Author photoAdrian Gubčo 23.04.2021 16:54

Nemocnica v Boroch je spolovice hotová

Výstavba tzv. Nemocnice novej generácie v štvrti Bory, patriacej do siete Svet zdravia, napreduje v rýchlom tempe. Hrubá stavba, spoločne so strešnými konštrukciami a okennými výplňami, bola dokončená na konci minulého roka, práce sa tak sústredia na interiér. Podľa investora sú dnes hotové na 48%, čo je podnetom pre rozbeh ďalších fáz náborov nových zamestnancov. 

Zdroj: Svet zdravia

Zdroj: Svet zdravia

Detaily, týkajúce sa aktuálneho stavu výstavby aj budúcej prevádzky nemocnice, boli postupne predstavované v posledných dňoch. Svet zdravia totiž začína s inštaláciou technológií a rozširuje nábor zamestnancov, ktorí zabezpečia budúcu prevádzku nemocnice. Pre okoloidúceho má byť v blízkej dobe viditeľná najmä realizácia 3D odvetraných fasád, alebo výstavba spevnených plôch a komunikácií v okolí nemocnice. Vo výstavbe je aj ubytovňa pre personál.

„Projekt napreduje podľa plánu a ideme v súlade so stavebným harmonogramom. Po dokončení hrubej stavby sa väčšina prác presunula do vnútra budovy a celý tento rok sa teda venujeme jej vnútorným priestorom a technickému zabezpečeniu,“ hovorí Ján Klimko, projektový riaditeľ Nemocnice novej generácie Svet zdravia Bory. „Momentálne sa realizujú vnútorné inštalácie ako vzduchotechnika, vrátane vykurovacieho a chladiaceho systému, vodovodné rozvody, kanalizácia, potrubná pošta, silnoprúdové rozvody, sadrokartónové priečky či obklady a podlahy.“ Na stavbe sa údajne preinvestuje denne asi 164-tisíc eur (za rok 60 miliónov) a pracuje tu 200 ľudí.

Technická infraštruktúra by mala byť dokončená už v priebehu tohto alebo začiatku budúceho roka. V novembri majú byť dokončené všetky vnútorné priečky, tesne predtým sa má začať aj návoz medicínskej techniky. „Pôjde o zariadenie centrálnej sterilizácie do suterénu budovy. Ďalšie medicínske technológie budeme inštalovať od marca budúceho roka,“ priblížil Vladimír Kumičák, senior projektový manažér Nemocnice Bory v Bratislave. „Zároveň v januári 2022 začíname aj s montážou prvých kusov interiérového nábytku, pričom všetky tieto práce sú rozplánované do októbra budúceho roka. Už v októbri 2022 totiž plánujeme uviesť do skúšobnej prevádzky prvé nemocničné ambulancie.“

Kolaudácia prvých častí projektu sa však spustí už v priebehu tohto roka. Ide predovšetkým o vonkajšie plochy, medzi ktoré patrí aj heliport na streche nemocnice. Budova sa začne postupne kolaudovať v roku 2022, kolaudačné rozhodnutie sa očakáva v lete 2022. Nejakú dobu však bude prebiehať nábeh novej nemocnice.

Detaily tohto nábehu boli predstavené v rámci dnešnej tlačovej konferencie. Ako prvé by mali byť spustené prevádzky jednodňovej medicíny, ku ktorým patrí napríklad urologické oddelenie, ORL a ďalšie. Na začiatku roka 2023 sa otvorí aj lôžková časť. Ako posledný bude pravdepodobne v 3. kvartáli roku 2023 otvorený urgentný príjem, potom, ako sa zoptimalizujú jednotlivé procesy vnútri nemocnice a rovnako sa zladia aj vzťahy medzi jednotlivými bratislavskými nemocnicami. Naplno tak bude Svet zdravia Bory fungovať v priebehu roka 2024.

V súlade s tým už prebieha postupný nábor prvých zamestnancov. Ako prvý bol najatý najvyšší manažment, v tejto chvíli prebieha nábor stredného manažmentu v rámci ošetrovateľskej štruktúry a hľadajú sa lekári. Investor hlási, že zatiaľ prejavilo záujem o prácu v nemocnici 1.800 záujemcov. Celkovo tu má pracovať 1.400 zamestnancov, z toho 320 lekárov, 440 sestier, 470 členov ostatného zdravotníckeho personálu a 170 členov iného personálu. Investor chce obsadiť aj nové typy pozícií, aby sa napríklad sestry mohli venovať len pacientom. Personál bude postupne nastupovať, tak, ako sa budú spúšťať jednotlivé časti nemocnice.

Atraktivitu Borov pre potenciálnych zamestnancov má podporiť výstavba ubytovne v tesnom susedstve Sveta zdravia. Ubytovacie zariadenie je už vo výstavbe – aktuálne na úrovni druhého nadzemného podlažia – a má poskytovať 200 lôžok v jednolôžkovom aj dvojlôžkovom štandarde. Na každom poschodí päťpodlažnej budovy bude spoločná kuchynka. Určená je prioritne pre sestry, ale aj lekárov zo siete Svet zdravia, prichádzajúcich do Bratislavy na školenia, príp. zamestnancov z iných regiónov, ktorí na začiatok nemajú iné možnosti bývania. Dokončená bude na konci roka 2022.

Záverom investor dopĺňa, že vo vývoji sú aj IT systémy, navigačné systémy, testujú sa medicínske zariadenia a finalizujú sa modely prevádzky. Svet zdravia počas konferencie uviedol, že pandémia koronavírusu COVID-19 poznačila stavebný harmonogram – projekt mešká asi osem mesiacov (v tlačovej správe sa preto asi naráža na aktualizovaný harmonogram) – inak sa však vízia novej nemocnice stáva postupne realitou.

 

Stav výstavby na začiatku tohto roka (10.1.2021)

 

Pre Svet zdravia budú Bory prvou koncovou nemocnicou v rámci siete a druhou „nemocnicou novej generácie“. Prvá je v Michalovciach. Táto poslúžila ako vhodné miesto pre testovanie nových konceptov a postupov, ktoré budú teraz vo väčšom využité v Bratislave. Nemocnica v metropole má byť podľa investora etalónom kvality a tento nešetrí pripomínaním rozličných vlastností, ktoré z nej urobia špičkové zdravotnícke zariadenie.

V nemocnici sa tak bude nachádzať 14 operačných sál, jedna hybridná sála, 24 izieb slúžiacich ako jednotky intenzívnej starostlivosti, a 36 izieb pre intermedicínsku starostlivosť. Okrem toho tu bude 8 pôrodných izieb, nový typ urgentného príjmu alebo robotická prípravovňa liekov. Pre pacienta má byť jedným z najvýraznejších rozdielov oproti iným nemocniciam jednolôžkový štandard – o izbu sa tak nebude deliť s inými pacientami. Toto opatrenie sa navyše ukazuje ako výhodné pri výskyte obdobných pandémií, ako práve prebieha v súčasnosti, a každá izba sa dá premeniť na JISku. Lôžok má byť celkovo 405. V rámci toho má vzniknúť aj osem rodinných izieb pre novorodencov, ktorí potrebujú byť na JIS.

Práve pôrodníctvo má byť jednou z nosných častí novej nemocnice. Ambíciou je vykonať tu viac ako 3-tisíc pôrodov ročne, kapacita bude 3.750 pôrodov. Ďalším dôležitým prvkom budú chirurgické odbory. Nemocnica má byť vybavená dvojicou CT zariadení a trojicou MR zariadení. Celkovo sa bude Svet zdravia Bory zameriavať na šesticu programov – žena a dieťa, onkológiu (budú tu dva lineárne urýchľovače), neurovaskulárne ochorenia, kardiovaskulárne ochorenia, ortopedicko-traumatologické zákroky a poruchy metabolizmu a trávenia – spolu s 30 špecializáciami.

Spoločnosť ďalej zdôrazňuje, že pre kvalitu výkonu sú dôležití dobre pripravení zamestnanci, preto upozorňuje, že už teraz prebiehajú školenia, zamerané na empatiu, komunikačné zručnosti a správanie sa k pacientom. Taktiež je potrebné naučiť zamestnancov využívať technológie, ktoré majú byť pri prevádzke nemocnice použité. Informačný systém s údajmi o diagnóze, liečbe, úkonoch či lekároch bude mať k dispozícii aj pacient.

Nemocnica má byť prístupná v systéme verejného zdravotného poistenia a bez špeciálnych príplatkov. Za rok by mala zvládnuť až 35-tisíc hospitalizácií a 350-tisíc ambulantných vyšetrení. Očakávané je nakoniec aj jej prepojenie s akademickým sektorom.

 

Pacienti budú mať samostatné izby, k dispozícii budú aj rodinné izby na pôrodnom oddelení. Zdroj: Svet zdravia

 

Svet zdravia v Boroch bude pýchou rovnomennej siete, spojenej s finančnou skupinou Penta. Ďalšia odnož skupiny, Penta Real Estate, developuje aj celú okolitú štvrť a premieňa ju na novú mestskú časť Bratislavy (hoci oficiálne je umiestnená v Lamači a Devínskej Novej Vsi). Počas celého doterajšieho procesu prípravy a výstavby vyvolávala táto nemocnica kontroverzie, súvisiace s vplyvom finančnej skupiny v zdravotníctve. Na tomto mieste sa tomu venovať nebudem, lebo sa na to necítim dostatočne znalý. Faktom však je, že nová nemocnica bude na Slovensku (bohužiaľ) unikátom.

Pravdepodobne až do výstavby novej nemocnice v Martine pôjde s prehľadom o najmodernejšiu nemocnicu v krajine s najvyšším komfortom pre pacienta. Zvlášť v súčasnosti sa ukazuje, aký je problém, že sa investície do zdravotníctva v posledných desaťročiach systematicky zanedbávali. Výsledkom je desivý stav nemocníc, ktorý je pre krajinu ako Slovensko – člena EÚ a OECD – zahanbujúci. Zmeniť to má Plán obnovy, ktorý prichádza s víziou lepšej post-pandemickej budúcnosti.

Novinky, s ktorými Bory prichádzajú, by nemali byť niečo, čo súkromný investor predstavuje ako ohromujúce nové inovácie. Niektoré z vecí – jednolôžkový štandard, dostatok CT či MR zariadení, využívanie pokročilých IT technológií alebo dobre zaplatený a vyškolený personál – by mali byť bežnou vlastnosťou nemocníc. Týka sa to aj okresných miest, nehovoriac o metropole krajiny, kde sú tieto problémy najvypuklejšie. Slovensko možno urobilo v minulosti chybu, keď namiesto do nemocníc a škôl investovalo do diaľnic a rýchlostných ciest.

Teraz túto chybu treba napraviť. Svet zdravia v Boroch si svoju úroveň (aspoň materiálnu) môže niekoľko rokov udržať, no je vo verejnom záujme, aby takto o desať rokov boli jeho výdobytky už úplne štandardnou súčasťou zdravotníckych zariadení v krajine. Pre kvalitu života v krajine by to bol míľový posun.

 

Pozrite si výstavbu nemocnice vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube