Author photoAdrian Gubčo 16.06.2020 16:45

Novinky z Patrónky

Okolie dopravného uzla Patrónka patrí k zaťaženým, no investične príťažlivým lokalitám. Kombinácia dopravnej dostupnosti, blízkosti atraktívneho prírodného prostredia a prítomnosti voľných alebo nevyužitých pozemkov a budov pre výstavbu má za následok, že sa tu nedávno zrealizovalo niekoľko kancelárskych komplexov, ktoré budú čoskoro doplnené nielen kanceláriami, ale aj rezidenčnými súbormi.

Zdroj: Projekt Investment

Zdroj: Projekt Investment

Najbližšie k výstavbe je pravdepodobne projekt nazvaný Rezidencia k Železnej Studienke, obytný súbor, ktorý bude umiestnený na rovnomennej ulici, prakticky priamo na zastávkou verejnej dopravy. Pomerne neznámy investor Projekt Investment s.r.o. zo Žiaru nad Hronom, blízky k medicínskej firme Angiosan, tu chce vybudovať nadštandardné bývanie, ktoré nazýva „umeleckým dielom“. Developer už rozbehol aj reklamnú kampaň.

Na pozemku bola zrovnaná so zemou pôvodná zástavba v podobe objektov Mestského dojčenského ústavu, pripomínajúcich mestské vily. Snaha módnej návrhárky Lýdie Eckhardt budovy získať a zrekonštruovať na sídlo módneho salónu v roku 2006 sa stretla s neúspechom, namiesto toho objekty získal developer. Novostavba začne pravdepodobne rásť už v dohľadnej dobe.

Rezidencia k Železnej Studienke bude mať podobu päťpodlažného domu, pozostávajúceho z trojice sekcií (vchodov). Byty a apartmány v celkovom počte 33 (z toho je 12 bytov a 19 apartmánov) sa budú nachádzať na všetkých podlažiach budovy. Väčšina jednotiek (30) je ešte dostupných. V ponuke je dvojica jednoizbových rezidencií, 11 dvojizbových, 18 trojizbových a dve štvorizbové.

Pohľad na dispozície, ktoré sú napriek počtu izieb mimoriadne veľkorysé, ukazuje, že má ísť o skutočne vyššiu kategóriu bývania, čo majú podľa developera potvrdzovať benefity, napríklad dostatočný počet parkovacích miest (47), nabíjacia stanica pre elektromobily, privátna záhradka s altánkom a podobne. V neposlednom rade, o tom, kto je cieľová klientela, svedčia aj ceny, ktoré dosahujú úroveň centrálne lokalizovaných developmentov (cez 4,5-tisíc eur za meter štvorcový).

Architektúra projektu nepôsobí z prezentovaných vizualizácií najhoršie, no s prihladnutím na existenciu pôvodných objektov mohla byť aj oveľa lepšia, aby ich stratu vynahradila. Tvrdenie, že ide o „umelecké dielo“, je v každom prípade smiešne. Architektom by mala byť kancelária P.S. Arch pod vedením Pavla Škombára.

Začínajúci developer aktuálne realizuje aktivity, smerujúce k skorému odštartovaniu výstavby. Projekt má záväzné stanovisko už od roku 2017, s ohľadom na fakt, že už štartuje predaj bytov, investor pravdepodobne v blízkej dobe očakáva aj vydanie zvyšných povolení. Ak sa výstavba spustí v najbližších mesiacoch, najskorší termín dokončenia by mohol byť koniec roka 2022.

 

Bytový dom Studnička. Zdroj: GutGut

 

Nejde o jediný rezidenčný projekt, ktorý tu je naplánovaný. Ešte v priebehu minulého roka som predstavil zámer výstavby Bytového domu Studnička od spoločnosti Studnička Development, v rámci ktorého developer oslovil prestížnu kanceláriu GutGut pre návrh bytového domu so 104 bytmi.

Projekt má vzniknúť na pozemku medzi budovou CVTI, areálom patriacim inému developerovi a potokom Vydrica. Bytový dom bude zložený zo štyroch sekcií, líšiacich sa podlažnosťou, najviac však pôjde o sedem podlaží. Tvar domu reaguje na charakter pozemku a vytvára prednú – „občiansku“ – fasádu, do ktorej je orientovaná aj drobná občianska vybavenosť, a zadnú, rekreačnú, orientovanú k Vydrici, ktorá sa bude revitalizovať. Lúka smerom k potoku bude pretvorená na pobytový a rekreačný priestor pre rezidentov.

Realizácia bola predbežne naplánovaná na 1Q 2021 až 1Q 2023, developer má k dispozícii zatiaľ kladné záväzné stanovisko Hlavného mesta a záverečné stanovisko EIA, ktoré ešte musí nadobudnúť právoplatnosť. Pri lehotách, ktoré sú v Bratislave bežné, očakávam posun realizácie o niekoľko mesiacov. Výška investície by mala predstavovať približne sedem miliónov eur.

 

Ideová štúdia kampusu ESET od A11 Architecture. V reále bude vyzerať úplne inak. Zdroj: ESET

 

Investori pri promovaní lokality pripomínajú, že jej úroveň výrazne zvýši vznik kampusu spoločnosti ESET, ktorá chce prebudovať areál bývalej Vojenskej nemocnice. Na jej mieste by malo okrem centrály globálnej IT spoločnosti vzniknúť aj výskumné a vývojové centrum a rozličné pridružené funkcie, z ktorých niektoré – nové auditórium, športová hala alebo parkovací dom – majú slúžiť aj verejnosti a dotvoriť rekreačný potenciál areálu Železnej studničky.

ESET zorganizoval veľkú medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorá by mala byť aktuálne v poslednej fáze, v ktorej sa hľadá víťaz spomedzi troch kancelárií – BIG (Bjarke Ingels Group), MVRDV a Wilkinson Eyre. Vo všetkých prípadoch ide o svetoznáme a špičkové pracoviská, ktoré majú za sebou realizácie vo svetových metropolách. Bjarke Ingels je dnes jedným z najvplyvnejších architektov na planéte.

Vyhodnotenie súťaže bolo očakávané už pred niekoľkými mesiacmi, výsledky však stále nie sú známe. Prečo tomu tak je, vysvetľuje Pavel Luka, prevádzkový riaditeľ ESETu. „Projekt ESET Campus je stále v štádiu výberu koncepčného architekta. Aktuálna situácia neovplyvnila zámer realizovať projekt, ten stále platí, ale obmedzenia počas uplynulých mesiacov sa prejavili v posune vyhodnotenia súťaže,“ konštatuje P. Luka.

Ešte nejakú dobu si však na vyhodnotenie počkáme. „Z dôvodu vysokej kvality ideových návrhov, ktoré prezentovali oslovené ateliéry na konci minulého roka, sme sa rozhodli pre druhé kolo súťaže, s čím všetky tri ateliéry súhlasili,“ vysvetľuje P. Luka. „Aktuálne spracúvame podklady druhého zadania, preto presný termín ukončenia súťaže nevieme konkretizovať. Veríme, že dlhší čas výberu prispeje k tomu, aby sme si nášho dlhodobého partnera vybrali správne.“

Výstavba samotnej centrály bude každopádne otázkou až druhej polovice tejto dekády. ESET nepredpokladá, že výstavbu začne skôr ako v roku 2024, a to bolo pri pôvodných odhadoch, ktoré nerátali so zdržaniami pri súťaži. Kampus by tak mohol byť realitou okolo rokov 2026-2027.

O niečo skôr by snáď mohlo byť dokončené aspoň pokračovanie administratívneho komplexu Red Bridge, ktorý sa nachádza naproti pozemku ESETu, na ulici Cesta na Červený most. Na parcele sa dnes nachádza nevzhľadná administratívna budova, ktorá by mala byť nahradená moderným kancelárskym objektom od Čechvala Architects, autorov aj prvej budovy. Predtým, ako je odhalená podoba kampusu, možno konštatovať, že pôjde o najpríťažlivejšiu novostavbu v oblasti.

 

Kancelárska budova Red Bridge 2. Zdroj: Cechvala Architects / Will.be

 

Patrónka sa tak bude ešte výraznejšie meniť a čoskoro z nej bude moderná a prestížna lokalita pri vstupe do asi najpopulárnejšej rekreačnej oblasti v Bratislave. Tú čakajú množstvá zlepšení, na ktorých pracuje Hlavné mesto so svojim Metropolitným inštitútom, ako aj mestská časť Nové Mesto. Bývanie v dobrej dostupnosti Železnej studničky bude naberať na hodnote.

Výhradou by mohlo byť spojenie do centra mesta – napriek existencii veľkého množstva spojov mestskej a prímestskej dopravy – aj v tomto je však očakávané výrazné zlepšenie potom, ako tu vznikne Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP), pričom sa zvažuje jeho osadenie buď na Patrónke alebo na Železnej studienke. Lokalita tým získa mimoriadne rýchle spojenie do historického centra mesta, a v prípade, že dôjde k spriechodneniu Hlavnej stanice (osobné vlaky z nej ďalej nepokračujú), tak aj do východných častí metropoly.

Niekdajší západný koniec Bratislavy – s príhodným historickým názvom Westend – sa tak stáva skôr západným koncom jeho centra, prípadne jeho administratívnym subcentrom. Nie je ťažké si predstaviť budúcnosť, v ktorej bude Patrónka známa ako miesto, kde sídlia technologické firmy a bývajú špičkovo zarábajúci experti v príbuzných odvetviach, využívajúc blízkosť prírody a dopravnú dostupnosť. Už architektúra aspoň niektorých projektov môže signalizovať, že má isť o štvrť inovácií a moderných technológií.

Tento duch by sa mal ideálne preniesť do celej Mlynskej doliny, kde sídlia kampusy Slovenskej technickej univerzity a Univerzity Komenského a žijú tisíce študentov. Odraziť by sa mal nielen na investičnej a stavebnej aktivite, spojenej so vznikom nových výskumno-vývojových kapacít, ale aj na vzniku progresívnej štvrte, ktorá bude poskytovať ideálne podmienky pre život a prácu inovatívnych a talentovaných ľudí, ktorých Bratislava pre svoju budúcnosť potrebuje.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Rezidencie K Železnej Studničke. Zdroj: Projekt Investment
  • Rezidencie K Železnej Studničke. Zdroj: Projekt Investment
  • Rezidencie K Železnej Studničke. Zdroj: Projekt Investment
  • Rezidencie K Železnej Studničke. Zdroj: Projekt Investment
  • Bytový dom Studnička. Zdroj: GutGut
  • Bytový dom Studnička- situácia. Zdroj: Studnička Development / EIA

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube