Author photoAdrian Gubčo 28.12.2018 09:00

Ludwigov Mlyn sa odhaľuje

Po dlhšom čakaní sa konečne odhaľuje podoba nového rezidenčného projektu, ktorý vyrastie v areáli niekdajšieho Ludwigovho mlyna v blízkosti Trnavského mýta a ktorý prebral aj jeho názov. Zámer od developera Imagine Development by sa mal začať stavať v priebehu roka 2019.

Zdroj: Imagine Development

Zdroj: Imagine Development

Zástavba v oblasti vznikla ku koncu 19. storočia, kedy išlo o lokalitu na okraji Bratislavy, ideálnu pre výstavbu priemyselných areálov. Mlyn rodiny Ludwigovcov patril k významným podnikom a vznikal postupne až do Druhej svetovej vojny, kedy bol značne poškodený. Pôvodná zástavba od Krížnej ulice bola odstránená a nahradená stavbami nízkej úrovne, od Metodovej sa zachovalo niekdajšie silo z roku 1934, a vedľa stojaci sklad. Silo je Národnou kultúrnou pamiatkou.

Developer tak vstúpil do lokality, ktorá si napriek vojnovému ničeniu uchovala postindustriálny charakter, hoci dnes je v podstate priamou súčasťou širšieho centra mesta. Okrem toho sa v prípade Trnavského mýta predpokladá nárast jeho významu, keď sa po potenciálnej prestavbe Železničnej stanica Filiálka stane kľúčovým dopravným hubom.

Aj napriek náročnemu pozemku je tak územie ako stvorené pre realizáciu bytového domu veľkomestského charakteru, a presne o to sa Imagine pokúsilo. Na projekt zorganizovalo architektonickú súťaž, víťazom sa stala kancelária Vallo Sadovsky Architects. 

 

Zdroj: Imagine Development

 

Na nároží Metodovej a Levickej ulice tak vznikne 9-podlažný bytový dom so 40 bytmi a 20 malometrážnymi apartmánmi. Byty dosahujú výmery od 52 do 171 metrov štvorcových, apartmány sú od 30 do 36 metrov štvorcových.

Je zrejmé, že projekt je nastavený predovšetkým na klientov zaujímajúcich sa o dynamický mestský život, ktorí však vedia ponúkané možnosti adekvátne oceniť. Ludwigov Mlyn sa prezentuje vysokým štandardom, ku ktorému patria chladené stropy, hliníkové okná, rekuperácia, vinylové podlahy či exteriérové žalúzie. Developer pripomína, že každý z bytov obsahuje loggiu, čo sa mimochodom pozitívne odráža na architektúre objektu.  

Súčasťou projektu je menšia občianska vybavenosť v podobe troch obchodných priestorov (viac azda ani nie je treba vďaka tesnej dostupnosti nákupného centra Central) na prízemí a zelený priestor pred budovou. Parkovanie je riešené výlučne v garáži, vznikne tu 86 miest. Vstup do garáže je riešený trochu nešťastne vjazdom od Levickej, podľa mojich informácii však ide o dôsledok pripomienok Magistrátu.

Ludwigov Mlyn sa okrem vysokého štandardu a špičkovej lokality vyznačuje aj veľmi dobrou úrovňou architektúry. Tá odráža históriu v podobe prítomnosti priemyslu, ale aj geometriu okolitej štvrte, pričom vo výzore domu možno čítať odkazy na obytný súbor Unitas alebo vedľajšiu školu na Metodovej. Pripomienky minulosti územia budú prítomné aj vo verejnom priestore, podľa vizualizácii chce developer do zelene pred projektom osadiť náznaky železničných koľají, ktoré sa tu kedysi reálne nachádzali.

 

Pripomienka železničnej trate v priestore pred projektom. Zdroj: Imagine Development

 

Výstavba by sa mala pravdepodobne spustiť ešte v priebehu roka 2019, keďže developer už má k dispozícii väčšinu kľúčových povolení. Oficiálna webstránka projektu predpokladá dokončenie projektu v prvej polovici roka 2021.

Ludwigov Mlyn predstavuje v tejto podobe vzorový mestský projekt vyššieho stredného štandardu, ktorý možno už teraz zaradiť medzi najzaujímavejšie pripravované rezidenčné zámery v Bratislave. Nie je náhodou, že za ním stojí práve Imagine Development, ktoré si vyslúžilo ovácie od laickej aj odbornej verejnosti za svoj nedávno dokončený projekt Hájpark v Petržalke, ktorý sa harmonicky vyrovnal s existujúcou lužnou zeleňou na pozemku.

Kombinácia lokality, štandardu, architektúry a renomé developera sa pravdepodobne odrazí na cenovkách, no developer samotný si je očividne vedomý svojich kvalít – stránka neobsahuje ceny bytov a Imagine sa do ich zverejnenia očividne ani nehrnie. Podľa mojich nepotvrdených informácii totiž už mnoho bytov svojho klienta má.

Podobných projektov by malo v centrálnych častiach Bratislavy nepochybne pribúdať viac. Inšpirovať by sa mohol aj developer susedného projektu Bytový dom Ludwig, ktorý zo zatiaľ publikovaných materiálov vyvoláva skôr obavy. Takto exponované lokality si vyžadujú veľmi zodpovednú prípravu, ktorá sa odrazí vo vysokej úrovni návrhov. Výsledkom budú projekty ako Ludwigov Mlyn.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube