Author photoMartina Gregová 01.05.2023 13:11

Kultúra je katalyzátorom ekonomického rozvoja: Výnimočné múzeum v Teheráne mení celé mesto

Prvé súkromné múzeum, postavené v Teheráne od roku 1979, je v súčasnosti jedným z najväčších lákadiel v danej oblasti. Vďaka konverzii budovy starého pivovaru na nové kultúrne centrum ožila celá mestská štvrť. Ide o ďalší dôkaz toho, že kultúra môže byť katalyzátorom mestského a ekonomického rozvoja. 

Zdroj: ASA North

Zdroj: ASA North

Známy britský časopis o architektúre Dezeen každoročne udeľuje ocenenie Dezeen Awards za najlepšiu svetovú architektúru, interiér, dizajn aj projekt udržateľnosti. V poslednom ročníku bolo v rámci ocenenia za kultúrnu stavbu roka za najlepšie dielo vyhlásené Múzeum súčasného umenia a kultúrne centrum Argo v iránskom Teheráne. Vybrané bolo spomedzi 57 stavieb, ktoré postúpili do posledného hodnotiaceho kola.  

Múzeum sa v súčasnosti nachádza v budove starého pivovaru, ktorý bol postavený ešte v 20. rokoch 20. storočia. Budova, ktorá sa stala sídlom novej kultúrnej inštitúcie, bola investorom vybraná najmä pre svoju polohu. Cieľom projektu bolo prilákať do vybranej lokality viac kultúrnych a iných aktivít. Rozsiahlu konverziu priemyselného objektu majú na svedomí architekti z amerického štúdia Ahmadreza Schricker Architecture North (ASA North).  

Odborníci pri hodnotení realizácie netaja nadšenie. „Komplexnosť tohto projektu existuje na toľkých rôznych úrovniach: je spoločenská, kultúrna aj politická. Ide o odvážne a adaptívne opätovné využitie historickej stavby v centre Teheránu. Projekt je inkluzívny, rešpektuje minulosť a zároveň hľadí do budúcnosti. Navyše pozýva ľudí, aby si užili architektúru aj samotný obsah,” odôvodnila svoj výber víťaza v kategórii Kultúrne stavby odborná porota.

Galéria

  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: Deed Studio
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North
  • Zdroj: ASA North

Vo vnútorných priestoroch priemyselného objektu návštevníci nájdu okrem samotného múzea aj knižnicu, priestory na usporadúvanie rôznych podujatí, umelecký obchod, vyhliadkovú plošinu, kancelárie a bar, kde sa podávajú čapované pivá Argo. To všetko na ploche viac ako 1.800 metrov štvorcových. V rámci konverzie pribudlo oproti pôvodnému stavu viac ako 85% nových úžitkových plôch.

V čom je však táto stavba skutočne výnimočná? V rámci projektu napríklad ostali úplne zachované tehlové nosné steny. Tehla je tak prítomná nielen pri pohľade z ulice, ale aj v samotných interiéroch. Tento esteticky jedinečný stavebný materiál dodal celému priestoru unikátnu atmosféru. V priebehu rekonštrukcie bolo potrebné niektoré poškodené tehly nahradiť novými. S cieľom ich odlíšenia od tých pôvodných bol na nich použitý iný druh malty. 

Budova bývalého pivovaru bola opustená viac ako 57 rokov. Počas tejto doby z nej boli odstránené jej pôvodné strechy. V rámci projektu teda bolo potrebné navrhnúť nové. Aby architekti ešte viac podporili zážitok z návštevy múzea, rozhodli sa pracovať s nevídanou konštrukciou z betónových tvárnic. Na nosné steny boli nové strechy osadené s 50-centimetrovou medzerou. 

Zvonku tak prestrešenie pripomína levitujúce kvádre, do interiéru cez neho zas preniká denné svetlo. Zvolený princíp navyše podčiarkuje rozdiel medzi starými a novými časťami budovy, čím návštevníkom pripomína minulosť samotného objektu. Okrem toho je dizajn a umiestnenie striech kľúčom k udržaniu požadovaných klimatických podmienok vo vnútorných priestoroch. 

Dôležitou súčasťou návrhu bolo aj monumentálne pôsobiace betónové schodisko, ktoré prepája vstupnú halu s modernými galerijnými priestormi. V celom interiéri ďalej architekti využívali overený princíp, v rámci ktorého sú jasne odlíšené nové konštrukcie od tých zachovaných. 

Okrem architektonických má však projekt aj politicko-spoločenské kvality. Je to prvé súkromné múzeum, ktoré bolo v Teheráne postavené od iránskej revolúcie. Miesto sa tak okamžite stalo hlavným kultúrnym centrom a veľkým lákadlom pre umelcov aj návštevníkov z celej krajiny aj okolia. Mnohí odborníci pritom múzeum označujú za katalyzátor renovácie teheránskych mestských budov. „Tento projekt podnietil revitalizáciu v centre Teheránu a väčšina galérií sa tiež začala sťahovať späť do centra mesta v dôsledku oživenia tejto historicky významnej centrálnej zóny," tvrdia architekti. 

Nové Múzeum súčasného umenia a kultúrne centrum Argo si ctí históriu miesta aj architektonický zámer jeho pôvodných autorov. Napriek tomu sa však stalo modernou kultúrnou inštitúciou, ktorú iránske hlavné mesto roky nemalo. To, že sa navyše stalo aj katalyzátorom pre výstavbu a obnovu budov v tejto časti mesta, je už len jedným z aspektov, podčiarkujúcich jeho jedinečnosť.

 

(Dezeen, ASA North, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube