Author photoAdrian Gubčo 02.09.2021 17:53

Kesselbauer dosiahol plnú výšku a získava historizujúcu fasádu

Projekt Kesselbauer od spoločnosti Proxenta v centre mesta dosiahol významný míľnik: všetky objekty v rámci polyfunkčného súboru dosiahli alebo sú tesne pred dosiahnutím štádia hrubej stavby. Vysoké štádium výstavby prinieslo aj ďalšiu novinku – na objekte, ktorý nahradil pôvodnú Kesselbauerovu pekáreň, sa začína objavovať fasáda, asociujúca zaniknutý dom.

Výstavba projektu sa rozbehla v priebehu minulého roka, asi tri roky po jeho prvom predstavení. Proxenta, ktorá väčšinu svojich bratislavských projektov buduje práve v centrálnych častiach mesta, vtedy odhalila zámer, nazvaný Rezidencia medzi hviezdami. Rozsah projektu je pomerne veľký, keďže developer sa rozhodol vyplniť hneď dvojicu staromestských parciel, siahajúcich od Námestia 1. mája takmer až po Banskobystrickú ulicu. Polyfunkčný súbor taktiež nadviaže na skôr dokončený projekt Weinhauer, taktiež od Proxenty.

Príprava projektu zabrala dlhší čas. Developer najprv musel odstrániť pôvodné objekty, ktoré sa tu nachádzali – postmodernú budovu, kde kedysi sídlila Volksbank, a starší dom ešte z 19. storočia. Išlo o historickú Kesselbauerovu pekáreň z druhej polovice 19. storočia. Budova však bola v mimoriadne zlom stave a tesne pred zánikom už bola pravdepodobne aj staticky narušená. Búranie sa tak podľa developera ukázalo ako nevyhnutné. Ďalšou komplikáciou počas prípravy bol odpor susedov, ktorí napadli niektoré rozhodnutia povoľujúcich orgánov.

Výstavba sa naplno rozbehla až v druhej polovici roka 2020, napredovala však v rýchlom tempe. Proxenta buduje celý obytný súbor v rámci jednej etapy, najrýchlejšie však vyrástli časti projektu, obrátené k Námestiu 1. mája. Na prvý pohľad tu vznikajú dva samostatné domy, jeden historizujúci päťpodlažný s obytným podkrovím (nad bývalou pekárňou) a jeden sedempodlažný s modernou fasádou, v skutočnosti však ide o jeden blok. Najvyššia časť je v upokojenom vnútrobloku, kde má Kesselbauer osem podlaží.

Obnova historizujúcej fasády časti domu na pekárňou bola podmienkou pamiatkarov a dnes sa ukazuje, že ju investor splní. Okolo okenných otvorov na prvých dvoch podlažiach pribúdajú šambrány a na rímse objektu vzniká malý tympanón. V oboch prípadoch ide o kópie prvkov, ktoré sa nachádzali aj na historickom objekte. Vizualizácie navyše ukazujú, že archaická výzdoba má vzniknú aj na fasáde „nadstavby“ nad pekárňou, hoci v realite ju ešte nevidno. Rozmiestnenie okien však jej inštalovaniu nasvedčuje.

Stavebné práce sa budú v najbližších mesiacoch sústreďovať práve na realizáciu fasád, preto sa definitívna podoba projektu začne postupne odhaľovať. V prípade dvorových častí komplexu rozdiely medzi jednotlivými vchodmi nebadať. V tomto smere je projekt konzervatívnejší, čo možno v princípe povedať aj o urbanizme – Kesselbauer totiž nadväzuje na typickú formu zástavby tejto časti Bratislavy. Dvor by mal byť priechodný a prístupný pre verejnosť, keďže na prízemí budú prenajímateľné priestory a do budúcna by malo byť teoreticky možné dostať sa na Banskobystrickú.

Čo sa týka bytov, v tejto chvíli nie je známe, ako postupuje ich predaj. Ešte pred časom developer avizoval, že sa mu v prvej vlne predaja podarilo predať všetky byty, no druhú zatiaľ spustiť neplánuje. V projekte sa bude nachádzať celkovo 116 bytov vyššieho štandardu. K tomu patrí aj veľká podzemná garáž so 155 parkovacími miestami a vybavením pre cyklistov. Retail by sa mal nachádzať na 718 štvorcových metroch v deviatich jednotkách. Obrátené budú do námestia aj do vnútrobloku, priestory tak pravdepodobne pritiahnu širokú skupinu nájomcov.

Architektúru projektu spracovala kancelária Beionde, ktorá sa priestoru venovala už dlhšie a v čase, kedy tu projekt plánoval ešte odlišný investor. Ten súčasný plánuje development dobudovať do konca roka 2022.

 

Kesselbauer dotvorí rad domov na Námestí 1. mája, stav okolitého verejného priestoru však ostáva tragický

 

Dobudovaním Kesselbaueru do plnej výšky bolo prakticky dotvorené domoradie na severozápadnej strane Námestia 1. mája. Dôležitá a rušná komunikácia, prepájajúca Hodžovo námestie s vládnou a univerzitnou štvrťou v okolí Námestia slobody, je jednou z najmestskejšie pôsobiacich ulíc Bratislavy. Jej charakteru však ubližovala série prieluk alebo zanedbaných budov, ktoré sa tu donedávna nachádzali. To je však dnes už minulosť a dokončením Kesselbaueru sa výstavba na tejto ulici („námestí“) v podstate zavŕši.

Okrem projektu od Proxenty tomu dopomohlo aj dobudovanie developmentu Metropolitan Star v susedstve Kesselbaueru, ktorý vyplnil pás medzi Námestím 1. mája a Banskobystrickou. Do námestia sa obracia presklenou fasádou administratívnej budovy, ktorá mala byť pôvodne o čosi extravagantnejšia. Developer Amalca Development sa však rozhodol pre racionalizáciu. Kedysi sa tu nachádzalo legendárne bratislavské Kino Hviezda, či sa bude obnovovať, nie je známe.

Elegantnejším prírastkom je Polyfunkčný dom The Corner, ktorý bol navrhnutý už v roku 2004, dokončený však bol len v roku 2019. Investor, spoločnosť Vodohospodárske stavby Malacky, oslovila známu kanceláriu Architekti BKPŠ Kusý – Paňák, no dokončenie v zmysle pôvodného projektu o 15 rokov neskôr bolo skôr prekvapivé. O to príjemnejšie toto prekvapenie je – ide o veľmi dôstojné dotvorenie exponovaného nárožia, najmä v kontexte významných inštitúcií v blízkosti.

Spoločne tieto stavby skvalitňujú stále ešte zanedbanú lokalitu. Po rekonštrukciách historických domov a najmä po úpravách verejného priestoru by mohlo ísť o atraktívnu časť metropoly. Vydláždenie alebo predláždenie chodníkov, doplnenie zelene, zúženie ciest či doplnenie cyklotrás by bolo žiadúce. Ešte vhodnejšia by však bola súvisiaca rekonštrukcia Kollárovho námestia, ktorú aktuálne vedenie Hlavného mesta sľubovalo rozbehnúť už dávnejšie. Dnes nie je známe, aká je v tomto smere situácia, ani či sa pripravuje architektonická súťaž na preriešenie priestoru.

Samotná Proxenta ešte z lokality neodchádza. V pokračovaní Kesselbaueru, ale od Banskobystrickej, má naplánovaný luxusný projekt Vila Biela. Zverejnené vizualizácie pôsobia sľubne a vyplnia prázdny priestor pri rezidenčnej časti Metropolitan Star. Na nároží Vysokej a Námestia 1. mája zas rekonštruuje pôvodne administratívnu budovu na rezidenčný projekt Blokk. V Starom Meste ešte pripravuje inú investíciu – po skupine Arca Capital prebrala projekt Polyfunkčný dom Šancová, kedy vyplní jeden z posledných prázdnych pozemkov na severnej strane ulice. Zámer pôsobí, s menšími výhradami, solídne a adekvátne lokalite.

Aj v týchto prípadoch tak dochádza k dotváraniu zástavby a oživovaniu dotknutých lokalít, kde je rozvoj bývania vhodný (dokonca aj na Šancovej, ak to zvýši tlak na riešenie dopravnej záťaže). Nové projekty už v princípe rešpektujú charakter a kolorit lokality a neprichádzajú s katastrofálnou úrovňou architektúry. Mesto tak po ich dostavaní bude možno pôsobiť o čosi harmonickejšie.

Aby bolo skutočne krajšie, potrebuje ešte čosi navyše – odstrániť vizuálny smog, vytlačiť na chodníkoch parkujúce autá a začať so spravodlivejším prerozdelením uličného priestoru v prospech chodcov i cyklistov. Na to, aby bolo mesto príťažlivé, nepotrebuje, aby bol každý dom architektonickým zázrakom. Úplne stačí, aby bol verejný priestor kvalitný – a potom bude aj celkový dojem radikálne odlišný.  

 

Fotografie z 29.8.2021. Pozrite si priebeh výstavby vo fotogalérii.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Proxenta
  • Zdroj: Proxenta

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube