Author photoAdrian Gubčo 09.08.2019 09:00

Nová Cvernovka – Century Residence pôjde čoskoro do výstavby

Development v okolí Cvernovky – „Ružového hradu“ – je veľmi blízko k spusteniu realizácie. Developer FINEP je na ceste k zisku stavebného povolenia na celý rozsiahly projekt, ktorý bude rozdelený na dve etapy. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren.

Zdroj: A69 Architekti via Hospodárske noviny

Zdroj: A69 Architekti via Hospodárske noviny

O pripravovanom zámere som písal už v minulosti, keď bol development opätovne predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). FINEP tu v zmysle existujúceho územného rozhodnutia ešte z roku 2008 plánuje výstavbu viacerých prevažne rezidenčných objektov, vrátane dvojice výškových budov, ako aj rekonštrukciu Národnej kultúrnej pamiatky – Cvernovky alebo Danubiusky, pre svoj charakteristický výzor a farbu prezývanej aj „Ružový hrad“.

V prvej etape majú vzniknúť tri objekty na východnej strane Cvernovky, z toho dva osempodlažné doskové domy a jeden bodový 26-podlažný. Objekty budú založené na parkovacom dome s dvomi podzemnými podlažiami a jedným nadzemným, ktorého strecha bude parkovo upravená a bude tvoriť povrch nádvoria. Hoci nepriamo zámer nadväzuje na predošlé etapy projektu Jégého Alej, kontakt s nimi bude minimálny.

V rámci prvej časti výstavby sa očakáva vznik 133 bytov a 176 apartmánov, s orientáciou predovšetkým na dvojizbové a jednoizbové jednotky. Veľký počet apartmánov je pravdepodobne výsledkom parametrov Územného plánu, keďže rezidenčné kapacity bloku vyčerpali už staršie časti Jégého Aleje. Bývanie v projekte je očividne určené hlavne mladších mestských ľuďom, oceňujúcim dostupnosť služieb a prístupu do centra mesta. Priamo v prvej etape však vznikne vybavenosť len na prízemí výškového objektu.

Viac vybavenosti, ale aj ďalšie byty a apartmány sa budú nachádzať v druhej časti developmentu, v rámci ktorej dojde k rekonštrukcii Cvernovky a k výstavbe výškovej dominanty – veže so 118 metrami, čím bude patriť k najvyšším v Bratislave. Iné parametre veže ešte známe nie sú, v rámci zrekonštruovanej pamiatky by však malo vzniknúť 9 bytov a 67 apartmánov. Objekt bude nadstavaný, na prízemí vznikne vybavenosť. Pôjde o jedny z mála plnohodnotných loftov v Bratislave.

Prebiehajúce stavebné konanie môže byť ukončené v priebehu pár mesiacov, hoci predpokladám, že voči stavebnému povoleniu ešte prídu odvolania. Reálne tak odhadujem spustenie výstavby prvej etapy v prvej polovici budúceho roka, s dokončením približne o dva roky. Dátum realizácie druhej etapy si zatiaľ netrúfam odhadnúť.

Finálny architektonický výraz celého projektu ešte odhalený nebol, známa je len podoba Cvernovky a časti prvej etapy. Treba však povedať, že FINEP, narozdiel od svojich predošlých realizácií, tentokrát najal kvalitnú architektonickú kanceláriu – pražský ateliér A69 Architekti, ktorý stojí za viacerými oceňovanými projektami. Či sa im podarilo z pôvodného predkrízového developmentu spraviť niečo príťažlivejšie, ešte známe nie je, vzhľadom na povesť architektov to však nemožno vylúčiť.

 

Vzhľad Cvernovky po rekonštrukcii. Zdroj: Beňuška Topinka Architekti

 

Každopádne, ani sebelepšia architektúra však pravdepodobne nezachráni projekt pred výraznou kritikou verejnosti, keďže už celý pôvodný schválený projekt z roku 2008 je jednoducho zlý. Daná koncentrácia a rozloženie hmôt je v tejto časti mesta nežiadúca a je vysoko pravdepodobné, že dnes by bol zámer posudzovaný oveľa prísnejšie. Faktom však je, že územné rozhodnutie je platné a možnosti samosprávy alebo verejnosti projekt pozmeniť sú obmedzené.

Je tak potrebné zmieriť sa s faktom, že výstavba sa realizovať bude, a zamerať sa na prvky, ktoré možno naozaj zlepšiť – najmä verejné priestory, kontakt s okolím, aktivitu parteru, čiastočne dopravné riešenie. Pri danom rozsahu developmentu by mala mať široká verejnosť a lokálna komunita z projektu viac, ako len pár obchodov na prízemí jednotlivých objektov. Niektoré z úprav možno developerovi prikázať ako podmienku kolaudácie budov.

FINEP nepatrí k bratislavským developerom, ktorí dlho dopredu aktívne komunikujú svoje projekty a predstavujú ich verejnosti, nebodaj aj prijímajú podnety pre zlepšenie. Česká spoločnosť vstúpila do slovenskej metropoly najmä realizáciami, ktoré šokujú svojimi dimenziami alebo nízkou kvalitou architektúry – k takým patria všetky etapy Jégého Aleje, ale predovšetkým vežiak Première na Šancovej ulici, ktorý je síce prebratým projektom, stále však vztýčeným prostredníkom mestu, ktorý by civilizovanejší developer nepostavil.

Nová Cvernovka – Century Residence, aj keď problematická už od začiatku, by mohla byť konečne tým projektom, kde si FINEP začne aspoň čiastočne naprávať svoju povesť a otočí prístup.

Ak to nespraví, bude v Bratislave už navždy spájaný s tými najarogantnejšími vstupmi do mestského organizmu a zároveň považovaný za developera, ktorý robí zlé meno celému biznisu. A ako sa zdá z viacerých volebných výsledkov, môže to viesť k vzostupu politiky, ktorá negatívne zasiahne všetkých.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: A69 Architekti via Hospodárske noviny
  • Zdroj: Jakub Hrubý
  • Zdroj: Beňuška Topinka Architekti
  • Zdroj: Beňuška Topinka Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube