Author photoAdrian Gubčo 04.03.2019 08:45

Karloveská lodenica je pred dokončením

Hoci mestská časť Karlova Ves v uplynulom období zrealizovala len obmedzený počet významnejších investícii do novej verejnej vybavenosti, predsa len pracuje na väčšom projekte, ktorý bol témou v tejto štvrti dlhé roky – v Karloveskom ramene sa dokončuje výstavba novej lodenice, ktorá prispeje k lepšiemu rekreačnému využitiu rieky Dunaj.

Lodenica vyrastá v susedstve ďalších podobných zariadení a novšieho rezidenčného súboru Karloveské rameno I a II. Projekt bol v riešení už od roku 2007, keďže mestská časť zápasila s nedostatkom financií, ktoré získala až transferom z rozpočtu Magistrátu, ktorý zas peniaze získal predajom pozemkov pre výstavbu Karloveského ramena, teda od spoločnosti J&T Real Estate.

Tento transfer však prebehol len relatívne nedávno, mestská časť tak mohla spustiť a dokončiť verejné obstarávanie len v rokoch 2017-2018. Vysúťažená cena bola 629-tisíc eur, víťazom obstarávania sa stala firma Ligneus. Výstavba sa potom začala prakticky okamžite, keďže Karlova Ves už mala projekt prichystaný a povolený dlhšie. Jeho autorom je architektonická kancelária OFFICE110.

Samotná lodenica je dvojpodlažná s úžitkovou plochou približne 500 metrov štvorcových. Obsahuje však aj suterén s hangárom pre lode, na prvom podlaží bude klubovňa a vodácke centrum spoločne s technickým zázemím, na druhom šatne a fitnesscentrum, ako aj široká terasa. Stavba je celá obložená drevom, čo jej dodáva prirodzený a „severský“ charakter, vo výsledku však pôsobí veľmi dobre.

Na objekte momentálne prebiehajú skôr už dokončovacie práce, avizovaný termín ukončenia výstavby – 16 mesiacov od jej spustenia v apríli 2018, teda leto 2019 – sa však bez problémov stíha. Lodenica by tak mohla byť aktívna už počas letnej sezóny. 

Karlova Ves týmto spravila veľmi pozitívny krok voči miestnym obyvateľom, ktorí teraz budú mať lepšie možnosti využívať rekreačný potenciál Dunaja. V minulosti nebola rieka tak využívaná z dôvodu obáv pred záplavami, dnes však poskytuje dobré možnosti pre aktívne trávenie voľného času. Lodenice a vodácke aktivity v dunajských ramenách sú pre tento účel ako stvorené.

Predpokladá sa, že v budúcnosti by sa mohlo rekreačné využitie okolia rieky viac rozvinúť, hoci pri zachovaní vysokej úrovne ochrany zachovaných prírodných areálov. Existuje vízia vytvorenia „modrého parku“ v bezprostrednom dotyku s Dunajom, na ktorej by mali začať pracovať príslušné zložky na Magistráte Hlavného mesta SR Bratislavy. Nateraz je ešte priskoro predvídať akékoľvek závery, každopádne by plné využitie potenciálu tohto veľtoku, ako aj jeho prítokov, znamenalo v kvalite života v Bratislave radikálnu zmenu k lepšiemu.

 

Fotografie z 28.2.2019.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: OFFICE110

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube