Author photoAdrian Gubčo 22.06.2020 14:08

Galvaniho sa mení, nové projekty dotvoria ulicu aj Trnávku

Galvaniho ulica predstavuje do veľkej miery východný okraj rezidečnej časti Ružinova a transformačnú lokalitu, kde sa donedávna nachádzalo niekoľko väčších voľných pozemkov, vhodných pe výstavbu. Dnes to však už neplatí – takmer posledné voľné parcely priamo na ulici budú po dokončení aktuálne rozostavaných projektov, Galvaniho Dvorov a Galvanihome, vyplnené.

Prvý menovaný projekt, Galvaniho Dvory, vzniká na rozsiahlej ploche v tvare písmena L, kopírujúc líniu ulíc Na križovatkách a Galvaniho. Development od spoločnosti MACHO Consulting vzniká v dvoch etapách, prvá je už dokončená, druhá je vo vysokom štádiu výstavby. Po dobudovaní dotvorí nielen uličnú čiaru na Galvaniho, ale aj veľký dvorový priestor, zvieraný so staršou novostavbou.

Úspech pri predaji prvej časti – vypredané boli všetky byty, ktorých bolo 231 – podnietil developera aj k spusteniu druhej etapy. Hmotovo aj architektonicky vychádza takmer úplne z prvej etapy, bude mať maximálne deväť nadzemných podlaží a rovnako ako predchádzajúca časť developmentu, prvé podlažie bolo využité v prospech umiestnenia parkingu. Dom je rozdelený do troch sekcií G, H, I, pričom G sa dotýka prvej etapy.

Developer v projekte vytvorí 172 bytov, od jednoizbových po štvorizbové. Štandard je v princípe priemerný, hoci pozitívami sú predpríprava na klimatizáciu či exteriérové žalúzie. Ceny sa pri spustení predaja pohybovali okolo úrovne 2,7-tisíc eur za meter štvorcový, čo je dnes na bratislavské pomery podpriemerná suma za novostavbu. Asi aj preto je predaj na dobrej úrovni – voľných je ešte 43 bytov, osem je rezervovaných.

Výstavba napreduje pomerne rýchlo, dá sa predpokladať, že úroveň hrubej stavby dosiahne projekt ešte v priebehu letných mesiacov. Plné dokončenie Galvaniho Dvorov sa očakáva až na jar 2022, čo je pri danom tempe realizácie dosiahnuteľný termín.

Galvaniho Dvory sa nevyznačujú žiadnou špičkovou úrovňou architektúry, ide o čistý priemer, kam však development patrí aj cenami, štandardom či cieľovou skupinou klientov. V danej časti mesta je úroveň budovy uspokojivá. Ideálna nie je forma využitia prízemia – v blízkosti veľkého nákupného centra je však pochopiteľná. Autorom architektúry je kancelária Synergies Architects.

 

Druhá etapa Galvaniho Dvorov

 

Z dvoch etáp pozostáva aj susedný projekt Galvanihome, za ktorým stojí spoločnosť Martin Development. Polyfunkčný súbor nadväzuje na starší projekt Sunpark Residence, pričom prevzal aj jeho koncept, založený na vytvorení otvorených sekcií v tvare písmena U s parkovo upravenými vnútroblokmi. Prvá z budovaných sekcií má sedem nadzemných podlaží, druhá bude mať osem a smerom ku Galvaniho bude obsahovať komerčné priestory.

Prevažujúca funkcia je rezidenčná, vzniká tu 74 bytov a 6 apartmánov v prvej časti a 102 bytov v druhej. Štandard je opäť priemerný, hoci s jednou výnimkou – v rámci základného vybavenia bolo ponúkané podlahové vykurovanie. Dispozície viacerých bytov sú pomerne špecifické a obsahujú dnes už nie tak populárnu samostatnú kuchyňu, veľká časť bytov má aj samostatnú šatníkovú miestnosť. Inak však vidno aj nedostatky – ďalšie byty obsahujú zbytočne veľké chodby, v iných by bola namiesto šatníkových miestností azda vhodnejša samostatná toaleta.

Predaj tu nie je tak jednoznačný ako pri susednom developmente, z prvej etapy je napríklad voľných ešte 36 jednotiek, čo je s ohľadom na štádium výstavby veľa. V ponuke z druhej etapy ešte nie sú všetky byty, z prvých 36 sa však predalo ešte len 5 rezidencií. Ceny pritom nie sú, resp. neboli radikálne vyššie, klienti tak pravdepodobne stavili na osvedčenejšieho developera.

Každopádne, pozitívnejšou vecou na Galvanihome je existencia aspoň nejakého priestoru pre služby a vybavenosť. Naplánovaných je 12 obchodných priestorov, väčšia časť z nich je už predaná alebo rezervovaná. Orientované budú do Galvaniho ulice, hoci od ulice budú oddelené ešte povrchovým parkoviskom. Pre stovky rezidentov v bezprostrednom okolí to bude nepochybne vítané doplnenie ponuky občianskej vybavenosti.

Prvá časť projektu sa už blíži k dokončeniu, ktoré je naplánované v treťom kvartáli tohto roka, čo znamená, že by mala byť realizácia ukončená v priebehu pár mesiacov. V tomto smere očakávam určité – hoci nie veľmi dlhé – omeškanie. Výstavba druhej etapy sa spustila len vo februári, momentálne rastú prvé nadzemné podlažia. Dokončenie sa očakáva na konci roka 2021.

Autormi architektúry Galvanihome sú architekti z Architektonickej dielne Collegium, aj v tomto prípade platí, že ide o priemerný projekt. Dôležité však je, že funkčným a vhodným spôsobom vyplní priestor, ktorý si vyžadoval takýto typ zástavby, a prinesie navyše aj benefity pre okolie v podobe obchodov a služieb.

 

V popredí druhá etapa Galvanihome, v pozadí prvá etapa

 

Galvaniho ulica bude tak v úseku medzi Ivanskou cestou a Rožňavskou ulicou z juhozápadnej strany takmer dobudovaná. Bez využitia tu ostáva v podstate už len jediný pozemok – trojuholníkový priestor medzi Galvaniho, Terchovskou a Banšelovou, ktorý je vo vlastníctve Hlavného mesta, ktoré plánuje túto parcelu využiť pre svoj prvý projekt nájomného bývania za posledných šesť rokov.

Obytný súbor na Terchovskej bude výsledkom architektonickej súťaže, v ktorej medzi 76 ateliérmi zvíťazila brnenská kancelária The Büro, a ktorý prinesie 82 bytov a vyše 300 metrov štvorcovej vybavenosti, ktorá má slúžiť širšej komunite. Hlavné mesto okrem toho avizuje, že plánuje aj revitalizáciu verejných priestranstiev v okolí. Investícia má predstavovať okolo 9,4 milióna eur, výsledkom bude vznik mimoriadne príťažlivého a prínosného obytného súboru.

V každom prípade to aj s vyššie zmienenými súkromnými projektami znamená prílev stoviek nových obyvateľov. Na mestskú časť Ružinov, do ktorej katastra oblasť patrí, to kladie nároky na lepšie zabezpečenie občianskej vybavenosti, a to nielen obchodov, ale aj sociálnej – materské či základné školy, kultúrna vybavenosť a podobne. Trnávka pritom skrýva potenciál v podobe nevyužitého objektu Domu kultúry.

Pozitívom je, že podľa všetkého samospráva nečaká so zalomenými rukami a pripravuje viacero iniciatív, ktoré by mohli prispieť ku skvalitneniu Trnávky, čo by ovplyvnilo aj lokalitu, kde vzniká nová výstavba. Aj napriek takmer periférnej polohe môže byť táto štvrť príjemným miestom pre život. Preto treba využiť na dlhšiu dobu posledné developmenty, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu danej časti mesta.

 

Viac o plánoch mestskej časti Ružinov nielen v Trnávke už čoskoro na YIM.BA.

 

Fotografie z 6.6.2020. Pozrite si výstavbu Galvaniho Dvorov a Galvanihome vo fotoalbumoch. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Galvaniho Dvory
  • Galvaniho Dvory
  • Galvaniho dvory. Zdroj: Synergies Architects
  • Galvanihome
  • Galvanihome
  • Galvanihome. Zdroj: Martin Development

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube