Author photoAdrian Gubčo 12.06.2020 11:00

Galvaniho Business Center 5 je takmer v štádiu hrubej stavby

V kancelárskej zóne na Galvaniho ulici je pred dokončením hrubá stavba najnovšieho prírastku, budovy Galvaniho Business Center 5. Bizniscentrum vyrástlo mimoriadne rýchlo a od susedných administratívnych komplexov sa odlišuje vyššou úrovňou architektúry. Po dobudovaní vhodne dotvorí zástavbu v okolí Galvaniho ulice, potenciálnej mestskej triedy.

Projekt sa odhalil v roku 2016, približne osem rokov po dokončení kancelárskej budovy s poradovým číslom štyri. Development pripravuje spoločnosť Galvaniho 5, s.r.o., za ktorou stoja viaceré osobnosti z bratislavského real-estate alebo IT prostredia. Pre svoj zámer si vybrali prázdny zatrávnený pozemok, ktorý bol využívaný len ako divoké parkovisko zamestnancami v ostatných budovách.

Výstavba sa naštartovala v lete 2019 a veľmi rýchlym tempom postupovala, takže dnes je už z podstatnej časti dokončená nosná konštrukcia a čoskoro sa dokončí aj najvyššie podlažie budovy. Budova tak dotvára domoradie na západnej strane Galvaniho ulice a dodáva jej mestskejší charakter. Okrem toho je už zreteľná aj elegantná architektonická koncepcia, ktorou sa vymedzí oproti väčšine objektov v oblasti.

GBC 5 má tvar písmena C a šesť nadzemných podlaží, čím výškovo sekunduje ostatným budovám v oblasti. Objekt má kompaktný obdĺžnikový pôdorys, s občianskou vybavenosťou vo výmere viac ako 1,3-tisíc metrov štvorcových na prvom podlaží. Nad ním sa bude na piatich administratívnych podlažiach nachádzať takmer 16-tisíc metrov štvorcových kancelárskych plôch. Parkovanie je riešené v podzemnej garáži aj na povrchu, celkovo vznikne 581 parkovacích miest.

Pôvodný jednoduchý architektonický koncept od JDArch neskôr prebrala architektonická kancelária Architekti Šebo Lichý v spolupráci s kanceláriou ROAR Architekti, ktorá dodala budove príťažlivejší výraz. Známi bratislavskí architekti zmenili materialitu, farebnosť a doplnili budovu zeleňou v súlade s aktuálnymi trendmi tvorby zdravého a zeleného prostredia pre prácu. Vzniknúť tu majú terasy, loggie či spoločné priestory, kde bude hrať výsadba dôležitú úlohu, najviac viditeľné to má byť najmä v okolí vstupného lobby.

To sa taktiež buduje, viditeľná je už jeho konštrukcia. Architekti ho naplánovali ako svetlý, otvorený priestor so zavesenou zeleňou, spojený s vnútorným átriom. Príťažlivosť budovy majú zvýšiť aj detaily, akými sú napríklad zaoblené sklá na nárožiach alebo stromy na jednotlivých loggiách.

Plné dokončenie projektu sa očakáva v roku 2021. Pôjde celkom jednoznačne o najpríťažlivejšiu budovu v lokalite, ktorá je bokom od kľúčových administratívnych zón v centre mesta. Napriek tomu je úroveň architektúry porovnateľná, resp. aj vyššia ako v prípade viacerých komplexov v najlukratívnejších polohách v bratislavskom downtowne.

 

Galvaniho ulica zatiaľ k chodcom ani cyklistom priateľská nie je

 

Galvaniho ulica sa týmto opäť o niečo skvalitní, hoci dnes ide o pomerne zaťaženú a k chodcom či cyklistom len málo priateľskú ulicu. Do budúcna by sa jej význam mal ešte zvýšiť, keďže je v rámci bratislavského radiálno-okružného dopravného systému vytypovaná ako jeden z kľúčových dopravných okruhov v meste.

Práve na tomto mieste by mal do mesta vstupovať prieťah z rýchlostnej cesty R1, pokiaľ sa táto predĺži do Bratislavy. Po križovatke s diaľnicou D4 Podunajské Biskupice má pokračovať vo forme obchvatu Vrakune smerom ku Galvaniho, pričom táto je už stavebne na toto spojenie pripravená. Okruh má následne pokračovať cez Bojnickú a Žabí majer až ku Račianskej, kde vznikne mimoúrovňová križovatka a pokračovanie v podobe tunela popod Malé Karpaty, ktorý by sa mal pravdepodobne napojiť na križovatku Hodonínskej s cestou 505 v Lamači.

Je zrejmé, že ide o gigantický projekt, ktorý sa celý nevybuduje pravdepodobne ešte desaťročia, niektoré časti by však mohli byť realitou skôr. Ulica sa tak stane ešte rušnejšou, čo je v kontraste s pribúdajúcou zástavbou, ktorá nemá len administratívny alebo retailový charakter, ale aj rezidenčný – vyrásť by tu mal napríklad aj prvý mestský nájomný bytový dom.

Namieste by tak boli snahy o humanizáciu okolia Galvaniho – ideálne vo forme výstavby kvalitných a dostatočne širokých chodníkov po oboch stranách, spoločne s bezpečnými priechodmi, zriadením segregovanej cyklotrasy či výsadbou stromoradia tam, kde to siete umožňujú. Galvaniho prešla veľkou prestavbou vcelku nedávno, nanešťastie, vtedy sa na takéto opatrenia nemyslelo.

Galvaniho ulica môže pôsobiť ako odľahlá, v skutočnosti sa však jej okolie postupne urbanizuje. Jej atraktivita pre investorov s postupným vypĺňaním pozemkov bližšie k centru ešte narastie. Otázku jej budúcnosti preto treba riešiť už teraz, v dostatočnom predstihu, aby sa neopakoval v Bratislave bežný scenár, kedy mesto problémy len doháňa, namiesto toho, aby im predchádzalo.

 

Fotografie z 6.6.2020. Pozrite si výstavbu Galvaniho Business Center 5 vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube