Author photoAdrian Gubčo 22.04.2020 17:47

Guthaus rastie, čoskoro sa stane dominantou okolia

Rezidenčný projekt Guthaus od developera Corwin rýchlo rastie a pridáva prvé obytné podlažia. S ohľadom na charakter okolitej zástavby bude jasne najvyšší, čím sa z neho onedlho stane dominanta lokality. Tá by si zaslúžila výraznejšiu transformáciu, ktorá je zatiaľ hudbou budúcnosti.

Fotografia z 18.4.2020

Fotografia z 18.4.2020

Projekt vzniká na severe mestskej časti Nové Mesto vo väzbe na Račiansku ulicu. Kedysi hlavná trasa smerujúca na sever a východ Slovenska sa stala miestom intenzívneho priemyselného rozvoja, k čomu dopomohlo aj vedenie železničných tratí z Rakúska či Maďarska cez túto lokalitu. Oblasť sa funkčne transformuje až v posledných rokoch, kedy sa mení na polyfunkčnú zónu s bývaním a v menšej miere aj s kanceláriami.

Každopádne, nejde o typické miesto, kde by vznikali nadštandardné developmenty s vysokou úrovňou architektúry, preto bolo predstavenie Guthausu prekvapením. Corwin prebral starší development, odhalený už v roku 2013, a výrazne ho upravil. Pozmenená bola podlažnosť, odstránená bola kancelárska časť a výraznejšie upravená retailová. Okrem toho sa zmenil pôdorys budovy v prospech zväčšenia verejného priestoru a zredukoval počet parkovacích miest.

Developer musel požiadať o zmenu stavby pred dokončením, aby mohol tieto zmeny zapracovať do realizovaného projektu. Tie však dlhšie stáli na Stavebnom úrade v mestskej časti, čo sa zmenilo až na začiatku tohto roka, kedy dalo Nové Mesto upravenému Guthausu zelenú.

Aktuálne rastúce podlažia tak už odrážajú úpravy budovy. Tá pozostáva z trojice sekcií – A, B, C – pričom A a C sú veže so 16 a 19 podlažiami (plus jedným technickým podlažím), B, ktorá veže prepája, ich bude mať 8. Projekt obsahuje celkovo 292 bytov a apartmánov, developer ich nasadzuje do ponuky postupne. Aktuálne je zo 153 predávaných jednotiek voľných alebo predrezervovaných 102.

Jednotlivé byty disponujú vysokou úrovňou štandardu, ktorého súčasťou je stropné chladenie a vykurovanie, drevené parkety a predovšetkým hlboké zalamované balkóny, ktoré majú byť prístupné z každej obytnej miestnosti. Tie, spoločne s tieniacimi paravánmi, budú zároveň aj hlavným dizajnovým prvkom budov. V tejto chvíli sú už viditeľné konštrukcie balkónov na prvých vybudovaných podlažiach.

Corwin si pre stvárnenie Guthausu prizval renomovanú rakúsku kanceláriu AllesWirdGut. Aj vďaka tomu pôsobí projekt moderne a príťažlivo, čo sa má ďalej zdôrazniť vysokou úrovňou okolitého verejného priestoru či spoločných priestorov. Oslovenie tak významného štúdia pre pretvorenie projektu na okraji bratislavského vnútorného mesta bolo riskantnou voľbou, pričom predaj zatiaľ nie je taký dynamický, ako pri niektorých iných bratislavských projektoch. Čisto z vizuálneho hľadiska však bolo rozhodnutie jednoznačne správne.

Kombinácia výšky a architektúry urobí z Guthausu nepochybne výraznú dominantu lokality, a to ešte predtým, ako bude v druhej polovici roka 2021 dokončený. Developer tým okolie výrazne pozmení, keďže kvalitné súčasné vstupy tu v súčasnosti absentujú. Jedným z dôsledkov by mohla byť aj rýchlejšia prestavba a rast prestíže tejto časti Bratislavy, ktorá má pred sebou veľkú budúcnosť.

 

Zdroj: Corwin

 

Veľmi aktívne k jej premene prispieva samotný Corwin, ktorý okrem Guthausu pripravuje prakticky v susedstve veľkú prestavbu areálu priemyselného podniku Palma. Závod s charakteristickým silom, ale aj viacerými potenciálne hodnotnými objektami sa premení na komplexný development s bývaním, obchodmi a pravdepodobne aj kanceláriami. Aj v tomto prípade Corwin zadal projekt známemu menu, pôvodom kodanskej kancelárii Gehl Architects.

Nasledovníci známeho architekta a experta na verejné priestory a tvorbu „miest pre ľudí“ Jana Gehla tu tvoria koncept atraktívnej a živej štvrte založenej na rešpektovaní autentického industriálneho dedičstva, prevahe pešej, cyklistickej a verejnej dopravy a blízkosti k vybavenosti, vrátane kultúrnej ponuky. Tá sa sústreďuje v kreatívnom centre Nová Cvernovka.

Nová Cvernovka, jedno z centier kultúrneho života v metropole, sa postupne aj napriek pandémii stáva výrazným faktorom rozvoja širšieho územia. Nie je to však žiadne prekvapenie, podobný efekt mávajú obdobné zariadenia aj v zahraničí, vo viacerých mestách sú dokonca priamo využívaným nástrojom lokálneho rozvoja.

Otázkou je, ako sa zmení bezprostredné okolie Guthausu. Najväčšou škvrnou v jeho susedstve je prítomnosť maloobchodnej prevádzky s typovou architektúrou, masívnym záberom plochy pre terénne parkovisko a celkovým osadením. Nanešťastie, podobné zariadenia majú dlhú životnosť, preto neočakávam, že by v dohľadnej dobe došlo k zmene.

Ideálny by však bol jej zánik a presun do parteru budovy s rezidenčnou či administratívnou funkciou, ktorá by územie využívala efektívnejšie (čo platí prakticky o každom podobnom samostatnom komerčnom objekte, ktoré by v kompaktnej časti mesta nemali existovať). Developer by možno mohol vyvinúť snahu, aby sa reťazec presunul do parteru niektorého z nových objektov Palmy, pričom získanú plochu pred Guthausom by vhodne zdevelopoval.

Témou je aj výstavba v susedstve, najmä východne od železničnej trate popri Kukučínovej ulici, problémom je však Územný plán, ktorý významnú časť plôch definuje ako zmiešané územia obchodu, výrobných a nevýrobných služieb, čo umožňuje zachovanie ľahkého priemyslu, ale aj rozličných nevhodných prevádzok – autoservisov, skladov a podobne. Ide o ideálnu plochu pre rozvoj bývania a občianskej vybavenosti, čo treba do budúcnosti v Územnom pláne zmeniť.

V každom prípade, realizované a pripravované zmeny budú citeľné a zmenia charakter tejto časti Bratislavy. Guthaus má v tomto úlohu pioniera, ktorý otvorí dvere ďalším investíciám. Na konci procesu premeny môže byť atraktívna a obľúbená zóna, ktorá sama vytvorí akési lokálne alternatívne centrum. Nový obytný súbor bude v jadre tejto premeny.

 

Fotografie z 18.4.2020. Pozrite si priebeh výstavby Guthausu vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Corwin

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube