Author photoAdrian Gubčo 10.09.2021 14:58

Námestie pri Pradiarni 1900 sa otvára

Bratislava získa v týchto dňoch nové námestie. Dobudovaný bol verejný priestor severovýchodne od budovy Pradiarne 1900, ktorý bude hlavným exteriérovým priestranstvom v rámci developmentu Zwirn od spoločnosti YIT Slovakia. Po jeho konečnom dobudovaní pôjde o príťažlivé miesto so zeleňou, umením, obchodmi a reštauráciami a výhľadom na industriálnu kultúrnu pamiatku.

Existencia veľkého námestia je daná celkovou urbanistickou koncepciou projektu, na základe ktorej sa severovýchodne od zrekonštruovanej Pradiarne 1900 a súvisiacej Silocentrály otvoril priestor, zvieraný ďalšími troma polyfunkčnými blokmi. Námestie je otvorené do Páričkovej ulice. Základnú podobu mu určila architektonická kancelária Compass, ktorá zvíťazila v architektonicko-urbanistickej súťaži v roku 2015.

Po minuloročnom dokončení rekonštrukcie pradiarne ide o ďalšiu ukončenú časť developmentu. V rámci výstavby námestia vznikli pod povrchom nové parkovacie kapacity, slúžiace Pradiarni 1900. Tá totiž slúži ako administratívny komplex s výmerou 11.760 metrov štvorcových. Postupne sa sem sťahujú klienti a sídliť by tu mal aj samotný developer. Budova tak bude funkčnejšia a získa aj reprezentatívnejšie zázemie. Ešte na začiatku leta sa tu vysadilo 33 platanov, ktoré majú priestor spríjemňovať aj počas horúcich mesiacov.

Námestie tak oproti prvotným návrhom prešlo určitými úpravami, ktoré priniesli zvýšenie podielu zelene. Spevnená plocha je napriek tomu dostatočne veľká na to, aby tu bolo možné umiestniť terasy reštaurácií a organizovať komorné podujatia. Priestor je vydláždený kamennou dlažbou a disponuje vlastným mobiliárom, odlišným od mobiliáru, využitého inde v meste. Severne od Silocentrály bola umiestnená aj „hravá“ fontána a po zotmení je priestor pôsobivo iluminovaný. Bodkou za budovaním námestia má byť osadenie umeleckého diela, ktoré využije objekt so vzduchotechnikou z podzemnej garáže ako podstavec.

Otázkou tak ostáva, kedy sa námestie otvorí pre verejnosť. „Námestie pred Pradiarňou oficiálne otvorí séria koncertov v rámci festivalu Symfónia umenia tento víkend 10.-12. septembra,“ hovorí Peter Dovala, riaditeľ developerských projektov vo YIT Slovakia. „Po tomto dátume bude voľne prístupné verejnosti.“ Už od tohto víkendu tak bude prístupný ďalší kúsok nového bratislavského downtownu. Lepšie dostupný bude aj vchod do Pradiarne smerom do námestia, alebo dočasné parkovisko, kde v začne v dohľadnej dobe vznikať tretia a druhá etapa projektu.

Umelecké dielo, ktoré má verejný priestor dotvoriť, ešte svoju podobu len hľadá. Hoci sa súťaž na jeho stvárnenie konala už v priebehu minulého roka, jednoznačné výsledky nepriniesla. Developer preto súťaž zorganizuje znova. „Prípravy na nové kolo súťaže prebehnú do konca tohto roka. Realizácia samotného umeleckého diela je naplánovaná na budúci rok,“ potvrdzuje P. Dovala. Po jej dokončení tak vznikne veľmi príťažlivý priestor v dotyku s nesmierne atraktívnou historickou budovou.

Priestranstvo je aj naďalej nazývané len „námestie pred Pradiarňou 1900“ alebo „námestie Pradiarne 1900“. Plocha by si pravdepodobne zasluhovala vlastný, unikátny názov. Dnes však nie je známe, či sa jej pomenovanie pripravuje. „Názov nového námestia je plne v kompetencii MČ Ružinov a nemáme žiadne informácie o tom, či už bol vybraný oficiálny názov námestia,“ vysvetľuje Peter Dovala. Ružinov v tomto smere zatiaľ tiež nič nenaznačil. Námestie však už využíva – aktuálny kultúrny program prebieha v spolupráci s ním.

 

Námestie bude otvorené po ukončení kultúrneho programu počas tohto víkendu

 

Medzičasom, postupne vzniká aj severovýchodná hrana priestoru v podobe prvej etapy Zwirnu. Tá je tvorená polyfunkčnými bytovými domami, ktoré spolu vytvoria prvý z blokov novej zóny. Budovy budú mať maximálne osem podlaží, pričom byty budú na všetkých. Smerom do námestia či okolitých ulíc však budú na prízemí obchodné priestory. Vzniknú má celkovo šesť samostatných vchodov.

Postup výstavby je celkom rýchly a celý blok už začína rásť aj nad zemou. „Aktuálne sa dokončili práce na železobetónových konštrukciách podzemných podlaží a pokračujeme prácami na nadzemných podlažiach,“ popisuje P. Dovala. „V súčasnosti sa už ukazujú steny 1. NP. Postupne prichádzajú na stavbu ďalšie profesie a začíname s realizáciou hlavných rozvodov jednotlivých profesií.“ Dobre viditeľný je fakt, že parter bude otvorený, čím sa zároveň predĺži aktívna časť Košickej.

V prvej etape projektu vzniká 267 rezidencií (202 bytov a 65 apartmánov) a 490 parkovacích miest. Z tohto počtu tvoria približne polovicu bytov dvojizbové a tretinu trojizbové. Ceny za meter štvorcový patria k vyšším (presahujú aj päťtisíc eur na meter štvorcový), napriek tomu predaj napreduje. „Predaj projektu pokračuje podľa plánu a aktuálne je predaná už vyše polovica bytov ZWIRN 1. Stále disponujeme ponukou všetkých kategórií – od jednoizbových po štvorizbové,“ dodáva Peter Dovala. V poradovníku boli veľké počty záujemcov, odhalenie definitívnych cien však pravdepodobne viedlo k selekcii potenciálnych klientov.

Ako ďalšia by mala ísť do výstavby tretia etapa Zwirnu. Táto bude mať polyfunkčnejší charakter, keďže jej súčasťou bude kancelárska časť, vrátane trinásťpodlažnej veže na nároží Košickej, Mlynských nív a Svätoplukovej. Naplánovaných tu je 156 bytov a 39 apartmánov v dvoch bytových domoch, kancelársky komplex bude obsahovať 9.277 metrov štvorcových prenajímateľných administratívnych priestorov a 332 metrov štvorcových retailu. Štart výstavby sa predpokladá na začiatku roka 2022.

Napokon, ako posedná vznikne druhá etapa, kde bude najväčší počet bytov – približne 311 bytov a 103 apartmánov. V parteri bude umiestnených až 23 prevádzok. Najvyššie časti bloku budú mať jedenásť podlaží. Jeho dobudovaním bude dotvorené námestie aj Košická, ktorá sa premení na ulicu s charakterom mestskej triedy.

Jednotlivé etapy budú postupne odovzdávané v druhej polovici roka 2023, pred koncom roka 2024 a v roku 2025. Ich dokončením sa stane celá okolitá štvrť kompaktnejšou a lepšie prepojenou s lokalitou nového centra mesta. Architekti z Compassu sa inšpirovali tradičným lokálnym urbanizmom. Vďaka tomu by malo rokmi postupne dôjsť k prirodzenému splynutiu jednotlivých vrstiev zástavby a vzniku celistvej časti Bratislavy so zachovaným industriálnym charakterom.

 

Zdroj: YIT Slovakia

 

Takýmto spôsobom sa Zwirn stáva inšpiratívnym projektom pre celú metropolu. Ako sa vyjadril v jednom z rozhovorov jeden z partnerov Compassu Juraj Benetin, architekti cítili, že Bratislave chýbali ucelenejšie zóny blokovej zástavby, podobné západným metropolám. Zwirn bol ideálnym miestom, kde bolo možné tento nedostatok prekonať – zástavba štvrte Nivy zo 40-tych a 50-tych rokov 20. storočia ešte nesie znaky tohto tradičného plánovania.

Projekt tak bude disponovať výhodami blokovej zástavby. Tvarovanie blokov je jednoduché a logické, hustota dostatočne vysoká, existuje jasné rozdelenie verejného a intímnejšieho poloprivátneho priestoru, vnútrobloky budú poskytovať potrebnú zeleň a lepšiu mikrokolímu, domy budú mať aktívny parter s potrebnými službami a vybavenosťou a napokon tu vzniklo aj významné verejné priestranstvo. Vďaka dobrej úrovni architektúry pôsobí projekt naostatok aj dobre.

Ide o niečo, čo by malo byť replikované naprieč mestom, na rozdiel od riadkovej zástavby, rozvoľnených solitérnych domov, rozličných pokrútených tvarov a obytných areálov v podobe domov v parku. V určitých prípadoch samozrejme takáto forma projektov zmysel má, ide však skôr o výnimočné situácie (napríklad Pri Mýte reaguje na podobnú zástavbu Februárky alebo UNITASu). Napriek tomu sa nevhodné príklady replikujú, lebo ich investorov a architektov k tomu tlačia normy a územné plány. 

Skutočné mesto však vzniká v Zwirne a podobných projektoch. Námestie pri Pradiarni 1900 sa v budúcnosti určite stane miestom, ktorým sa bude nová Bratislava prezentovať – a to nielen kvôli historickej budove, ale aj súčasnej a novej zástavbe. Novodobé sídliská určite nebudú symbolom rozvoja slovenskej metropoly.

Možno by tvorcovia noriem mali pamätať nielen na suché, kvantifikovateľné dáta, ale aj na pocity, ktoré prostredie vytvára. Ak by totiž projektov v štýle Zwirnu vznikalo viac, Bratislava by mohla byť omnoho lepším a príjemnejším mestom.

 

Fotografie z 9.9.2021. Pozrite si rekonštrukciu Pradiarne 1900 a výstavbu Zwirnu vo fotoalbumoch. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nové námestie v Zwirne. Zdroj: Lokal Architekti

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube