Author photoAdrian Gubčo 13.09.2021 10:51

Immocap napreduje vo svojich kancelárskych projektoch: Lakeside Park 02 dosiahol hrubú stavbu, The Mill žiada o stavebné povolenie

Developer Immocap v súčasnosti rozvíja v Bratislave hneď niekoľko projektov. Okrem najznámejšieho Nového Istropolisu sú to aj kancelárske komplexy Lakeside Park 02 v Novom Meste pri Kuchajde a The Mill v Ružinove na Mlynských Nivách. Pri oboch sa dosiahli výrazné míľniky – Lakeside Park 02 je už v štádiu hrubej stavby, The Mill žiada o stavebné povolenie a má zabezpečené financovanie.

Immocap sa profiluje najmä ako developer administratívnych a retailových priestorov, čo dokazujú aj doterajšie realizácie spoločnosti. Do jej portfólia patrí najmä nákupné centrum Central, podchod na Trnavskom mýte a séria kancelárskych komplexov Bratislava Business Center III-V. Nový Istropolis je svojou multifunkčnosťou skôr výnimka, zostávajúce developmenty sú však plne v súlade s hlavným smerovaním firmy.

Lakeside Park 02 je do istej miery klasickým príkladom súčasného administratívneho developmentu. Immocap, spoločne s partnerom Wood&Company, ho prebral od pôvodného developera TriGránit. Budova priamo nadväzuje na už skôr vybudovanú prvú etapu a vypĺňa prázdny priestor smerom k Železničnej stanici Nové Mesto. Ide pravdepodobne aj o ukončenie kancelárskej výstavby v tomto priestore. Zvyšné voľné pozemky, kde je dnes len trávnik, totiž vlastní Wood & Company a developer Cresco, ktorý sa sústredí skôr na rezidencie.

Výstavba Lakeside Park 02 sa spustila v prvom kvartáli roka 2020. Pôvodne mala byť dokončená do konca roka 2021, realizáciu však očividne spomalila pandémia koronavírusu COVID-19. Plnú výšku trinástich podlaží budova dosiahla len v uplynulých dňoch a postupne sa začína spúšťať aj inštalácia presklenej fasády. Svojim prevedením do istej miery nadväzuje na susedný vežiak, vďaka čomu ho vhodne dotvorí aj po architektonickej stránke.

V Lakeside Park 02 vznikne 14.370 m2 kancelárskych priestorov, rozloha typického podlažia je 1.200 m2. Developer však zároveň ponúka možnosť expanzie do susednej budovy, vďaka ktorej by rozloha jedného podlažia mohla presiahnuť až tritisíc metrov – čo je výhodné najmä pre centrá zdieľaných služieb. Nadväzovať na prvú etapu bude aj prvé podlažie, kde okrem typického lobby vznikne aj akési predĺženie retailovej pasáže. Budova bude disponovať aj 310 parkovacími miestami na troch podzemných podlažiach, hoci inak má celkom uspokojivé napojenie na verejnú dopravu.

Immocap pri prezentovaní projektu nezabúda na viacero benefitov, ktoré podľa neho projekt ponúka. Okrem výhľadov a blízkosti ku Kuchajde či Malým Karpatom sú to najmä ekologické riešenia – budova ašpiruje na certifikát LEED Gold (druhý najvyšší – najvyšší LEED Platinum majú zatiaľ len dve budovy). K ďalším novinkám má patriť využívanie ekologických stavebných materiálov (špeciálnych hliníkových zliatin) alebo prispôsobenie priestorov opatreniam, súvisiacim so znížením rizika prenosu chorôb. Generálnym dodávateľom stavby je japonská spoločnosť Takenaka, ktorá sa začína postupne na bratislavskom trhu etablovať.

Developer tvrdí, že aj vďaka tomu už postupne naberá nájomcov. Prvým potvrdeným je spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko. Informácia o zazmluvnení firmy prišla v čase, kedy zúrila druhá vlna pandémie. Presné čísla o prenajatosti však nie sú známe.

Lakeside Park 02 bude pomerne štandardnou budovou bez výnimočnej architektúry. Prostredie však dotvorí vhodným a nenásilným spôsobom, v súlade s charakterom územia okolo Kuchajdy. Architektom je kancelária Architekti Bobek Jávorka. Dokončenie projektu sa predpokladá najpravdepodobnejšie v druhom kvartáli roku 2022.

 

 

Pre developera je ešte významnejším – polohou, rozsahom a aj plným vlastníctvom – projekt The Mill, ktorý má vzniknúť na nároží Mlynských nív a Plynárenskej ulice. Development tak bude priamou súčasťou rozvíjajúcej sa štvrte, ktorá sa v budúcnosti premení na rozšírenie nového centra Bratislavy – downtownu. Dnes tu jeden za druhým rastú alebo sa pripravujú ambiciózne kancelárske aj rezidenčné projekty, pričom The Mill sa nachádza do istej miery v srdci tejto transformácie.

Na projekt, ešte pod názvom BBC VI, sa organizovala už dávnejšie architektonická súťaž, v ktorej zvíťazila kancelária DKLN. Vývoj konceptu priniesol viditeľnú racionalizáciu, napriek tomu by mal v lokalite už v dohľadnej dobe začať rásť 17-podlažný komplex s celkom príťažlivým výrazom. Príprava na výstavbu sa už spustila v podobe asanácie staršieho skladu. Realizácia samotnej kancelárskej budovy by sa mala rozbehnúť túto jeseň, pričom sa čaká len na vydanie stavebného povolenia.

Immocapu sa totiž podarilo zabezpečiť si financovanie. UniCredit Bank poskytla projektu stavebné financovanie vo výške 44 miliónov eur a investičné financovanie v hodnote 50 miliónov eur. To je do veľkej miery dané aj tým, že developer mú už teraz obsadenú významnú časť priestorov. „Novým, inovatívnym kancelárskym priestorom v Bratislave ešte nie je zďaleka koniec a banky im dôverujú,“ povedal Daniel Mäsiar, finančný riaditeľ spoločnosti Immocap. „Stále vidíme dopyt po kancelárskych priestoroch zo strany nájomcov a sme veľmi radi, že si významná zahraničná spoločnosť vybrala práve náš projekt ako svoje nové sídlo.“

Developer neupresnil, o koho ide (podľa všetkého by to mal byť Henkel), táto spoločnosť však obsadí až 20-tisíc metrov štvorcových z celkovo 25-tisíc metrov štvorcových kancelárií. Súčasťou budovy bude aj 700m² vyhradených pre obchody a služby, umiestnených na prízemí. V štyroch podzemných podlažiach bude 405 parkovacích miest. Súčasťou projektu bude pravdepodobne aj úprava priľahlých plôch, najmä smerom k parkovisku pred BBC IV (dnes známe ako Pressburg Tower). Do budúcna tu predpokladám ďalšiu expanziu budovy.

Ako bolo zmienené, vďaka obstojnej úrovni architektúry budova dobre dotvorí lokalitu a bude dobre slúžiť aj zamestnancom. Na trinástom podlaží bude veľká pobytová terasa, developer tu sľubuje aj cykloriešenia, škôlku či fitzónu. Po dokončení ostatných lokálnych projektov získa severná strana ulice Mlynské nivy modernú zástavbu, ktorá jej dá rámec veľkomestského bulváru.

Výstavba The Mill sa predpokladá medzi tretím kvartálom 2021 a druhou polovicou roka 2023.

 

The Mill. Zdroj: Immocap 

 

Developerovi sa v prípade týchto dvoch projektov darí vo výstavbe, financovaní či prenájme. Bratislava vďaka tomu získa nové kancelárske projekty, ktoré prispejú k zmene a aktivácii dotknutých lokalít. Ide aj o dobrý znak pre trh, svedčiaci o pretrvávajúcom záujme firiem o nové priestory a kvalitnejšie zázemie. Tvrdenia, že s pandémiou nastáva súmrak administratívnych komplexov, sa ukazujú ako predčasné.

Ani jeden z týchto projektov však nemožno označiť ako „ikonický“ alebo vlajkový. Tým je v tomto prípade Nový Istropolis, kde si okrem najviac diskutovanej kultúrnej časti a malej rezidenčnej časti developer naplánoval aj obrovskú administratívnu sekciu. Kancelárie by mali pribudnúť v budove od Vajnorskej, ale najmä v 120-metrovej veži, schovanej v druhom pláne – resp. orientovanej do Kukučínovej. Obe časti spoločne prinesú desiatky tisíc metrov štvorcových nových priestorov, a to v konkurencii masívnych developmentov v downtowne.

Immocap tak má pred sebou náročnú úlohu, kedy musí presvedčiť nielen verejnosť o správnosti svojho zámeru, ale aj potenciálnych klientov o presťahovaní sa na Trnavské mýto. Vývoj v prípade Lakeside Park 02 či The Mill ukazuje, že na strane developera skúsenosti sú. Ide však len o prípravu na niečo oveľa väčšie, čo zmení Bratislavu oveľa výraznejším spôsobom. Nový Istropolis bude skutočnou skúškou.

 

Pozrite si výstavbu Lakeside Park 02 a The Mill vo fotoalbumoch. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Lakeside Park 02. Fotografia z 5.9.2021
  • Lakeside Park 02. Fotografia z 5.9.2021
  • Lakeside Park 02. Fotografia z 5.9.2021
  • Lakeside Park 02. Zdroj: Immocap
  • The Mill. Zdroj: Immocap
  • The Mill. Zdroj: Immocap

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube