Author photoAdrian Gubčo 13.05.2022 17:38

Eurovea Tower chýba do plnej výšky len desať podlaží

Prvý bratislavský mrakodrap Eurovea Tower bude už čoskoro v troch štvrtinách svojej definitívnej výšky. V najbližších týždňoch by tak mal prevýšiť aj všetky ostatné bratislavské výškové budovy a stať sa najvyššou budovou mesta i krajiny. Developer J&T Real Estate popritom napreduje vo výstavbe zvyšku polyfunkčného komplexu na nábreží Dunaja, pričom prvé objekty už majú prakticky finálnu podobu.

Výstavba projektu Eurovea II, pokračovania populárneho nábrežného developmentu, je necelý rok pred celkovým dokončením. Zreteľná tak začína byť podoba viacerých objektov, ktoré budú tvoriť súčasť druhej etapy. Projekt pozostáva celkovo zo šiestich základných častí  - podzemnej garáže, predĺženia nákupnej galérie, kancelárskych komplexov Pribinova X a Pribinova Y a bytových domov Eurovea Riverside a Eurovea Tower. Okrem garáže už finálne kontúry naberá obchodná galéria, Pribinova X aj Eurovea Riverside.

O čosi pozadu pôsobia byť dva najmohutnejšie objekty v projekte – Pribinova Y, vznikajúca v dotyku s nájazdom na Most Apollo, a Eurovea Tower. Kancelárska budova však už dosiahla plnú výšku a pracuje sa na inštalovaní fasády. Práce by tak mali postupovať rýchlo a byť dokončené ešte pred koncom roka, ako to predpokladá oficiálne zverejnený harmonogram. Ako posledná bude dokončená najnáročnejšia časť stavby, teda Eurovea Tower.

Navyšovanie mrakodrapu postupuje tempom jedno podlažie za 11 dní, čo predpokladá dosiahnutie plnej podlažnosti azda niekedy na prelome augusta a septembra. Veža je dnes na úrovni 36. podlažia, celkovo ich má mať 46. Atiku bude mať vo výške 160 metrov, architektonický vrchol vo výške 168 metrov. Smerom k vrcholu sa bude zmenšovať rozsah podlaží a veža sa bude zužovať, čo už začína byť čiastočne viditeľné. Stavebník súbežne s rastom budovy pracuje na realizácii fasády, ale aj interiérov. Naplánovaných tu má 389 bytov a apartmánov vyššieho štandardu.

Ich dokončovanie by malo prebiehať pomerne rýchlo, keďže JTRE aj tu, podobne ako v iných projektoch výškových budov, siahlo po využití sádrokartónových medzibytových aj interiérových priečok. Tieto priečky sa realizujú omnoho rýchlejšie ako tradičné z tehál. Na nižších podlažiach sa tak už pravdepodobne niektoré byty a apartmány približujú k stavu dokončenosti (minimálne ako holobyty). Súčasťou štandardu sú veľké okná od podlahy po strop, vysoké stropy, exteriérové tienenie, chladenie, veľkoformátové dlažby a parkety či vysoký štandard spoločných priestorov.

Ešte lepšie na tom bude 48 rezidencií na najvyšších desiatich podlažiach – ktoré teda práve vstupujú do realizácie – kde má byť úroveň ešte vyššia. Pôjde o veľkometrážne byty, ktoré developer označuje za najprestížnejšie bývanie v Bratislave. Špecialitou bude trojica dvojpodlažných penthousov na dvoch najvyšších podlažiach. Podľa všetkého by mali byť predané úplne všetky, hoci pôdorysy ani ceny zverejnené neboli. Podobne úspešný bol developer každopádne aj pri Eurovea Riverside, kde sa nachádza podobný štandard, hoci bývanie pôsobí o čosi komornejším dojmom.

Nie je známe, či je podobne úspešné aj rozšírenie nákupného centra. Doteraz bol zverejnený len jediný nájomník v nákupnej galérii, a to fast-fashion reťazec Primark. Tesne pred vypuknutím pandémie developer hlásil 70% prenajatosť priestorov, odvtedy však nepriniesol v tomto smere aktualizáciu. Podobne sú na tom aj kancelárske objekty. V každom prípade, ešte stále by tu mali byť nejaké priestory k dispozícii, o čom svedčí marketingová kampaň JTRE, promujúca napríklad vstupné priestory objektov.

V každom prípade, pravdepodobne platí, že kancelárske budovy budú dokončené a pripravené na odovzdanie do konca roka 2022. Počas tohto roka by malo prebehnúť aj sprístupnenie obnovenej Pribinovej ulice (developer v auguste 2021 hovoril, že prestavba ulice bude trvať rok), azda aj s predĺžením smerom na Prístavnú. Rezidencie a nákupné centrum však budú dokončené až v priebehu budúceho roka. Pri galérii sa hovorí o jari 2023.

 

 

Eurovea II tak postupne smeruje k dobudovaniu a k predĺženiu bratislavskej nábrežnej promenády o niekoľko stoviek metrov. Spolu s dokončovaním rezidenčnej časti a nákupného centra by sa mal totiž sprístupniť aj zrevitalizovaný verejný priestor zo strany Dunaja. Tento bude mať jeden nedostatok – prítomnosť nákladnej železničnej vlečky, ktorá je naďalej využívaná v súvislosti s aktivitami v Zimnom prístave. Súčasťou Eurovey tak bude ešte niekoľko rokov. Návštevníci, ale predovšetkým obyvatelia si budú za tú dobu na jej hlučnú prítomnosť zvyknúť.

Na druhej strane sa však predĺži pás reštaurácií v parteri Eurovey a pred východom z nákupného centra pod Eurovea Tower vznikne dvojica námestí – od nábrežia aj od Pribinovej. Priestor na nábreží má byť dotvorený sochárskym dielom, na ktoré developer aktuálne realizuje súťaž. Nie je vylúčené, že v prípade vysokej kvality pôjde o nápadité dielo a do istej miery aj symbol celého developmentu. Súčasná architektúra Eurovey tak môže byť dotvorená hodnotným umením.

Ďalšou dôležitou novinkou bude vybudovanie nového príťažlivejšieho spojenia nábrežia s Mostom Apollo, čo je rozhodne veľmi vítané. Zanedbaný priestor pod mostom sa má premeniť na športovú zónu so skateparkom, ihriskom pre streetball a ďalšie športy. Ide o vhodnú formu zhodnotenie tohto ne-priestoru. Napokon, totálnou transformáciou prejde Pribinova, ktorá sa má zmeniť na atraktívny bulvár s utlmenou automobilovou dopravou a preferenciou pešieho a cyklistického pohybu. Obnoviť sa má aktuálne zrušená a frekventovaná cyklotrasa. Autorkou riešenia verejného priestoru je významná katalánska architektka Beth Galí. 

JTRE pôvodne zamýšľalo, že podoba Eurovey II bude výsledkom špičkovej medzinárodnej súťaže, ktorej sa zúčastnili aj významné mená svetovej architektúry. Nakoniec však dospelo k názoru, že najlepšie bude projekt zadať overeným architektom – domácej kancelárii GFI. Developer pritom argumentoval vynikajúcou znalosťou prostredia, čo slovenským architektom umožnilo navrhnúť omnoho realizovateľnejší projekt. Na druhej strane, Eurovea II azda postráda z architektonického hľadiska prvok výnimočnosti. Eurovea Tower síce pôsobí už teraz zaujímavo, v medzinárodnom kontexte ale unikátna nie je.

Bez ohľadu na to bude výrazným a viditeľným symbolom Bratislavy. Už dnes je viditeľná z viacerých kútov mesta a po dosiahnutí plnej výšky sa táto dominancia ešte prehĺbi. S výnimkou Bratislavského hradu a Kamzíka asi nebude existovať viditeľnejší prvok v bratislavskej panoráme. Eurovea Tower sa bude nad mestom týčiť ako maják, označujúci lokalitu nového centra metropoly – bratislavského downtownu.

Táto výnimočnosť môže veži patriť ešte veľmi dlho. Aktuálne zverejnená štúdia výškovej zonácie stanovuje ako maximálnu výšku zástavby v blízkej lokalite 160 metrov. Ak sa materiál v tejto podobe schváli, prím si udrží pravdepodobne po dlhé roky. V tejto chvíli žiaden developer ani otvorene nehovorí o plánoch na výstavbu obdobne vysokej veže. Druhou najvyššou by mohla byť kancelárska časť Klingerky III, taktiež od JTRE, s výškou 141 metrov.

Prvý mrakodrap, predĺženie promenády, nové verejné priestory, umenie, luxusné byty, kancelárie, rozšírenie nákupného centra – to všetko onedlho doplní Bratislavu. Spolu s ďalšími developmentami a verejnými investíciami, ktorých dokončenie je v najbližších rokoch na nábreží Dunaja očakávané, sa tým mesto zásadne zmení. Metropola sa ešte viac priľnie k rieke. Popri mnohých chybách, ktoré sa v rámci tohto procesu urobili, ide stále o pozitívny jav. Bratislava sa stane príjemnejším a atraktívnejším miestom pre život.

 

Fotografie zo 7.5.2022. Pozrite si priebeh výstavby Eurovey II vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube