Author photoAdrian Gubčo 19.10.2021 13:00

Ludwigov Mlyn získava definitívnu podobu

Rezidenčný projekt Ludwigov Mlyn patrí k nenápadným, ale o to zaujímavejším bratislavským developmentom. Spoločnosť Imagine Development mení predtým prázdny a nevyužívaný pozemok novostavbou, ktorá má odkazovať na industriálnu minulosť územia. Definitívna podoba domu sa začala odhaľovať v posledných týždňoch, zmeniť by sa mal aj verejný priestor.

Projekt bol po dlhšej príprave, spojenej s architektonickou súťažou, odhalený na konci roka 2018. Imagine Development patrí k developerským spoločnostiam, priamo spojeným s architektonickou kanceláriou – lídri firmy, architekti Drahan Petrovič a Boris Hrbáň, majú rozsiahle medzinárodné skúsenosti, ktoré chceli v Bratislave zúročiť. Súťaž bola pre nich jasnou voľbou. Víťazom sa stala kancelária Vallo Sadovsky Architects (ešte pred zmenou na Sadovsky & Architects).

Spoločnosť vstúpila do územia so slávnou priemyselnou minulosťou. Ako naznačuje už názov, projekt vznikol v areáli bývalého Ludwigovho mlyna, významného závodu, vlastneného vplyvnou rodinou Ludwigovcov. Až do Druhej svetovej vojny areál mlyna vypĺňal celý blok, pričom dominantou bol neorenesančný palác na nároží Karadžičovej a Krížnej ulice. Bombardovanie a boje však mlyn výrazne poškodili. Zachovalo sa prakticky len silo v susedstve aktuálneho projektu a bývalý sklad, dnes prestavaný na byty. Za socializmu tu však prebiehala výroba a istú dobu viedla popri Metodovej aj železničná trať.

Podoba vysúťaženého projektu minulosť do istej miery reflektuje. Projekt je dnes už zvonka takmer dokončený, vďaka čomu možno konfrontovať vizualizácie s realitou. Dom má deväť podlaží a z exteriéru pôsobí ucelene – nie sú tu totiž balkóny, ale loggie. Na fasáde je kombinovaný keramický obklad s pásmi omietky, zdôrazňujúcej konštrukciu stavby. Kým použitie keramického obkladu dodáva objektu industriálny vzhľad, dané riešenie omietky pripomína neďaleké sídlisko Unitas.

Finálny vzhľad tak budova nadobudne už v najbližšej dobe. „Končíme práce na fasádach a pokračujú dokončovacie prace na interiéroch bytov a na spoločných priestoroch,“ hovorí Drahan Petrovič z Imagine Development. „Koncom roka predpokladáme začiatok kolaudácie. Začiatkom budúceho roka postupne odovzdávanie bytov. Celý projekt, spolu s verejnými priestormi, bude dokončený v lete 2022.“ V developmente vzniklo 40 bytov a 20 apartmánov. Ich štandard bol pomerne vysoký (rezidencie disponujú hliníkovými oknami, exteriérovým tienením či chladením) a developer ich vypredal všetky.

Na prízemí vznikne trojica komerčných priestorov, otočená smerom k Metodovej. „Zatiaľ sme predali dve z troch prevádzok. V jednej bude právnická a v druhej architektonická kancelária,“ hodnotí D. Petrovič. Okrem ulice budú mať k dispozícii aj upravené priestranstvo – parčík, v ktorom mali byť podľa prvotných zámerov ďalšie odkazy na minulosť. „Tak ako sme sľúbili, popri platbe poplatku za rozvoj, revitalizujeme časť Metodovej ulice pozdĺž nášho projektu a tiež križovatku Metodova / Levická. Ulicu meníme na parčík s detským ihriskom,“ potvrdzuje Petrovič. Podoba priestranstva by mala byť odhalená v dohľadnej dobe.

Ludwigov Mlyn je príkladom projektu, ideálne zhodnocujúceho prázdny nevyužitý pozemok s charakterom brownfieldu. Vhodná funkcia, dobrá úroveň architektúry, živý parter, upravené verejné priestranstvá a okolie, orientácia aj na iné formy dopravy (dom bude mať vlastné parkovisko pre bicykle) a poloha v dostupnosti občianskej vybavenosti aj dopravných napojení z neho robia vzor pre development vo vnútornom meste. Podobných realizácií je potrebných čo najviac.

 

 

Projekt však predsa len má istý nedostatok, hoci nie vlastným zavinením. Susedom Ludwigovho Mlyna je zmieňované silo, ktoré je chránené ako kultúrna pamiatka. Onedlho bude zo všetkých strán obostavané novými alebo využívanými budovami v dobrom stave, samotné však bude bez života. Pri určitej kreativite však ponúka príležitosť pre vznik zaujímavého projektu. O to viac by to platilo, keby sa celá lokalita rozvíjala ucelene – administratívne objekty od Krížnej si totiž pýtajú prestavbu a dostavbu, rovnako aj nárožie, kde bol kedysi Ludwigov palác.

Imagine Development ako autor viacerých kvalitných realizácií alebo zámerov (napríklad veľkorysého a inovatívneho projektu Mayer v Malackách) by mohol byť pri tvorbe konceptu ideálnym partnerom. Developeri potvrdzujú, že o to mali aj záujem. „Áno, hneď po kúpe pozemku sme majiteľom susedných nehnuteľností navrhovali spoluprácu pri developovaní celého územia, aj s mlynom,“ priznáva Drahan Petrovič. „K dohode nedošlo a momentálne nemáme žiadne informácie o stave ich projektu.“

Na silo sa totiž akási idea tvorí. Majiteľom objektu je spoločnosť Crow, s.r.o., ktorá prebudovala aj bývalý sklad juhozápadne od sila. Podrobnejší zámer zatiaľ zverejnený nebol. Čo sa týka budov a pozemkov pri Krížnej a na nároží s Karadžičovou, vlastníkmi je niekoľko privátnych spoločností a štát. To robí sceľovanie územia náročným, v podstate až nemožným, pokiaľ sám štát neprejaví záujem o predaj prebytočného majetku. Pre lokalitu je to škoda.

Nie je totiž nepredstaviteľné, že pokiaľ by budovy a plochy vlastnil silný investor (alebo investori), mohla by vzniknúť ucelená vízia, spojená so vznikom novej kvalitnej zástavby veľkomestského charakteru. Kým od Krížnej by mohli vzniknúť kancelárske priestory v kombinácii s dostupnejším malometrážnym bývaním, Metodova je vhodná pre nadštandardnejšie byty. Vznikli by nové priečne spojenia, aby nebolo nutné obchádzať celý blok. Dostatočne veľký projekt by „zaplatil“ za vznik zaujímavej nekomerčnej funkcie v sile a odvážny investor by sa mohol inšpirovať minulosťou, kedy bol mlyn asi najväčšou tehlovou budovou v meste. Konečne by sa dotvorilo aj exponované nárožie.

Toto územie na rozhraní Starého Mesta, Nového Mesta a Ružinova jednoducho predstavuje obrovskú šancu na podzdvihnutie štvrte aj mesta. V budúcnosti sa tu očakáva vznik, resp. posilnenie postupne sa formujúceho subcentra Bratislavy, čo ceny existujúcich nehnuteľností ešte zvýši. Bolo by výborné, keby ich potom transformoval investor, ktorý si je vedomý situácie a minulosti územia. Na druhej strane, nie je dobré, aby to kvôli zložitým majetkovým pomerom trvalo pridlho.

Pre samotný development Ludwigovho Mlyna aktuálny stav okolia každopádne predstavuje prísľub, že sa jeho kvalita niekedy v budúcnosti bude určite zvyšovať. S týmto vedomím má projekt a byty v ňom oveľa vyššiu hodnotu, ako sa dnes zdá.

 

Fotografie zo 17.10.2021. Pozrite si výstavbu Ludwigovho Mlyna vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube