Author photoAdrian Gubčo 09.03.2022 17:51

Nemocnica Bory je rok pred otvorením, pozrite sa dovnútra

Nemocnica Bory, nazývaná aj Nemocnica novej generácie či Svet zdravia Bory, sa blíži k otvoreniu. Takto o rok by mala privítať prvých pacientov, už teraz však začínajú prvé časti rozsiahleho medicínskeho komplexu získavať definitívnu podobu. Investor, spoločnosť Svet zdravia, preto odhalil interiér zariadenia a zároveň predstavil prvé tváre, ktoré budú zodpovedať za vysokú úroveň poskytovanej starostlivosti.

Investor, blízky finančnej skupine Penta, na projekte pracuje už niekoľko rokov. Ako sám uvádza, keďže ide o nesmierne komplexnú a náročnú stavbu, výstavba potrvá štyri roky, kým príprava trvala ďalšie tri. V tejto chvíli je však už realizácia zo 70% hotová a budova je stavebne takmer dokončená. Kľúčová časť prác sa preorientováva na inštaláciu technológií, od júna tohto roka aj medicínskej techniky. Ako totiž investor tvrdí, nemocnice sú technologicky asi najnáročnejšími civilnými stavbami, azda s výnimkou jadrových elektrární. Inštalovanie a zabiehanie technologickej časti potrvá približne rok.

Plánom je totiž otvoriť nemocnicu v marci 2023. Ešte predtým, v júli 2022, nastúpi prvý nemedicínsky personál, v októbri bude nemocnica skolaudovaná a vo februári 2023 nastúpi aj medicínsky personál. Nemocnica spustí aj registráciu pacientov, čo nadväzuje na nezáväznú predregistráciu, ktorá sa naštartovala pred mesiacom. Ako hovoria zástupcovia nemocnice, záujem o úkony v Boroch je enormný – prišlo už 20-tisíc dopytov.

Nemocnica tak môže očakávať rastúci tlak pacientov okamžite od svojho otvorenia. Vyžadovať si to bude prítomnosť plne obsadených a zladených medicínskych tímov. Preto už teraz manažment zariadenia pracuje na ich budovaní. „V Nemocnici Bory plánujeme zamestnať celkovo 1.400 ľudí, z toho bude 320 lekárov, 440 zdravotných sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 170 administratívnych a prevádzkových zamestnancov. To je veľké množstvo ľudí, u ktorých hľadáme nielen vysokú odbornosť, ak ide hlavne o vedúce pozície, ale aj ľudský prístup a iniciatívu,“ hovorí medicínsky riaditeľ Nemocnice Bory Róbert Hill.

Výber vedúcich jednotlivých medicínskych programov, ktorých bude 30, sa spustil už dávnejšie – pred niekoľkými rokmi. „Snažíme sa presvedčiť mnohých Slovákov pracujúcich v zahraničí, že má zmysel sa vrátiť a zároveň motivovať talentovaných zdravotníkov na Slovensku, aby neuvažovali nad odchodom do cudziny, ale prišli realizovať svoje nápady k nám,“ vysvetľuje Hill. Obsadené sú už všetky pozície klinických lídrov a väčšina primárov. Svet zdravia dnes predstavil aj prvú päticu expertov, ktorí budú v nemocnici pôsobiť.

K týmto odborníkom patrí český profesor Vladimír Černý, ktorý nastupuje na pozíciu lídra klinického úseku pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu. Ďalším klinickým lídrom bude Ivan Vulev, intervenčný rádiológ, ktorý dnes v Bratislave vedie Centrum intervenčnej rádiológie a endovaskulárnej liečby (ktoré sa celé presunie do Borov). Budúcim primárom traumatológie v Nemocnici Bory sa stane Roman Hunák, ktorý po 20 rokoch odchádza z Nemecka. Riaditeľkou ošetrovateľstva v Nemocnici Bory sa stáva Alena Kendrick, ktorá 17 rokov pôsobila v arabských krajinách. Napokon Andrea Bučuričová, bývalá prezidentka Slovenskej spoločnosti sestier a pôrodných asistentiek, bude ako manažérka viesť ošetrovateľstvo na pracoviskách intenzívnej medicíny.

Vo všetkých prípadoch ide o nesmierne skúsených profesionálov, ktorí svorne tvrdia, že koncept Nemocnice Bory je jedinečný a vzniká tu potenciál pre vznik špičkového pracoviska, ktoré svojou kvalitou prekoná úroveň strednej Európy. Na Slovensko chcú zo zahraničia priniesť iný spôsob komunikácie s pacientom, založený na vľúdnosti. Posilniť sa má kontakt sestier s pacientom, výrazne sa zvýši kapacita pracoviska CINRE a predpokladaný je aj príchod ďalších slovenských lekárov, dnes pôsobiacich v Nemecku. Sestry budú prevažne zo západného a stredného Slovenska, pracovať tu ale budú aj desiatky žien z Ukrajiny.

Investor dodáva, že aktuálne prebieha výber na posty manažérov klastrov. Nábor sestier sa začne v blízkych dňoch a bude trvať až do otvorenia nemocnice, keďže jednotlivé pracoviská sa budú otvárať postupne. Momentálne prebiehajú výbery na pozície na všetkých úsekoch nemocnice, prioritne sa však v tíme zameriavajú na tie pracoviská, ktoré sa otvárajú ako prvé. V druhom kvartáli tohto roka, resp. začiatkom leta, začne Nemocnica Bory vyberať aj zamestnancov do prevádzky, teda logistov, strážnikov či technických dispečerov.

 

Pohľad od budúceho urgentného príjmu na východnej strane nemocnice

 

Čo sa týka nábehu nemocnice, spúšťať sa bude postupne, od menej zložitejších úkonov po najkomplikovanejšie. Ako prvé v marci 2023 budú otvorené ambulancie a rádiodiagnostická časť, po nich bude nasledovať jednodňová chirurgia. S rozbehom rádiodiagnostiky nemocnica zároveň otvorí aj pracovisko radiačnej onkológie, ktoré bude mať k dispozícii prístroj CyberKnife (kybernetický nôž), na Slovensku vôbec prvý.

Súčasne so spúšťaním prvých pracovísk sa v nemocnici budú pripravovať i na otvorenie lôžkovej časti, spoločne s oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny. To by malo nastať v máji budúceho roka.  Otvorenie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia je naplánované na leto 2023, pravdepodobne na prelom júna a júla. Napokon, spustenie urgentného príjmu je plánované na jeseň budúceho roku. Špecifický bude nábeh pracoviska CINRE, keďže v tomto prípade nemožno prerušiť jeho prevádzku. Zo súčasného sídla v Medissime v Petržalke sa bude presúvať po dobu štyroch mesiacov, najmú v priebeh budúcoročného leta.

Vo výsledku bude nemocnica obsahovať viac ako 30 medicínskych špecializácií, šesť komplexných multidisciplinárnych programov a poskytovať starostlivosť na 403 lôžkach. Plánujú v nej uskutočniť  35-tisíc hospitalizácií ročne a 350-tisíc ambulantných vyšetrení. Je zrejmé, že tým vznikne nesmierne veľké a prevádzkovo komplikované pracovisko. Odraziť sa to musí nielen v špičkovej úrovni pracovníkov, ale aj v precízne navrhnutej architektúre celej nemocnice.  

 

Vstupná hala s recepciou

 

Investor si toho bol očividne vedomý. Na návrh budovy zorganizoval medzinárodnú architektonickú súťaž, oslovených bolo 12 špecializovaných pracovísk so skúsenosťami s návrhmi nemocníc. Do finále sa dostali kancelárie z Holandska a Belgicka, víťazom sa nakoniec sa stala holandská kancelária Dutch Health Architects. Na konte má už približne 40 zrealizovaných nemocníc, na Slovensku realizovala nemocnicu v Michalovciach. Tá sa súťažila spoločne s Nemocnicou Bory.

Holanďania v spolupráci so slovenskými partnermi pripravili špičkový koncept, ktorý umožní optimálnu prevádzku nemocnice s ohľadom na medicínsky program, procesy a poskytované výkony, ako aj komfort pacientov, príbuzných a zamestnancov. Architekti museli zároveň zladiť požiadavku na to, aby boli klinické procesy čo najbližšie pri sebe a zároveň aj starostlivosť o pacientov. To robí dizajn pomerne náročným. Vo výsledku ho ovplyvňuje aj typ medicínskeho programu a súvisiaceho procesu. Napokon, tvorcovia musia umožniť dostatok flexibility na to, aby sa nemocnica vedela prispôsobiť možnému budúcemu vývoju, ako aj možnej expanzii.

Objekt nemocnice pokrýva 53-tisíc metrov štvorcových a obsahuje štyri nadzemné podlažia, plus jedno technické. Každé podlažie sa pritom líši mierou využitia, zdieľania priestorov či režimu prevádzky.

Prvé nadzemné podlažie stavebník prirovnáva k nákupnému centru – bude tu mimoriadne vysoký pohyb ľudí, pacientov, príbuzných aj personálu. Návštevník vstúpi cez hlavný vchod naproti Bory Mall, kde nájde recepciu, kantínu kombinovanú s reštauráciou, ambulancie lekárov, ako aj pracoviská jednodňovej chirurgie. Okrem toho sa tu bude nachádzať aj urgentný príjem. Čo je mimoriadne dôležité, urgent bude tesne susediť s CT a pracoviskom intervenčnej neurológie (CINRE). V niektorých prípadoch môže táto fyzická blízkosť rozhodovať o živote a smrti pacienta.

Druhé nadzemné podlažie – alebo „hot floor“ – bude tvorené samotnou nemocnicou, resp. časťou, kde bude prebiehať gro výkonov. Vzniknúť tu má 14 operačných sál vybavených špičkovými súčasnými technológiami. Patriť k nim bude aj hybridná sála, kde sa budú dať vykonávať výkony laparoskopického a endoskopického charakteru (čím sa zvýši rýchlosť výkonov) a umiestnené tu bude unikátne robotické zariadenie Da Vinci. Operačné sály budú unikátne tým, že vďaka dizajnu a tvaru budovy budú mať prístup k dennému svetlu. Čo je samozrejmé, všetky budú vybavené špeciálnou vzduchotechnikou, aby bol nad operačným priestorom najčistejší vzduch. Miestnosti s röntgenovými prístrojmi budú obložené olovenými plechmi proti radiácii.

 

Operačná miestnosť, hore vzduchotechnický výustok so špeciálnou technológiou z Fínska

 

Na treťom a štvrtom podlaží zas bude „hotel“, teda väčšina lôžok. Vznikne tu viacero oddelení, na každom bude 36 lôžok – v každej izbe jedno. Už to je výrazné zvýšenie štandardu oproti iným slovenským nemocniciam. Jednotlivé izby budú mať presklené steny smerom do centrálnej chodby, aby mali sestry prehľad, pokiaľ to ale podmienky umožnia, pacient bude môcť mať vďaka do presklenej steny vloženým žalúziám súkromie. V izbe sa bude nachádzať posteľ (na jednom oddelení budú v izbách dve ramená pre postele, pokiaľ bude nutné rýchlo navýšiť kapacitu nemocnice), privátne sociálne zariadenie a sprchovací kút, ako aj televízia a informačný systém. Pre príbuzných bude k dispozícii rozťahovacie kreslo. Pacient bude môcť konzumovať stravu na izbe, navyše táto bude vždy teplá. Na izbe bude aj stôl s dvoma stoličkami. Pri dizajne izieb sa myslelo aj na útulnosť vďaka tapetám či textilným závesom.

Kvalitnejšie prostredie získajú aj sestry, ktoré budú môcť pacientov kontrolovať vďaka posuvným pracoviskám a robotickému výdaju liekov, takže nedôjde k chybe sestry pri aplikovaní správneho lieku. Dizajn lôžkovej časti umožní v oveľa väčšej miere zapojiť do liečebného procesu príbuzných – čo je na Slovensku zanedbaný aspekt, v zahraničí však čoraz silnejšie využívaný. Prítomnosť blízkeho (otca) bude ešte viac zdôraznená v špecializovaných izbách pre matky na pôrodnom oddelení.

Veľmi podstatnou časťou nemocnice je technologická časť, ktorá v skutočnosti zaberá až tretinu objemu budovy. Prítomnosť špičkových zariadení bude využívaná nielen v rámci operácií (investor pripomína, že tu budú dva lineárne urýchľovače, tri CT, dve MRI – celkovo asi 30 prístrojov), ale aj pri zabezpečovaní vysokej kvality ovzdušia, dodávaní kyslíka, IT zabezpečení (14 serverovní, trojnásobná záloha údajov), či pri pohybe po budove. Nebude tu taký počet výťahov, ako pri niektorých starších nemocniciach, namiesto toho bude prioritný systém pri ich využívaní. Najvyššiu prioritu bude mať urgent a heliport, druhú najvyššiu zamestnanci a napokon pacienti. Tí budú mať k dispozícii aj prepracovaný orientačný systém.

Zástupcovia Nemocnice Bory dopĺňajú, že dôležitou súčasťou zariadenia bude aj výučba študentov. V podzemnej časti je plne vybavená operačná miestnosť alebo pacientska izba s príslušnými technológiami, aby sa budúci doktori či sestry naučili pracovať v reálnom prostredí. S bratislavskými školami (Univerzita Komenského, Slovenská zdravotnícka univerzita) už Svet zdravia nadviazal spoluprácu. Predovšetkým pre sestry, ale aj zdravotný personál všeobecne, investor zabezpečil výstavbu ubytovacích kapacít západne od nemocnice – naproti vchodu pre zamestnancov. Tento objekt je už takmer dokončený.

Do budúcna je otvorená možnosť expanzie nemocnice do blízkeho okolia. Východne od nej by mohol vzniknúť samostatný nemocničný pavilón, severne zas medicínsky kampus. Táto časť projektu je však v tejto chvíli skôr hypotetická.

 

Každá izba bude mať vlastné sociálne zariadenie, sestry budú mať dobrý prehľad o stave pacienta

 

Nemocnica Bory je síce ešte stále staveniskom, už teraz však začína byť viac ako zrejmé, že ide o najpokročilejšie zariadenie svojho druhu na Slovensku. Budova vychádza zo súčasných poznatkov a praxe, ktorá umožňuje vyššiu efektivitu práce zamestnancov a vyšší komfort pacientov. Jednotlivé priestory aj zdroje budú vo väčšej miere zdieľané, vďaka moderným technológiám to však je možné. Nielen investor, ale aj odborníci, ktorí sú súčasťou jej tvorby, si od toho sľubujú vyššiu efektivitu práce, úspešnosť zákrokov a lepší pocit pacientov z pobytu v nemocnici.

Musím opäť pripomenúť, že sa necítim byť expertom na architektúru nemocníc – ide skutočne o extrémne náročný odbor, ku ktorému má rešpekt aj väčšina dlhoročných architektov. Návšteva Nemocnice Bory však jasne ukázala, aký zložitý a prepracovaný koncept tu vzniká a že vybudovanie zariadenia takéhoto rozsahu nie je jednoduchá záležitosť. Bez ohľadu na iné diskusie ohľadne pozadia investora a jeho postavení v rámci slovenského zdravotníctva, vybudovanie Nemocnice Bory je veľkým počinom.

Pre Bratislavu je jej vznik nepochybne prínosom. Pacienti, ktorými by mali byť klienti dvojice súkromných zdravotných poisťovní (Všeobecná zdravotná poisťovňa sa ešte k spolupráci s Nemocnicou Bory nevyjadrila), budú mať konečne možnosť získať zdravotnú starostlivosť v naozaj dobrých podmienkach. To isté sa týka personálu, ktorý nebude konfrontovaný s plesnivými priestormi starých neudržiavaných nemocníc, ktorých je v metropole aj krajine až príliš veľa. Ak si chce Slovensko udržať odborníkov a Bratislava vysokú kvalitu života, sú zvyšovanie úrovne nemocníc nutnosťou.

Čisto zo stavebného hľadiska tak môže byť Nemocnica Bory inšpiráciou. Koniec-koncov, ešte stále nie je úplne vylúčená výstavba veľkej koncovej nemocnice na Rázsochách. Svet zdravia sa nechcel priamo vyjadriť k úvahám o odkúpení Borov štátom, jeho riaditeľ iba skonštatoval, že ide o zlý nápad – jednak kvôli mrhaniu peňazí z Fondu obnovy, ktoré mohli ísť radšej na úplne inú nemocnicu, ako aj kvôli narušeniu tímov a procesov, vznikajúcich v Boroch. Dá sa ale súhlasiť, že formát a prevádzka novej nemocnice by mala ostať v súkromných rukách, kým štát by mal pokračovať v ambícii vybudovať špičkové koncové zariadenie.

Ak k tomu dôjde, snáď sa inšpiruje Bormi vo viacerých veciach: vo vyhlásení súťaže, v prepracovanosti konceptu, technologickom vybavení, komforte pre pacientov, zaradení príbuzných do liečebného procesu, dobrých podmienkach pre zamestnancov a v ďalších parametroch. Investície do nemocníc a efektívneho zdravotníctva sú jednými z najužitočnejších výdajov, aké môže štát vynaložiť.

 

Fotografie z 9.3.2022, autor Nino Belovič. Pozrite si priebeh výstavby Nemocnice Bory vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Predstavenie prvých odborníkov, ktorí budú v nemocnici pôsobiť. Zľava Robert Hill, Vladimír Černý, Anna Kendrick, Roman Hunák, Ivan Vulev, Andrea Bučuričová
  • Čelný pohľad a hlavný vstup pre pacientov
  • Urgentný príjem
  • Hlavný vstup
  • Operačná sála s prístupom denného svetla
  • Izba pre pacientov
  • Chodba, kde budú mať sestry pulty
  • Náročné technológie v technologickom podlaží
  • Nemocnica bude mať sériu piatich dvorov a zelené strechy
  • Heliport
  • Heliport
  • Heliport
  • Bývanie pre personál
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia
  • Zdroj: Svet zdravia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube