Author photoAdrian Gubčo 19.03.2019 08:30

Kesselbauer spúšťa predaj a predstavuje nové vizualizácie

Projekt Kesselbauer v centre mesta, na Námestí 1. mája, sa blíži k výstavbe. V súvislosti s tým developer, spoločnosť Proxenta, zverejnila nové aktualizované vizualizácie, ako aj ponuku bytov a obchodných priestorov. Na pozemku sa v týchto dňoch ukončuje asanácia pôvodnej zástavby.

Zdroj: Proxenta

Zdroj: Proxenta

Kesselbauer vznikne v exponovanej polohe, kde sa až donedávna nachádzala staršia zástavba vrátane historického objektu niekdajšieho pekárstva Alexandra Kesselbauera. Developer využil meno tohto svojho času vychýreného bratislavského pekára pri promovaní svojho projektu, no spomienku na túto osobnosť preniesol aj do samotného návrhu projektu v podobe obnovenia fasády zaniknutej budovy.

Nový development tak vyplní dve parcely, okrem pekárstva aj pozemok po administratívnom objekte VB Leasing v postmodernom štýle, ktorý zanikol v posledných dňoch. Nahradené budú polyfunkčným blokom s prevahou bývania, ale aj s obchodnými priestormi v parteri, orientovanými do ulice aj do dvora. Projekt má pravdepodobne v budúcnosti vytvoriť možnosť pešieho prepojenia Námestia 1. mája a Banskobystrickej ulice. Od Námestia 1. mája budú Kesselbauer vizuálne tvoriť dva objekty s odlišným architektonickým výrazom.

V developmente by malo vzniknúť celkovo 116 jednotiek, z toho 47 bytov a 69 apartmánov, od jednoizbových (resp. jednoizbového, keďže v ponuke je len jednoizbový apartmán) po štvorizbové. Výrazne však dominujú dvojizbové jednotky, ktorých bude až 89 (35 bytov a 54 apartmánov), nasledované trojizbovými, ktorých je 22 (7 bytov a 15 apartmánov) a štyrmi štvorizbovými bytmi. Výmery dosahujú od 44,7 metra štvorcových po 145,1 – resp. až 267,3 metrov štvorcových s terasou. Tieto najväčšie byty sú na dvoch najvyšších podlažiach z ôsmich.

S ohľadom na lokalitu pôjde o nadštandardné bývanie, čo sa odráža aj v relatívne lepšom štandarde prevedenia – jeho súčasťou sú hliníkové okná alebo predpríprava pre klimatizáciu či exteriérové žalúzie. Ceny najlacnejších bytov začínajú na 147.500 eurách, najdrahšie budú stáť 490.000 eur, priemerná cena za meter štvorcový je vyše 3,1-tisíc eur. Cenu bytu navýši parkovanie, kde prvé miesto začína na 27-tisíc eurách, druhé stojí 35-tisíc eur.

 

Projekt dobre doplní zástavbu Námestia 1. mája. Zdroj: Proxenta

 

Projekt je viditeľne určený predovšetkým pre dobre zarábajúcich mladších ľudí bez rodín, ktorí oceňujú dobrú dostupnosť centra mesta a služieb. Menší rozsah občianskej vybavenosti bude priamo v projekte – vznikne tu deväť prenajímateľných priestorov s vyše 700 metrami štvorcovými – Kesselbauer však bude mať v pešom dosahu plnú škálu potrebnej vybavenosti. Napriek tomu sa tu nachádza 155 parkovacích miest s prístupom od Námestia 1. mája.

Kesselbauer jednoznačne zaujme svojou architektúrou, hoci neviem celkom jasne povedať, či v dobrom alebo v zlom – projekt určite vyvolá kontroverzné reakcie, keďže na mieste pôvodného pekárstva nevyrastie len replika historickej fasády, ale aj historizujúca nadstavba vo výraze, ktorý tento dom nikdy nemal. Nepôvodná historizujúca architektúra sa obyčajne spája s gýčom, v tomto prípade bude veľmi záležať od kvality prevedenia. To však platí aj o fasáde na mieste pôvodnej kancelárskej budovy, ktorá je síce moderná, ale bude si taktiež vyžadovať dobré materiály a zhotovenie. Architektom projektu je kancelária Beionde.

Realizácia by sa mala naplno spustiť v treťom kvartáli tohto roka s dokončením ku koncu roka 2021. S ohľadom na postup výstavby by mala napredovať aj príprava a prípadná realizácia projektu od Banskobystrickej ulice, kde sa developerovi podarilo taktiež získať pozemok už s povoleným projektom, o čom som písal nedávno.

 

Budova VB Leasing 17.3.2019

 

Črtá sa tak výrazný krok k dourbanizovaniu centrálne položeného mestského bloku v jednej z najlukratívnejších polôh v Bratislave. Hoci otázka architektúry bude pravdepodobne ešte témou najmä na odborných fórach, projekt ako taký je v princípe v poriadku a dobre reaguje na svoje okolie. To získa ucelenú podobu po dokončení susedného projektu, Metropolitan Star od Archikódu, ktorého výstavba sa už začala.

Proxenta prichádza na trh s produktom v správnom čase. Čoraz otvorenejšie sa hovorí (alebo ja hovorím) o možnej revitalizácii Kollárovho námestia, pravdou však je, že túto ideu otvorene podporilo vedenie mesta pri niekoľkých príležitostiach. Ak by sa podarilo námestie pretvoriť v rámci maximalistického variantu (pozrite tu), „Kollárko“ by bolo jedným z ohnísk mestského života v Bratislave.

Pre projekt, ktorý je nastavený vyslovene mestsky, by to bolo mimoriadne výhodné, a výhodné by to bolo aj pre mesto – okrem kvalitného verejného priestoru by sa doplnila a skvalitnila zástavba po jeho obvode, oživí sa parter, posilní sa funkcia bývania v centre mesta a zefektívni sa využívanie územia. Zástavba prieluk alebo medzier v zástavbe by mala v rozvoji mesta hrať jednu z priorít.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Proxenta
  • Zdroj: Proxenta
  • Zdroj: Proxenta

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube