku roka 2022 bude mať k dispozícii všetky potrebné povolenia k štartu výstavby. Realizácia by mala prebehnúť medzi aprílom 2022 a decembrom 2023. Ide o vcelku optimistickú víziu, pre lokalitu by však išlo o dobrú správu. Daný koncept budovy by mal priniesť niekoľko desiatok nových bytov, kancelárie a škôlku, ktorá je pri tak veľkom sídlisku s mnohými rodinami životne dôležitá.

 

Projekt postupne získava lepšie spojenie s centrom mesta a okolím

 

Nuppu bude aj po celkovom dokončení a prípadnom vzniku kancelárií v zostávajúcej časti objektu pri diaľnici D1 stále skôr sídliskom. Typickú modernistickú zástavbu pripomína aj urbanistickým riešením v podobe budovania jednotlivých riadkov a konceptom bývania v zeleni. Napriek tomu nemožno poprieť, že sa lokalita výrazne skvalitnila, zanikol nevyužívaný brownfield a vzniklo miesto, ktoré pôsobí ako vcelku príjemné pre život. Dnes je ešte trošku problematické spojenie s centrom mesta, to sa ale môže v budúcnosti zmeniť.

Prvým znakom – po predĺžení autobusovej linky L66 do tejto lokality – je pripravovaný vznik segregovanej cyklotrasy pozdĺž ulice Mlynské nivy. Projektová dokumentácia je už vypracovaná a mesto má k dispozícii aj dosť finančných prostriedkov na jej vznik v budúcom roku. Samotné Nuppu plán jej výstavby rešpektuje a vytvára preň priestorovú rezervu. Obyvatelia sa tak pohodlnejšie dostanú na Bajkalskú ulicu, na Prístavnú (teda aj do centra mesta) a aj na dunajskú hrádzu.

Vo vzdialenejšej budúcnosti by sa mala v blízkosti projektu nachádzať električková trať, súčasť uvažovanej Prievozsko-Biskupickej radiály. Predpokladá sa, že električka by mala viesť po Mlynských nivách a prekonať Bajkalskú dávnejšie vybudovaným podjazdom, vyúsťujúcim na východnej strane Bajkalskej. Otázne ostáva, či sa tu bude stáčať smerom na juh k Novému Ružinovu alebo bude pokračovať ďalej cez Prievoz (v zmysle dávnejších koncepcií a generelov), pre Nuppu však bude stále v dochádzkovej vzdialenosti.

Napokon, otázkou ostáva ešte osud nájomného bývania v lokalite. Tak Hlavné mesto, ako aj mestská časť Ružinov by tu radi videli desiatky nových bytov pre svoje účely – mestská časť dokonca podnikla aj kroky k ich zakúpeniu. Kľúčové slovo má Hlavné mesto. „V súčasnosti ako my tak aj mestská časť Ružinov primárne očakávame ďalšie kroky Magistrátu,“ potvrdzuje P. Dovala. Mesto musí zmeniť Územný plán, aby bolo možné stavať takýchto bytov viac. „V súčasnosti čakáme na finálny návrh zmluvy od Magistrátu vrátane konkrétnych technických a finančných parametrov ako aj predpokladaného harmonogramu,“ dodáva Peter Dovala. Mesto však dúfa, že plán zmení ešte v priebehu budúceho roka.

Ak by sa všetky tieto plány skutočne vydarili, z Nuppu sa stane pre Bratislavu pomerne dôležitý a prínosný projekt. Okrem prílevu vyše tisícky bytov na trh prinesie aj dostupné byty pre potrebné profesie, občiansku vybavenosť, škôlku, park a celkovo zefektívnenie využitia mestského priestoru. Zlepšovať by sa dalo všeličo – no vo výsledku ide o dobré zhodnotenie lokality. Viac podobných projektov by slovenskú metropolu citeľne posunulo.

 

Fotografie z 22.8.2021. Pozrite si priebeh výstavby Nuppu vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nová etapa v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia / EIA
  • Nová etapa v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia / EIA
  • Nová etapa v Nuppu. Zdroj: YIT Slovakia / EIA
  • Sedenie Kaskády. Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube