Author photoAdrian Gubčo 20.12.2021 16:10

Nové Apollo je pred dosiahnutím hrubej stavby, The Mill odhaľuje definitívnu podobu

Na Mlynských nivách napreduje dvojica veľkých administratívnych projektov. Nové Apollo od developera HB Reavis je už takmer v štádiu hrubej stavby a budova začína získavať fasádu. Medzičasom, spoločnosť Immocap rozbieha výstavbu The Mill a odhaľuje definitívne vizualizácie. Táto časť mesta smeruje k premene na súčasť nového komerčného centra Bratislavy.

Nové Apollo

Nové Apollo

Nové Apollo je aktuálne najväčšou rozostavanou administratívnou budovou v Bratislave, čo sa týka výmery podlažných plôch. Projekt bude mať síce „len“ osem nadzemných podlaží, zaberá však mohutnú plochu. Umiestnený je na lichobežníkovom pozemku medzi Prievozskou, Turčianskou a Mlynskými nivami, zaberá tak celý mestský blok. V jeho strede sa bude nachádzať nádvorie – átrium, slúžiace primárne ako rekreačný priestor pre zamestnancov kancelárií. Ich celková výmera bude 48-tisíc metrov štvorcových. V troch podzemných podlažiach bude 909 parkovacích miest.

Výstavba projektu sa spustila v podstate len na jar tohto roka, napriek tomu sa už dnes mohutná budova blíži k dosiahnutiu hrubej stavby. „Na Novom Apolle budujeme hrubú stavbu, betonáž vo viacerých záberoch už dosiahla najvyššie podlažie a postupne sa tak udeje na celej stavbe,“ hovorí Sebastián Révay, hovorca HB Reavis. Mimoriadny postup súvisí predovšetkým s faktom, že stavebník vošiel do v podstate už pripravenej stavebnej jamy – zostatku po pôvodnom Apollo Business Centre, ktoré bolo asanované v priebehu minulého roka. To ušetrilo pri výstavbe dlhé mesiace.

Budova tak má takmer už plnú hmotu a čoskoro začne naberať definitívny výraz. „Na 4. NP sme už začali s montážou fasády, ktorá bude špecifická striedaním farebnosti s hmotovými vertikálnymi prvkami,“ popisuje Révay. Ide o fasádu, obrátenú do Prievozskej, teda takmer najviac exponovanú časť projektu. Popri tom však pokračujú aj menej viditeľné práce. „V suterénoch stavby pracujeme aktuálne na izoláciách, SDK priečkach a rozvodoch, s ktorými sme sa už dostali nad úroveň terénu a plynulo pokračujeme vyššie. Dokončenie hrubej stavby očakávame v prvom kvartáli budúceho roka,“ špecifikuje hovorca firmy.

Developer môže už teraz konštatovať, že s Novým Apollom dosiahol úspech. Približne 30-tisíc metrov štvorcových si tu prenajala spoločnosť IBM, ktorá sa sem presťahuje z viacerých lokácii v Bratislave. Jedným z „ťahákov“ mala byť najväčšia podlažná plocha na jednom podlaží - okolo 7-tisíc metrov štvorcových, čo je pre centrá zdieľaných služieb výhodné. Stále tu však ostáva asi 18-tisíc metrov štvorcových ďalších priestorov. Sebastián Révay potvrdzuje, že HB Reavis vedie úspešné rokovania s ďalšími nájomcami, developer však odmieta špecifikovať, o koho ide ani aký rozsah priestorov zazmluvnil.

Namiesto toho pripomína, že v projekte vznikne veľký cyklohub, ktorý podľa Révaya „...poskytne prvotriedne cyklistické zázemie s cykloparkingom na úrovni terénu. Cyklohub okrem toho poskytne aj umyvárku pre bicykle, cykloservis a tématickú cyklokaviareň.“ Na druhej strane však pripúšťa, že prevádzkovateľ ešte nie je potvrdený. Každopádne, cieľom developera je zadefinovať novú úroveň služieb v tomto segmente. „Nové Apollo bude napojené na už existujúcu cykloinfraštruktúru na Mlynských nivách novou bezpečnou cyklotrasou, na ktorej detailoch ešte pracujeme,“ dopĺňa Sebastián Révay.

Cyklohub bude predstavovať, spolu s prevádzkami v parteri, asi najciteľnejší verejný benefit projektu. Ďalším by mohlo byť nádvorie a podujatia v ňom, za predpokladu, že budú verejne prístupné. „Zelené átrium so stĺporadím uprostred Nového Apolla bude oázou oddychu a pokojným útočiskom pred ruchom ulice a bude mať charakter verejného priestoru,“ sľubuje HB Reavis. „Priestor bude prepojený s eventovou lobby, kde si zvlášť dávame záležať na výbere materiálov a mobiliáru, aby sme dosiahli vyváženú akustiku priestoru.“ Prevádzkovateľom bude služba HB Reavisu More. Eventy tak budú napriek prístupnosti určené predovšetkým pre klientov.

Projekt by mal byť dokončený najneskôr v prvom kvartáli roku 2023. S ohľadom na rýchly postup výstavby ide o realistický termín. Nové Apollo bude po dokončení tvoriť východný vstup do zóny Nové Nivy, rozsiahlej koncentrácie komerčných a kancelárskych plôch v južnej časti Nív a pozdĺž ulice Mlynské nivy. Vďaka decentnej architektúre od britskej kancelárie Make Architects pôjde o celkom príjemnú bránu do lokality.

 

The Mill. Zdroj: Immocap

 

Len o niekoľko stoviek metrov ďalej sa aktuálne rozbieha výstavba ďalšieho kancelárskeho objektu – The Mill od Immocapu. Nový development, predtým známy ako BBC VI, nadviaže na sériu Bratislava Business Centier. V príprave je už niekoľko rokov, pričom developer zorganizoval aj architektonickú súťaž medzi viacerými bratislavskými ateliérmi. Víťazom sa stala kancelária DKLN, ktorá priniesla koncept mohutného komplexu objektov. Nateraz však ide do výstavby len budova v tvare písmena T, tvorenej dvoma objemami – 12-podlažným a 17-podlažným.

Pôjde tak o relatívne mohutný projekt, ktorý poskytne 25-tisíc metrov štvorcových prenajímateľných kancelárskych priestorov. Immocap je v prenájme ešte úspešnejší ako HB Reavis, 20-tisíc metrov štvorcových si totiž prenajala spoločnosť Henkel (ktorá to zatiaľ nepotvrdila, ide ale o verejné tajomstvo). Súčasťou budovy bude 700 metrov štvorcových retailu a v štyroch podzemných podlažiach vznikne 405 parkovacích miest. Developer upozorňuje, že súčasťou projektu budú aj upravené vonkajšie priestranstvá – či už námestie pred vstupom do budovy, alebo pobytová terasa nad 12-podlažnou hmotou. Pre zamestnancov sa má zriadiť škôlka s kapacitou 100 detí.

Projekt dostal nedávno stavebné povolenie a po asanácii starších skladových objektov sa už spúšťajú aj stavebné práce. Developer pri tejto príležitosti odhalil asi už definitívne vizualizácie projektu. „V tejto fáze výstavby ešte nie je vidno, čo bude na tomto frekventovanom mieste stáť, preto sme radi, že môžeme verejnosti priniesť ďalšie zo série vizualizácií podoby The Mill,“ povedal Martin Šramko, generálny riaditeľ spoločnosti Immocap. „Chceli sme v nich ukázať najmä to, ako projekt spolupracuje s okolím, ktoré dotvára a dáva mu nový, ucelený ráz. Ako je projekt pripravený prispôsobiť sa svojim nájomcom a že im poskytne inšpiratívne prostredie na prácu v dobrej lokalite.“

Development vyzerá po týchto finálnych úpravách dobre a mestotvorne. Do lokality, ktorá prechádza veľkou transformáciou, sa hodí a prinesie jej ďalšie zlepšenie. Immocap dodáva, že súčasťou výstavby má byť aj zlepšenie cykloinfraštruktúry. Samotní architekti na finálnom projekte spolupracovali so spoločnosťou Obermeyer Helika. Ukončenie výstavby je naplánované na rok 2023.

To sa však týka len tohto projektu. Immocap vlastní v oblasti aj ďalšie pozemky a objekty. Na základe doterajších náznakov a nekonkrétnych vyjadrení sa zdá, že tu vznikne ďalšia kancelárska budova severne od The Mill a rezidenčná na mieste súčasnej depónie zeminy medzi The Mill a BBC V. V prípade rezidenčnej zorganizoval architektonickú súťaž, ktorej výsledky nie sú známe. Každopádne, ide o správny prístup. Vhodné by bolo aj zachovanie industriálneho objektu severne od The Mill, v tomto prípade ale optimista nie som.

 

Developeri už kreslia na Mlynských nivách električku, hoci jej umiestnenie tu zatiaľ potvrdené nebolo. Zdroj: Immocap

 

Oba projekty prispejú k postupnej premene ulice Mlynské nivy na mestskú triedu. Už dnes má ulice šírkové parametre, ktoré ju k tomu predurčujú, a v minulosti sa takáto úprava pravdepodobne plánovala. Umiestnená tu mala byť električková trať, nasmerovaná do Prievozu. Trať tu kreslia aj developeri – okrem Immocapu napríklad YIT Slovakia, ktoré tu má naplánovaný gigantický polyfunkčný projekt s bývaním aj kanceláriami. Ten je však ešte vcelku vzdialený.

Kúsok po kúsku sa ale menia jednotlivé pozemky v oblasti, pričom všetky projekty patria skôr k väčším. Naplánovaných tu je hneď niekoľko výškových budov, zámery rátajú s aktívnym parterom (prízemím s obchodmi), predpokladané sú úpravy priľahlých verejných priestranstiev. Všetky tieto projekty tak vygenerujú veľké zmeny, pohyb, atraktivitu a aj peniaze, vybrané na poplatku za rozvoj. To všetko je predpokladom k tomu, aby sa rozhýbali aj príslušné samosprávy a začali túto časť mesta brať ako normálnu štvrť, nie ako prehliadnuteľný brownfield.

Električková trať je totiž len jednou z mnohých vecí, ktoré tu chýbajú. Prípravu doplnenia vybavenosti tak treba zahájiť čo najskôr – aby nebolo, ako to je v Bratislave už zvykom, neskoro. Metropola sa tak sama pripravuje o príležitosti, ktorou každý nový investičný projekt môže byť.

 

Fotografie Nového Apolla z 4.12.2021. Pozrite si galériu výstavby Nového Apolla aj The Mill

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nové Apollo. Zdroj: HB Reavis
  • The Mill. Zdroj: Immocap
  • The Mill. Zdroj: Immocap
  • The Mill. Zdroj: Immocap
  • The Mill. Zdroj: Immocap

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube