Author photoAdrian Gubčo 20.11.2019 09:50

Na Patrónke vznikne bytový dom Studnička

Oblasť vstupu do Bratislavského lesoparku v štvrti Patrónka patrí k čoraz lukratívnejším častiam mesta. Nedávne a pripravované investície z nej urobia jedno z administratívnych centier Bratislavy, na čo reagujú aj developeri rezidenčných projektov. Jeden z nich teraz pripravuje projekt bytového domu Studnička.

Zdroj: GutGut

Zdroj: GutGut

Spoločnosť Studnička Development, blízka developerovi projektu Ahoj Park v Novom Meste, predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) zámer výstavby nového rezidenčného objektu, nazvaného podľa silného bodu záujmu obyvateľov mesta – Železnej studničky. Vzniknúť by však mal izolovane od hlavnej cesty do rekreačného areálu aj Lamačskej cesty, v blízkosti Centra vedecko-technických informácií.

Na pozemku medzi budovou CVTI, areálom patriacim inému developerovi a potokom Vydrica sa dnes nachádza trojica objektov, ktoré budú asanované. Namiesto nich sa v dvoch variantoch navrhuje vznik bytového domu s malou polyfunkciou, zložený zo štyroch sekcií, líšiacich sa podlažnosťou. Jednotlivé varianty sú v zásade rovnaké s jednou výnimkou – jedna zo sekcií vo Var. č. 2 je o jedno podlažie vyššia, t.j. má osem podlaží. To je zároveň aj maximálna podlažnosť celého projektu.

Tvar domu reaguje na charakter pozemku a vytvára prednú – „občiansku“ – fasádu, do ktorej je orientovaná aj drobná občianska vybavenosť, a zadnú, rekreačnú, orientovanú k Vydrici, ktorá by (snáď) mala byť zrevitalizovaná. Lúka smerom k potoku bude pretvorená na pobytový a rekreačný priestor pre rezidentov. Dom je vyzdvihnutý o pol podlažia, v ktorom sa nachádza podzemná garáž, tá však bude mať až dve podlažia.

V projekte celkovo vznikne 104 bytov, z toho bude 78 do veľkosti 60 metrov štvorcových, teda prevažne dvojizbových, príp. jednoizbových, a 26 s veľkosťou nad 60 metrov štvorcových, čo budú predovšetkým trojizbové byty. Predvídať štandard je ešte predčasné, vysoko pravdepodobne však nepôjde o najprémiovejšie bývanie, hoci úroveň bude decentná.

Čo sa týka obchodnej vybavenosti, naplánované sú dve jednotky, z toho jedna bude orientovaná priamo do novej účelovej komunikácie, druhá bude na vyvýšenej platforme a bude mať výhľad do rekreačnej zelenej časti pozemku, ako aj na menšie povrchové parkovisko. Parkovacích miest bude inak 139, z toho 124 v garáži. Účelová komunikácia bude napojená na ulicu K železnej studienke.

Architektúra domu je príjemná, čistá a racionálna. Výrazu dominujú nepravidelne rozložené okná s francúzskymi balkónmi, ktorých osadenie odráža dispozičnú situáciu. Akcentom sú vystupujúce balkóny, ktoré však majú komorné rozmery. Developer si za architektov vybral kanceláriu GutGut, ktorá patrí k našim najrenomovanejším kanceláriám, lokalitu tak tento príjemný zámer určite dobre doplní.

Za optimálny variant je považovaný Var. č. 1, ktorý je o niečo menší, menej tak zaťaží územie. Realizácia je predbežne naplánovaná na 1Q 2021 až 1Q 2023, developer plánuje do projektu investovať približne sedem miliónov eur.

 

Situácia projektu. Zdroj: Studnička Development / EIA

 

Bytový dom Studnička je dobrým projektom, ktorý predchádza ďalším zámerom, ktoré sa v oblasti v blízkej dobe nepochybne odhalia. Rastúca atraktivita územia, kde má čoskoro vzniknúť centrála a vývojový kampus spoločnosti ESET, ako aj pokračovať kvalitatívny rozvoj rekreácie v Bratislavskom lesoparku, robí z bývania v dotyku s týmito bodmi veľmi zaujímavú investičnú príležitosť.

Koniec-koncov, už susedný pozemok, vlastnený spoločnosťou Projekt Železná studienka s.r.o., je spojený s menami aktívnymi v developmente, preto je viac než jasné, že v blízkej dobe bude predstavený ďalší investičný zámer. Podľa nepotvrdených informácií by na projekte mala pracovať jedna z popredných slovenských kancelárií, ktorá v Bratislave projektuje už dvojicu výškových budov.

K tomu sa pridávajú investície pozdĺž Cesty na Červený most, kde zanikol starší nevzhľadný objekt a bol nahradený administratívnou budovou Red bridge, ktorej investor chce v rozvoji pokračovať. V neposlednom rade ostáva nezastavaný aj veľký pozemok medzi Lamačskou cestou a ulicou K Železnej studienke, na ľavom brehu Vydrice, kde skôr či neskôr určite nejaký projekt vznikne.

Nakoniec, zásadným bodom pri zvyšovaní úrovne územia bude zlepšenie jeho dopravnej dostupnosti vo forme lepšej verejnej dopravy. V tomto smere vyvoláva najväčšie očakávania uvažovaná výstavba terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Patrónka, čo by v najskoršom možnom termíne mohlo byť realitou v roku 2023. V tom čase sa chystá modernizácia železničnej trate Bratislava – Hlavná stanica – Marchegg, popri ktorej by sa tento TIOP mohol rovno vybudovať. Ak by sa to podarilo, bolo by centrum mesta, ale aj západné predmestia, od lokality vzdialené len niekoľko málo minút.

Dôležité pri týchto zámeroch, s ohľadom na mimoriadnu kvalitu prostredia v dotyku s rekreačnou oblasťou, bude udržanie vysokej úrovne architektúry nových projektov (vrátane TIOPu), ktoré môžu vytvoriť z Patrónky jednu z najpríjemnejších štvrtí na bývanie v metropole. Zámer od Studnička Development v tomto ohľade nastavuje dobrú latku, ktorú by bolo ideálne ešte prekonať.

Zdá sa tak, že s dokončením kancelárskych komplexov Westend sa rozvoj územia nekončí a z Patrónky bude ešte nejakú dobu miesto s vysokou koncentráciou stavebnej aktivity. Jej výsledkom bude vznik atraktívnej a prestížnej štvrte v dotyku s prírodným prostredím a inovačným centrom Bratislavy a Slovenska.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: GutGut
  • Pohľad. Zdroj: Studnička Development / EIA
  • Situácia projektu. Zdroj: Studnička Development / EIA

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube