Author photoAdrian Gubčo 25.10.2017 13:45

Green Park bude vyzerať inak

Pamätáte sa na projekt Green Park, ktorý pred vyše rokom predložila spoločnosť RV Development 3, s.r.o., blízka podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi st., na posudzovanie EIA? Vzhľadom na rozsah projektu v susedstve vzácneho Sadu Janka Kráľa, zámer vyvolal búrku nevôle a prešiel masívnym pripomienkovaním. Developer teraz predložil upravený variant.

Zdroj: RV Development 3

Zdroj: RV Development 3

Hoci aj upravený Green Park ráta s budovaním štvorice polyfunkčných budov so šiestimi podlažiami, desaťpodlažným administratívnym objektom a 30-podlažnou vežou s výškou takmer 100 metrov s bytmi a apartmánmi, architektúra prešla výraznými zmenami.

Architektom je stále štúdio Expoline Karola Kállaya ml., no veľkú inšpiráciu si očividne zobralo od "vertikálnych lesov" významného talianskeho architekta Stefana Boeriho. Green Park by mal obsahovať 134 bytov a 228 apartmánov (keďže podľa územného plánu môže byť podiel bytov len do 30%), vyše 30-tisíc štvorcových metrov kancelárii, pomerne rozsiahly retail a parkovo upravené vonkajšie priestranstvá.

Na základe pripomienok sa zmenilo viacero vecí - okrem inej architektúry sa v novom variante navrhuje pretvorenie časti Krasovského ulice na pešiu zónu za účelom lepšieho prepojenia so Sadom Janka Kráľa, služby budú viac orientované do parku, vybudujú sa cyklotrasy prepájajúce nábrežnú cyklotrasu s meniacim sa okolím Krasovského ulice, mierne sa znížil počet parkovacích miest, zelené plochy v predpolí výškovej budovy majú plynule nadväzovať na park v Nové Lido a veže samotné (keďže výškovú budovu tu navrhujú aj developeri stojaci za Novým Lidom) by mali spolu vytvoriť efekt brány do Petržalky. Komplex už nebude na takom vysokom násype ako v predchádzajúcich variantoch, hoci sa núkala možnosť zjednotenia časti projektu s výškovou úrovňou estakády, po ktorej jazdí električka. Priestor pod estakádou je namiesto toho využitý ako športoviská.

Dokumentácia je doplnená vyjadrením architekta Bauera, ktorý danému variantu prisudzuje vysokú architektonicko-výtvarnú úroveň, dávajúcu predpoklad ku ďalšiemu rozvoju stavebného obrazu mesta.

Hoci Green Park možno ťažko označiť za originálny či bezchybný projekt (odhliadnuc od takej koncentrácie funkcií a hmôt v tesnej blízkosti historického parku), ide o omnoho lepší návrh ako ten pôvodne predložený. Ak sa už musíme zmieriť s výstavbou v danom území a v danom rozsahu, ide o prijateľný kompromis, dokazujúci, že pripomienkovanie projektov a silný verejný tlak na kvalitu má zmysel.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3
  • Zdroj: RV Development 3

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube