Author photoAdrian Gubčo 24.09.2018 14:00

Nové Vinice prejdú zmenami - ukazuje sa vplyv Novej Cvernovky?

Projekt Nové Vinice v novomestskej lokalite Biely Kríž bol oznámený už pred niekoľkými rokmi, no teraz sa pravdepodobne začína blížiť k realizácii. S novým investorom – spoločnosťou AC5, s.r.o., ktorá je SPV spoločnosti Arca Capital – sa zároveň mení pôvodný vzhľad a rozsah projektu, ktorý bude po novom o niečo väčší. Informácie sa objavili na EIA.

Zdroj: Archatelier

Zdroj: Archatelier

Kým pôvodný projekt, ešte v rukách spoločnosti World Trade, s.r.o., rátal s vybudovaním štyroch bytových domov a jedného polyfunkčného s 88 bytmi (neskôr upraveného na parkovaciu garáž), nová verzia by mala byť o niečo väčšia. Zmeny sa týkajú miernej zmeny orientácii domov, pôdorysov, malého plošného zväčšenia objektov a predovšetkým zmeny funkcie polyfunkčného objektu (SO-05) na bytový dom. To vedie k nárastu počtu bytov na 112, ako aj nárastu počtu parkovacích miest, zo 139 na 146, väčšinou na teréne. Zachováva sa podlažnosť, ktorá je v prípade všetkých objektov maximálne 5-podlažná. V prízemí SO-05 by mal vzniknúť menší priestor pre kaviareň. Architektom projektu je kancelária Archatelier. Projekt už má stavebné povolenie, presný dátum realizácie však ešte nie je celkom známy.

Nové Vinice vzniknú v území, ktoré nedávno zažilo výrazný vstup v podobe zriadenia kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka. Tá by mala v neďalekej budove niekdajšej strednej chemickej školy pôsobiť ešte minimálne tri desaťročia. Do tej doby bude čoraz významnejším kultúrnym centrom v celoslovenskom kontexte.

Nebude trvať dlho a na mimoriadny potenciál tejto inštitúcie začne reagovať aj realitný trh, využívajúci rastúcu atraktivitu blízkej lokality. Investor Nových Viníc prichádza v správny čas a aj zmeny v projekte, kde budú najmä menšie jednoizbové a dvojizbové byty, nasvedčujú, že bude cieliť skôr na mladších klientov, ktorí môžu mať s Novou Cvernovkou bližší vzťah. Jasne to hovorí o pozitívnom vplyve rozvoja kvalitných kultúrnych centier, ktoré neslúžia len úzkej komunite, ale prinášajú rozvoj celému okoliu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Archatelier
  • Zdroj: Archatelier
  • Zdroj: Archatelier
  • Objekt vľavo sa zmenil na bytový dom. Zdroj: Archatelier

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube