Author photoAdrian Gubčo 22.08.2019 16:05

Galvaniho Business Center V s novým dizajnom

Administratívny komplex Galvaniho Business Center V (GBC V) je už vo výstavbe nejakú dobu, pričom doteraz nebol známy jeho definitívny výzor, iba približné vizualizácie z dokumentácie predkladanej na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Medzičasom bol však vizuál projektu upravený a teraz už poznáme aj definitívny dizajn.

Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR

Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR

Autorom novej podoby Galvaniho Business Center V je architektonická kancelária Architekti Šebo Lichý v spolupráci s kanceláriou ROAR. Podľa upravených vizualizácií sa síce zachováva hmota kancelárskeho komplexu, výrazne sa však zmení fasáda a celkové pôsobenie budovy ako takej.

Okrem zmeny farby z bielej na čiernu sa počíta aj so zvýšením podielu zelene na fasáde a azda aj s mierne odlišnou materialitou. Kancelársky komplex tak bude pôsobiť oveľa lepšie, a to aj v kontexte ostatných bizniscentier v okolí. Tie začali vznikať ešte pred krízou a spravidla sa nevyznačujú mimoriadnou kvalitou, dnešné nároky sú však už vyššie. Okrem toho sa zväčšila aj konkurencia v rámci kancelárskych lokalít v Hlavnom meste.

Okolie Galvaniho ulice patrí k najvýznamnejším koncentráciám kancelárskych plôch v Bratislave. V prípade GBC V pribudne ďalších takmer 16-tisíc metrov štvorcových administratívnych priestorov, 1,3-tisíc metrov štvorcových obchodov a 581 parkovacích miest. Budova bude mať šesť nadzemných podlaží, bude teda rovnakej mierky ako ostatné bizniscentrá v susedstve. Developerom je spoločnosť Galvaniho 5, s.r.o.

Keďže výstavba sa už spustila a čoskoro sa začnú realizovať základy, budova začne čoskoro rásť. Plné dokončenie sa očakáva v 2021.

 

Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR

 

V prípade kancelárskych objektov sme v Bratislave zatiaľ svedkami budovania skôr nudných a málo príťažlivých budov, keďže na tunajšom trhu je význam pomeru ceny a kvality oveľa väčší ako v zahraničí a absentujú tu centrály veľkých firiem, ktoré by vyžadovali vyššiu reprezentatívnosť.

Developeri kancelárskych priestorov sa tak doteraz predháňali skôr vo vybavení (kde už sme na tom celkom dobre) ako v architektúre. Z posledného obdobia evidujeme skôr menší počet skutočne vydarených kancelárskych budov, hodných architektonických cien – azda sem možno zaradiť UniQ Staromestská, Gorkého 4, Twin City Tower a pár ďalších, v pomere k priemeru je ich však málo.

Našťastie, v tomto smere sa očakávajú zmeny a v Bratislave by sa malo čoskoro vybudovať niekoľko skutočne príťažlivých administratívnych centier: administratívna veža Sky Park Offices (vyššia), Mlynské Nivy Košická, BBC VI a ďalšie. Ešte sľubnejšie znejú sľuby o príchode veľkých mien zo zahraničia po architektonických súťažiach.

Holandský ateliér KCAP napríklad spolupracuje s Immocapom na budúcej vízii Istropolisu, kde by nemali chýbať ani kancelárske priestory, silné firmy sa dajú očakávať aj v rámci súťaže na pozemok na Mlynských nivách, ktorý nedávno získalo YIT. Najviac očakávaná je však súťaž na novú centrálu ESETu, medzinárodne asi najznámejšej slovenskej korporácie, ktorá plánuje vybudovať kancelársky a vývojový kampus na Patrónke.

Už čoskoro tak Bratislava bude disponovať svetovou architektúrou nielen v prípade rodinných domov, interiérov alebo viacerých rezidenčných súborov či budov, ale aj kancelárskych komplexov. Ide o ďalší dôkaz nielen internacionalizácie, ale aj rastu prestíže Hlavného mesta Slovenska.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR
  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR
  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý + ROAR

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube