Author photoAdrian Gubčo 12.01.2021 16:55

Na Votrubovej pribudne polyfunkčný súbor

Na Votrubovej ulici, v blízkosti bratislavského downtownu a na okraji tzv. Klingerovej kolónie, by mohol vzniknúť polyfunkčný súbor, pozostávajúci z bytového domu, bývania pre seniorov a administratívnej budovy. Zámer pripravuje spoločnosť J.R.B. s.r.o., blízka známemu bratislavskému politikovi a developerovi.

Lokalita, kde projekt vznikne. Zdroj: Google Maps

Lokalita, kde projekt vznikne. Zdroj: Google Maps

Votrubova ulica sa nachádza v priestore medzi malopodlažnou zástavbou rodinných domov Klingerovej kolónie a areálom Slovenského plynárenského priemyslu. Na severe sa odpája od Mlynských nív, naproti od niekdajšieho Apollo Business Centra, a smeruje k Prístavnej ulici. Okolie je tak mimoriadne nesúrodé, okrem rodinných domov sa tu nachádzajú priemyselné areály a ich zvyšky, prístavné plochy a masívny nový development.

Práve ten v súčasnosti najviac mení charakter územia a postupne zvyšuje potenciálnu hodnotu pozemkov v lokalite a tým aj teoretický výnos z prípadného developmentu. Na to reagujú vlastníci parciel, vrátane spoločnosti J.R.B. s.r.o. Tá je podľa údajov v Obchodnom registri blízka, okrem iných, aj bývalému mestskému poslancovi a dnes poslancovi NR SR, Martinovi Borguľovi. K širokému portfóliu jeho podnikateľských aktivít patrili aj reality.

Advertising

Firma predložila Magistrátu na posúdenie dvojicu projektov, ktoré by mali vyplniť dnes nedostatočne a nevhodne využívané pozemky na západnej strane ulice, kde sa dnes nachádza autoumyváreň, trojpodlažný kancelársky objekt so zázemím a stavebný dvor. Architektonická úroveň existujúcich stavieb je mizivá, samotný priestor je tak ideálny pre transformáciu. V zmysle Územného plánu ide o priestor pre umiestnenie občianskej vybavenosti mestského a nadmestského významu.

Developer tu preto plánuje umiestniť v rámci dvojice samostatných projektov najprv dva objekty – Bytový objekt A a Polyfunkčný objekt B v severnej časti pozemku, v južnej smerom k Prístavnej zas administratívnu budovu. Bytový objekt A by mal mať 4 nadzemné podlažia a obsahovať bude 37 bytov (20 jednoizbových, 9 dvojizbových, 7 trojizbových a 1 päťizbový byt), kým Polyfunkčný objekt B bude mať 5 nadzemných podlaží, z toho 1.-3. podlažie bude určené na „bývanie pre seniorov“ so 14 izbami a súvisiacou infraštruktúrou, kým na 4. a 5. podlaží bude 8 bytov (2 dvojizbové, 4 trojizbové a 2 štvorizbové).

Kancelárska budova bude mať päť nadzemných podlaží. Na prvom nadzemnom podlaží vznikne lobby, reštaurácia, obchodný priestor a kancelárie, ostatné podlažia budú výlučne kancelárske. Vjazd do podzemnej garáže bude riešený od Votrubovej v blízkosti aktuálneho vjazdu do autoumyvárne. Naplánovaných tu je 131 parkovacích miest v garáži a 20 na teréne, k čomu sa ešte pridá 74 podzemných miest a 3 povrchové miesta v rámci zvyšných budov.

Magistrát overil súlad zámeru s Územným plánom, developer tak môže pokračovať v ďalších stupňoch povoľovacieho procesu. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) nie je vďaka rozdeleniu zámeru na dva projekty potrebné. Architektúra zámeru (zámerov) odhalená nebola, pripravuje ju však skúsená kancelária Siebert + Talaš, preto by nemalo ísť o žiadnu tragédiu. Podoba projektu bude odhalená pravdepodobne až po získaní ďalších povolení.

Realizáciu predpokladám ideálne v priebehu rokov 2022-2024.

 

Klingerova kolónia bude čoskoro obstavaná mohutnými projektami bratislavského downtownu. V budúcnosti sa tak pravdepodobne transformuje aj ona. Zdroj: JTRE

 

V blízkosti rastúceho bratislavského downtownu sa tak vyplní ďalší pozemok súčasnou zástavbou, ktorá postupne mení doterajší charakter územia. Zahusťovanie podobným spôsobom je v oblasti žiaduce a kvalitu prostredia by nemalo zhoršiť – práve naopak. Dôležité bude optimálne vyriešiť kontakt so susedným objektom Apollo Klubu a so staršou zástavbou, inak však s ohľadom na mierku pravdepodobne nepôjde o taký radikálny kontrast.

To isté nemožno povedať o projekte Klingerka od developera JTRE, ktorý vzniká niekoľko desiatok metrov západne od riešeného územia. Polyfunkčný komplex, ktorého súčasťou je 11-podlažná kancelárska budova a až 35-podlažný bytový dom (aktuálne najvyšší rezidenčný objekt na Slovensku), prináša do lokality zásadne odlišný typ zástavby, ktorá bude s okolím komunikovať pomerne náročne. Developer sa síce snažil zjemniť pôsobenie veže jej tvarom a umiestnením parku v severnej časti svojho pozemku, to však bude stačiť len sotva.

Advertising

Mestský charakter okolia sa v budúcnosti ešte viac posilní. JTRE totiž pripravuje aj druhú a tretiu etapu Klingerky medzi Pláteníckou a Košickou, kde pribudnú ďalšie výškové rezidenčné budovy aj najvyššia administratívna veža so 141 metrami. S Klingerovou kolóniou bude komplex komunikovať prostredníctvom menšej zástavby retailových objektov na Pláteníckej. Tie však budú taktiež mohutnejšie, ako pôvodné domy.

Môže sa to preto zdať ako necitlivosť alebo nevhodný kontrast, v budúcnosti sa však môže podoba kolónie zmeniť. Poloha v blízkosti kľúčových rozvojových plôch Bratislavy je pre mnohých lákadlom, aby investovali do kúpy jednotlivých domov a následne sceľovali jednotlivé pozemky, na mieste ktorých možno umiestniť iné – a masívnejšie – objemy. Hoci jedna lastovička leto nerobí, prvý z domov v kolónii už JTRE vlastní.

Nie je tak vylúčené, že jedného dňa vzniknú aj tu nové projekty, ktoré budú viac pripomínať podobu downtownu, ako pôvodnej zástavby. S každým ďalším zámerom, ktorý sa tu zrealizuje – či už ide o Klingerku alebo Votrubovu – je táto perspektíva bližšie. Pokiaľ sa nič zásadnejšie nezmení (napríklad sa z Klingerovej kolónie nestane chránený areál), je transformácia územia čoraz pravdepodobnejšia.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube