Author photoAdrian Gubčo 07.08.2019 14:27

Ludwigov Mlyn má stavebné povolenie a spúšťa výstavbu

V blízkosti Trnavského Mýta sa rozbieha výstavba ďalšieho projektu. Developer Imagine Development po dlhších prípravách obdržal stavebné povolenie pre svoj projekt Ludwigov Mlyn, ktorý vyplní nezastavaný pozemok v dotyku s rovnomennou Národnou kultúrnou pamiatkou.

Zdroj: Imagine Development

Zdroj: Imagine Development

Finálna podoba projektu bola prvýkrát predstavená na konci minulého roka, potom, ako development obdržal prvé povolenia. Developer navrhol na parcele, z juhovýchodu vymedzenej Metodovou ulicou, z juhozápadu areálom Ludwigovho mlyna, zo severozápadu staršou zástavbou a zo severovýchodu Levickou ulicou, polyfunkčný dom s bývaním a občianskou vybavenosťou. Budova má odkazovať na industriálnu minulosť lokality.

Dané územie totiž patrí k bývalým priemyselným predmestiam Bratislavy, ktoré vznikali východne od centra mesta. Tento konkrétny pozemok patril k Ludwigovmu mlynu, významnému podniku, ktorý prežil zlaté obdobie najmä v medzivojnovom období. Tragicky sa však na ňom podpísala Druhá svetová vojna, počas ktorej bolo v dôsledku bombardovania výrazne poškodených viacero objektov – tak, že po vojne museli byť odstránené. Zachovalo sa najmä bývalé silo, ktoré už desaťročia tvorí dominantu lokality.

Dnes prechádza Trnavské Mýto zmenami, ktoré z neho robia jedno z budúcich sub-centier Bratislavy. Výrazným impulzom bola asanácia starých kúpeľov a vznik nákupno-administratívno-hotelového komplexu Centrál. V blízkej dobe sa očakávajú zmeny aj v prípade spoločenského centra Istropolis, ktoré plánujú prebudovať spoločnosti YIT Slovakia a Immocap. Všetky tieto zásahy zvyšujú investičnú atraktivitu nezastavaných pozemkov.

Imaginu sa podarilo získať túto parcelu už dávnejšie, príprave venoval niekoľko rokov. Na projekt zorganizoval architektonickú súťaž, v ktorej zvíťazila kancelária Vallo Sadovsky Architects. Následne sa spustil povoľovací proces, ktorý sa nejakú dobu naťahoval.

 

Zdroj: Imagine Development

 

Tomu je však teraz koniec, keďže developer už má v rukách všetky dôležité povolenia a okamžite začal so stavebnými prácami. Na základe doteraz zverejnených informácií a materiálov tak možno konštatovať, že Bratislava získava ďalší príťažlivý mestský dom.

Ludwigov Mlyn bude mať 9 nadzemných podlaží, z ktorých dve najvyššie budú mierne ustupovať. Vznikne tu 49 bytov a 20 malometrážnych apartmánov, od 1,5-izbových (apartmány) po 5-izbové rezidencie. Výmera najmenšej jednotky je 30,43 metrov štvorcových, najväčšej až 155,67 metrov štvorcových (bez loggie). V tejto chvíli ostáva voľných posledných 18 bytov a apartmánov.

Pomerne dobrá predajnosť je daná nielen lokalitou, ale aj veľmi dobrým štandardom a vybavením. Každý z bytov obsahuje loggiu alebo terasu, hliníkové okná, exteriérové tienenie (alebo prípravu) a chladené stropy (resp. klimatizačnú jednotku).

Súčasťou domu je občianska vybavenosť v parteri v podobe trojice obchodných jednotiek a parkovanie v podzemí, kde vznikne 86 parkovacích miest. V rámci realizácie projektu Imagine zveľadí aj blízke verejné priestranstvá, na ktoré aktuálne usporadúva občiansku participáciu. Každopádne, súčasťou plánu je pripomienka železničnej trate, ktorá tadiaľto kedysi prechádzala.

Výstavba projektu by mala prebiehať do polovice roku 2021.

 

Zdroj: Imagine Development

 

Na Metodovej vznikne atraktívna mestská zástavba, ktorá je do tejto lokality veľmi vhodná. Trnavské Mýto má napriek svojej polohe a potenciálu stále veľmi zlý imidž, čo je do veľkej miery dané nízkou kvalitou verejného priestoru. Kým sa to nezmení, prestíž okolia zvyšujú najmä súkromné developmenty, a Ludwigov Mlyn takýto vplyv určite bude mať.

Dom sa vyznačuje citlivou a kvalitnou architektúrou, ktorá bude dobre komunikovať so susednou pamiatkou. To však nie je až takým prekvapením, keďže Imagine Development, čo jedna z radu developerských spoločností prepojených s architektonickou kanceláriou, je známa vysokou úrovňou svojich projektov. Dôkazom toho je vlajková loď firmy, petržalský Hájpark, ktorý som označil za jeden z najlepších obytných komplexov v meste.

Smolou ostáva, že tento istý developer nezodpovedá aj za revitalizáciu samotného mlyna. Ten je vo vlastníctve spoločnosti Crow, s.r.o., ktorá buduje projekt Bytového domu Ludwig, ktorý nanešťastie takú kvalitu nedosahuje. Táto firma údajne pripravuje aj obnovenie a opätovné využitie mlyna, projekt však dosiaľ zverejnený nebol. Imagine vyvíjal neúspešné snahy, aby sa na projekte spolupracovalo.

Rekonštrukcia pamiatky v špičkovej kvalite by bola pomyselnou korunou transformácie tejto zóny. Ak snaha o kompromis v rámci developerov nezafungovala, je čas, aby do témy vstúpili verejné autority. Nielen pre toto územie, ale aj pre celú Bratislavu by to bolo mimoriadne pozitívne.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development
  • Zdroj: Imagine Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube