Author photoAdrian Gubčo 23.06.2021 16:40

N!do 2 rýchlo postupuje, väčšina objektov je v štádiu hrubej stavby

Pokračovanie atraktívneho projektu N!do na rohu Trnavskej cesty a Tomášikovej ulice rýchlo napreduje. Developer IURIS Group nadväzuje na oceňovanú prvú časť, a to konceptom i architektúrou. Oproti staršej časti projektu však pridáva občiansku vybavenosť alebo upravené exteriérové priestranstvá, ktoré budú prístupné aj pre širokú verejnosť.

N!do 2 pozostáva zo štvorice objektov. A a B sú apartmánové domy, zasunuté do vnútrobloku, v princípe však ide o bytovky, ktoré museli byť takto klasifikované kvôli Územnému plánu. Ten tu predpisuje občiansku vybavenosť vo väčšom rozsahu. Developer ju umiestňuje do objektov C a D, kopírujúcich líniu okolitých ciest a križovatky. Umiestnené tu budú obchodné prevádzky aj administratívne priestory. Nižšie objekty občianskej vybavenosti s tromi podlažiami zároveň vytvárajú hlukovú aj mentálnu bariéru voči rušným komunikáciám a dodávajú vnútrobloku vyššiu intimitu.

V tejto chvíli už objekty C a D dosiahli štádium hrubej stavby, pričom sa začína pracovať na realizácii jednotlivých prevádzok v parteri budovy. Developer upustil od umiestnenia obchodu otočeného priamo do križovatky naproti priechodu pre chodcov. Namiesto toho tu bude priechod do vnútrobloku, ktorý bude v tejto časti verejne prístupný. Návštevníci obchodov a služieb tak budú mať prístup k zeleni a pokojnejšiemu prostrediu.

Plnú výšku už dosiahla aj prvá z rezidenčných, resp. apartmánových budov, N!do 2 B, kde sa už začalo aj s osádzaním okien na najnižších podlažiach. Dom má sedem nadzemných podlaží, čím priamo nadväzuje na prvú etapu. Susedný objekt A však nie je ešte ani v polovici svojej výšky – v najvyššej časti bude mať totiž až 15 nadzemných podlaží. Budova sa tak stane výškovou dominantnou križovatky a dá sa predpokladať, že na dlhú dobu aj blízkeho okolia. V bezprostrednej blízkosti N!da ešte minimálne niekoľko rokov takto vysoké budovy nebudú.

Developer v tejto chvíli vyjadruje veľkú spokojnosť s predajom jednotlivých apartmánov. Do ponuky išlo celkom 99 jednotiek, ako voľných ich je uvedených 35, z toho však významný počet (29) ešte nebol nasadený do ponuky. Majiteľa už má aj trojica mierne atypických rezidencií, umiestnená v „premostení“ medzi domami A a B (na titulke). Ceny bytov sa líšia s ohľadom na ponúkaný štandard, prípadne vyhotovenie ako holobyt, inak však nie sú nižšie ako 3,5-tisíc eur za meter štvorcový. Okrem toho je potrebné dokúpiť aj parkovacie miesto, ktoré vyjde minimálne na 20-tisíc eur.

Spustenie predaja ďalšej série bytov ešte nateraz IURIS nevie špecifikovať, nebude to však skôr ako na jeseň. To budú zohľadňovať aj ceny, reagujúc na aktuálnu situáciu na realitnom či stavebnom trhu.

Klienti majú za to získať dobrú úroveň bývania v dobrej dostupnosti centra mesta, ale aj možností pre rekreáciu a s vybavenosťou v okolí. V domoch budú umiestnené recepcie a komunitné centrá vo forme spoločenskej miestnosti pre oslavy, stretnutia, schôdze a podobne. Developer dodáva, že aj tu chce klientom poskytnúť taký dôraz na detail, ako v prvej etape.

Medzičasom, na komerčnej časti sa aktuálne vzorkujú fasády. V prípade kancelárskej časti nepôjde o veľké bizniscentrum a zaujať chce skôr dobrou dizajnovou úrovňou či možnosťou rozdeliť priestory na menšie jednotky. Developer v tejto chvíli ešte s ohľadom na rané štádium rokovaní nechce upresniť percento prenajatosti, rovnako ako pri obchodnej časti. Tu sa teraz formuje komerčný mix, pričom viac detailov by malo byť známych po lete. K obchodnej časti bude priliehať menší parčík, kde vznikne zopár prvkov pre menšie deti alebo sedenie.

Architektúru druhej etapy spracúvalo, tak ako pri prvej, štúdio GRIDO pod vedením architekta Petra Sticzaya-Gromského. Developer na projekt organizoval vyzvanú architektonickú súťaž, kde sa GRIDO presadilo medzi viacerými poprednými domácimi ateliérmi. Výber sa ukázal ako správny – prvá etapa je laureátom ocenenia Cena za architektúru (CEZAAR) v kategórii Bytové domy za rok 2019. Eleganciu projektu dodali predovšetkým zaoblené balkóny, využívajúce drevené tieniace lamely.

Druhá etapa bude chcieť nadviazať na tento úspech a kvalitu. Dokončenie projektu sa očakáva ku koncu roka 2022, pričom IURIS potvrdzuje, že sa zatiaľ nestretol so žiadnym meškaním. Spolu s dokončením projektu by mala byť dobudovaná aj priľahlá cyklotrasa, ktorá sa v budúcnosti napojí na úseky pripravované Hlavným mestom.

 

 

Obe fázy N!da sú dobrým príkladom projektu, ktorý zhodnotil exponované nárožie dvoch významných ulíc a vniesol sem polyfunkčnú štruktúru, ktorá zvyšuje mestotvornosť územia. Lokalite dnes dominujú skôr mimoriadne široké a rozsiahle komunikácie. V takom prípade je akceptovateľné, že sa zvyšuje aj mierka zástavby, hoci N!do išlo ešte o krok ďalej: najvyššie hmoty „schovalo“ za obchodno-kancelárske objekty, čím je mohutná budova v druhom pláne, v súlade s odporúčaním Jana Gehla aj špecializovanej publikácie Maskovanie kapacít.

Naostatok sa k tomu pridáva aj vysoká architektonická úroveň projektu, ktorý je príťažlivým doplnkom lokality. Developer v minulosti hovoril o „milánskej elegancii“. Prvá etapa skutočne dodáva územiu akýsi mediteránny štýl, čo je celkom správny prístup – ide o ideálnu formu riešenia novej zástavby na Pasienkoch, ktoré by mohli mať uvoľnený, športovo-rekreačný charakter. V budúcnosti sa očakáva transformácia dnešnej športovej zóny na polyfunkčnú štvrť s bývaním, ale aj zachovanými športovými halami a zeleňou.

Čo sa týka IURISu, developer zrealizoval alebo sa pripravuje na realizáciu viacerých zaujímavých projektov. Okrem prvej etapy N!da dokončil v Devínskej Novej Vsi komorný development Amber, ktorý priniesol do periférnej mestskej časti uspokojivý štandard architektúry od kancelárie Siebert + Talaš. V príprave však má mimoriadne schémy: v štvrti Mlynské nivy vybuduje ďalšiu výškovú budovu, Pri Mlynoch, ktorá je opäť výsledkom architektonickej súťaže. Víťazom je ateliér AT_26. V Petržalke zas pripravuje vznik kľučovej časti nového centra mestskej časti.

Doteraz nie je verejne známych veľa detailov, no už akási nultá fáza – veľké detské ihrisko pri Chorvátskom ramene – naznačuje, že záujmom developera je pritiahnuť do oblasti aktívny život. Ak sa to spojí s doterajším prístupom k architektúre a zmenou charakteru lokality po výstavbe električkovej trate, existuje dobrá šanca, že „nové centrum Petržalky“ nebude len vzletnou frázou. Existujúce koncepčné materiály tu každopádne predpokladajú vznik námestia či významnej občianskej vybavenosti.

Sú developeri, pri ktorých je každá nová akvizícia alebo predstavenie projektu určitým rizikom, že vznikne niečo, čo okolie veľmi nepozdvihne. Našťastie však rastie aj skupina spoločností, ktoré sú si vedomé svojho dosahu na mestské prostredie a projekty plánujú nielen s ohľadom na profit, ale aj vhodné zasadenie do územia a oslovenie lokálnych komunít tak, aby sa tieto s developmentom stotožnili (a stali potenciálnymi zákazníkmi). IURIS zatiaľ dokazuje, že patrí do druhej skupiny.

Preto vo mne vyvoláva nielen pokračovanie N!da, ale aj ďalšie developmenty spoločnosti pozitívne očakávania. Bratislava snáď bude opäť o čosi živším, kompaktnejším, atraktívnejším a lepším mestom.

 

Fotografie z 12.6.2021. Pozrite si viac vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: IURIS Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube