Author photoAdrian Gubčo 02.05.2017 11:00

Eurovea II: Prvý slovenský mrakodrap potvrdený

Po dlhom čakaní a náznakoch, vyplývajúcich z predošlých vizualizácii, ktoré som priniesol na Bratislava YIMBY ako prvý, sa potvrdila zásadná informácia: Bratislava dostane svoj prvý oficiálny mrakodrap, teda budovu s výškou nad 150 metrov. Developer J&T Real Estate totiž predstavil bližšie detaily k rozšíreniu nábrežného projektu Eurovea.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

Známe sú už informácie o rozšírení nákupného centra, ktoré koncepčne vychádza z prvej fázy, bude mať teda tri podlažia a poskytne približne 24-tisíc štvorcových metrov nákupnej plochy. Pod nákupným centrom sa budú nachádzať dvojpodlažné podzemné garáže s 2.245 miestami, severná strana centra bude tvorená kancelárskou budovou, južná rezidenčnými blokmi, ktorých architektúra je opäť prispôsobená prvej fáze.

Uzlovým priestorom bude vstup do nákupného centra, tvorený krytým námestím, na ktoré nadviažu otvorené exteriérové plochy pri vstupe od Pribinovej ulice aj od nábrežia. Nábrežie samotné bude tvorené parkom, ktorý takmer zdvojnásobí výmeru zelených plôch (z 8,4-tisíc metrov štvorcových na 15-tisíc), so zelenými úpravami sa ráta aj na Pribinovej, ktorá sa má zmeniť na skutočný bulvár.

Hlavným vizuálnym prvkom však každopádne bude mrakodrap, ktorý bude mať 46 podlaží a výšku po atiku 160 metrov (podľa informácii TrendReality.sk), architektonická výška bude až 168 metrov. Ide tak o prvý skutočný mrakodrap v Bratislave aj na Slovensku. Tento bude mať rezidenčnú funkciu a vytvorí jednoznačnú dominantu nielen komplexu Eurovea, ale aj downtownu a celej Bratislavy. V jeho zázemí vznikne ešte jedna administratívna budova. 

 

Nábrežie Dunaja. Zdroj: J&T Real Estate

 

„Cieľom všetkých týchto aktivít je umožniť obyvateľom Bratislavy priblížiť sa k Dunaju a vo väčšom meradle aktívne využívať jeho nábrežia,“ zhŕňa filozofiu projektu Peter Korbačka, majiteľ Eurovey. Vo výsledku tak, okrem iného, pribudne 487 nových bytov, 40.300 štvorcových metrov nových kancelárii, 6 nových kinosál či tri nové detské ihriská. Projekt je momentálne na posudzovaní EIA, presné dátumy realizácie ešte nie sú známe, hoci s ohľadom na zaužívanú rýchlosť procesov by sa výstavba mohla začať pravdepodobne v druhej polovici budúceho roku. 

Vďaka jasnému nadviazaniu na urbanizmus i architektúru prvej fázy projektu by sa mohli potvrdiť slová P. Korbačku, keď hovorí, že „...Vďaka Eurovea bratislavské nábrežie pred niekoľkými rokmi ožilo a druhou fázou iba podporíme a rozšírime to, čo si Bratislavčania v tejto lokalite tak veľmi obľúbili,“ 

 

Pohľad na bulvár. Zdroj: J&T Real Estate

 

Každou novou vizualizáciou vidno určité zlepšenia - projekt dobre nadväzuje na uličnú sieť, pohľadové osi aj existujúce dopravné napojenia, pričom má ambíciu vytvoriť ďalšie. Zachovať a zlepšiť sa má dôležitá nábrežná cyklotrasa, výstavba pešieho mostu do zóny Nové Lido podporí život na oboch stranách Dunaja a J&T Real Estate naďalej prezentuje svoju víziu výstavby električkovej trate, ktorá by spojila Nové Lido s Euroveou a Ružinovom.

Hoci architektúre chýba invencia, nadviazanie na prvú fázu podporí celistvosť územia a každopádne pôjde o najlepší projekt z dielne architektonického štúdia GFI. 

V kontexte ostatných zrealizovaných a plánovaných developmentov v bližšom i vzdialenejšom okolí, ku ktorým patrí okrem prvej fázy Eurovey predovšetkým nová budova SND, projekt Panorama City, vrátane administratívnych centier Panorama Business IIPanorama Business III a TriangelKlingerka, Nové Lido a od developera Penta Investments Sky Park, tak vznikne jedno nekompromisne moderné územie, ktoré definitívne dodá Bratislave obraz a identitu mesta 21. storočia. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Zdroj: J&T Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube