Author photoAdrian Gubčo 25.09.2020 11:22

Metropolitan Star sa blíži k dokončeniu, Kesselbauer je už vo výstavbe

Lukratívna lokalita v starom centre mesta bude už čoskoro kompaktnejšia – „diery“ v zástavbe na severnej strane Námestia 1. mája sú blízko vyplnenia. Po projekte Metropolitan Star, ktorý už z exteriéru získava definitívnu tvár, sa výstavba po dlhšej príprave rozbehla aj na susednom obytnom súbore Kesselbauer.

Metropolitan Star patrí k starším, ešte predkrízovým projektom, ktoré sa do realizačnej fázy dostali až v rámci poslednej konjunktúry. Od prvých predstáv prešiel zámer výraznými zmenami – dizajnovými, ale do istej miery aj funkčnými. Na pozemku medzi Námestím 1. mája a Banskobystrickou ulicou tak vzniká polyfunkčný projekt s bývaním, kanceláriami a vybavenosťou, ako aj pasážou, ktorá by mala tieto priestranstvá spájať. Development však má racionálnejšiu podobu, hoci architektom by mal byť aj naďalej Ateliér Závodný.

Po kríze schému prebrala spoločnosť Archikód, inak známa najmä z Dúbravky, kde realizuje zónu Záhradné mesto. Neskôr ju však nahradila firma Metropolitan Star a.s., blízka spoločnosti Amalca Development, ktorá zas má za sebou alebo pripravuje projekty v staromestských prielukách – na Panenskej či na Ulici 29. augusta. Dnes sa developer blíži k dokončeniu svojej dosiaľ najväčšej realizácie.

Nido

V Metropolitan Star vznikne okolo 7,1-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, umiestnených v osempodlažnej budove na Námestí 1. mája. V taktiež osempodlažnej budove vo vnútrobloku budú umiestnené apartmány, bytovú funkciu bude mať dom orientovaný do Banskobystrickej ulice.

Na ôsmich podlažiach je umiestnených 20 bytov, ktoré boli ponúkané v predaji (ceny zverejnené neboli), a niekoľko exkluzívnych jednotiek s terasami a výhľadmi do Prezidentskej záhrady. Súčasťou štandardu je podlahové vykurovanie, hliníkové okná či predpríprava na klimatizáciu. Dostupné by ešte mali byť – podľa oficiálnej webstránky – 4 byty.

V tejto chvíli už možno do veľkej miery konfrontovať finálnu podobu projektu s očakávaniami aj charakterom lokality. V tomto smere možno konštatovať mierne sklamanie – fasáda smerom do Banskobystrickej mohla pôsobiť ďaleko lepšie, výzoru budovy ubližujú lacno pôsobiace rúrkové zábradlia na loggiách. Oveľa väčšie sklamanie je však pohľad dovnútra projektu: podľa zdrojov priamo zo stavby sa zdá, že v rámci retailovej sekcie projektu nevzniká priestor pre pôvodne zamýšľané kino, hoci ešte na začiatku výstavby developer sľuboval, že ho tu zriadi.

Bývalé kino Hviezda patrilo k legendárnym bratislavským kinám a pôvodná budova bola asanovaná s prísľubom, že bude obnovené v rámci nového developmentu a prístupné z novej pasáže. Retailová sekcia projektu má približne tisíc metrov štvorcových, čo je dostatok priestoru pre umiestnenie menšieho kina. Developera som sa pokúsil osloviť, na moje telefonáty však nereagoval.

Metropolitan Star tak vnímam ako celok pozítivne, keďže prináša mestotvorné funkcie a v princípe aj architektúru do lokality, kde je daný typ zástavby vyslovene vhodný. Na druhej strane, s ohľadom na proklamovaný štandard aj umiestnenie v blízkosti vládnej štvrte a úplného centra mesta by bolo dobré, keby sa v architektúre prejavila väčšia odvaha investora a žiadúce, aby sa obnovilo aj kino, ktoré bolo verejným prísľubom až do nedávnej minulosti.

Celkové dokončenie Metropolitan Star sa predpokladá v prvej polovici roka 2021.

 

 

Trochu iný je príbeh projektu Kesselbauer, ktorý realizuje developer Proxenta. Prípravu developmentu zahájil po dokončení bytového domu Weinhauer, ktorý vyplnil staršiu prieluku na Jozefskej ulici. Hladký priebeh posudzovania a schvaľovania zámeru bol narušený odvolaniami zo strany niektorých miestnych obyvateľov, v lete tohto roka však definitívne získal stavebné povolenie a rozbehla sa výstavba.

Na pozemku momentálne prebieha zakladanie a betónovanie základovej dosky pod celým budúcim blokom budov, ktorý vznikne naraz. Kesselbauer totiž bude navonok pôsobiť ako dvojica rozličných objektov, čo je spôsobené snahou o rešpektovanie pôvodného charakteru zástavby bloku. Donedávna sa tu totiž nachádzal historický objekt tzv. Kesselbauerovej pekárne, ktorá, napriek chátraniu, patrila ku charakteristickým budovám v tejto časti mesta.

V novom projekte bude fasáda pekárne obnovená, hoci za ňou vznikne moderná a úplne súčasná stavba. Projekt svojou hmotou vytvorí veľké vnútorné átrium alebo nádvorie, ktoré bude verejne prístupné, keďže tu budú na prízemí umiestnené komerčné prevádzky. Jednotlivé časti súboru budú mať maximálne osem nadzemných podlaží, do ulice by to malo byť o jedno, resp. tri podlažia menej, aby sa dodržala charakteristická výška zástavby.

Naplánovaný je vznik 116 bytov a apartmánov. Developer avizuje, že z prvej vlny predaja sa podarilo vypredať všetko už v priebehu niekoľkých mesiacov, ďalšiu vlnu, kde budú dvoj- a trojizbové jednotky, zatiaľ spustiť neplánuje. Štandard rezidencií má byť vysoký, hoci k pár známym detailom patrí len toľko, že byty a apartmány budú mať hliníkové okná a takmer všetky byty by mali mať balkón, terasu alebo loggiu. Proxenta pripomína, že pod súborom bude veľká podzemná garáž so 155 parkovacími miestami a vybavením pre cyklistov.

Aktuálne však prebieha prenájom obchodných, príp. kancelárskych priestorov, ktorých bude v deviatich jednotkách viac ako 718 metrov štvorcových. Nachádzať sa tu budú priestory obrátené do rušného námestia aj do vnútrobloku, reálny tak je vznik gastronomických zariadení aj dizajnových či nábytkových obchodov, príp. právnych kancelárií, ktoré nepotrebujú takú frekvenciu pešieho pohybu.

Z architektonického hľadiska nepôjde o výnimočnú stavbu, skôr naopak, zástavbu lokality však snáď dotvorí dobre a bezkonfliktne. Za architektúrou stojí kancelária Beionde, ktorá mala dodržať zadanie investora, spočívajúce v zachovaní pôvodného štýlu a nariadení pamiatkarov.

Projekt by mal by kompletne dokončený v roku 2023, kedy sa zároveň dobuduje celá severná strana Námestia 1. mája. Banskobystrická ulica si na celkové dobudovanie ešte nejakú dobu počká – hoci aj tu Proxenta pripravuje vyplnenie priestoru vedľa Metropolitan Star, kde má vzniknúť exkluzívny projekt Vila Biela.

 

 

Dobudovanie tak čaká dôležitý mestský blok priamo v centre mesta. Projekty majú v zmysle prísnych slovenských parkovacích noriem zabezpečené dostatočné kapacity, to isté však nemožno povedať o lokalite ako takej. Susedné Kollárovo námestie je miestom, okolo ktorého sa koncentruje množstvo významných inštitúcií, začína sa tu nákupná Obchodná ulica, organizujú sa tu kultúrne podujatia (na Novej scéne) a nachádza sa tu aj pomerne dosť kancelárskych kapacít.

Aj preto sa už dlhodobo vyvíjajú snahy o dobudovanie parkovacích kapacít, ako aj o revitalizáciu verejného priestoru a zlepšenie kvality parku a zelene vo všeobecnosti. Existuje časť verejnosti, ktorá tieto záujmy považuje za protichodné, na základe rokov expertných diskusií a úprav projektov, ako aj participatívnych aktivít, sa však podarilo s investorom uvažovanej podzemnej garáže pod severnou časťou parčíku na Kollárovom námestí nájsť taký variant riešenia, ktorý by bol do budúcna pre lokalitu prínosom – zvlášť v kontexte uvažovaného zavedenia mestskej parkovacej politiky.

Magistrát po vyjasnení nedostatkov už smeroval k vyriešeniu problému a k spoločnému memorandu investora a mesta, kritici však nezložili zbrane: dôkazom je včerajšie hlasovanie poslancov Mestského zastupiteľstva o premenovaní časti verejných priestranstiev, vrátane časti Kollárovho námestia. To sa po novom bude volať Park na Kollárovom námestí, pričom sa predkladateľ zaštiťuje tvrdením, že premenovanie priestranstva je základom k tomu, aby nikomu nenapadlo stavať pod parkom.

Odhliadnuc od smiešnosti takejto argumentácie, ide o ďalšie torpédovanie dlhodobej snahy odborníkov a odborníčok, ktorí sa roky venovali možnostiam revitalizácie Kollárovho námestia, a to zo strany človeka, ktorý bol kvôli neschopnosti konštruktívnej diskusie vylúčený z participatívneho procesu k budúcnosti priestoru. Ten istý človek teraz hrozí politizáciou tejto výsostne odbornej otázky.

Stavebná hmota v okolí Kollárovho námestia sa tak zdá byť konečne po desaťročiach takmer dobudovaná. Nasledovať musí verejný priestor. Najväčšou prekážkou v tomto prípade však paradoxne nie je nedostatok nápadov, financií či ochoty kľúčových aktérov, ale odpor tých, ktorí tvrdia, že im ide o kvalitu zelene. Včerajším rozhodnutím tomu však viac ublížili ako pomohli.

 

Fotografie z 12.9.2020. Pozrite si výstavbu Metropolitan Star a Kesselbaueru vo fotoalbumoch.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Metropolitan Star
  • Metropolitan Star
  • Metropolitan Star
  • Metropolitan Star
  • Metropolitan Star. Zdroj: Amalca Development
  • Kesselbauer
  • Kesselbauer
  • Kesselbauer. Zdroj: Proxenta

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube