Author photoPR 14.12.2022 11:00

EPI konferencia k novému stavebnému zákonu

Už čoskoro vstúpi do účinnosti nová stavebná legislatíva. Konkrétne ide o zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní, ktorých návrhy Národná rada  Slovenskej republiky prijala v apríli tohto roku. Práve preto vznikol úplne prvý ročník novej EPI konferencie – Stavebné právo, ktorá sa konala na konci novembra.

Ide o dlhoočakávanú reformu, ktorá by mala odstrániť nedostatky doterajšej legislatívy. Tá je v platnosti už takmer 5 desaťročí a ani zďaleka nevyhovuje potrebám súčasnej praxe. Nový stavebný zákon je preto označovaný aj za revolúciu. Uzavrie tak dlhoročnú sériu pokusov o komplexnú stavebnú reformu.

Sľubuje zrýchlenie a zjednodušenie procesov a tiež elektronizáciu. Do procesu vstúpil úplne nový úrad - Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. Jeho zástupcovia na exkluzívnom 1. ročníku EPI konferencie Stavebné právo predstavili smelé plány, ktoré už postupne napĺňajú ako aj procesy, ktoré by sa ešte len mali udiať.

Galéria

Jednou z najvýraznejších zmien je zavedenie elektronického informačného systému, ktorý prítomným predstavil predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR, Martin Hypký. Systém by mal byť vsadený do existujúcej architektúry eGovernmentu a mal by predstavovať verejnú platformu pre inteligentné plánovanie a najmä zautomatizované stavebné povolenia. Víziou je, že bude slúžiť pre územné plánovanie – všetky úrovne územných plánov a pre povoľovanie stavieb – všetky typy stavieb z hľadiska veľkosti, technickej zložitosti, stavebnotechnického vyhotovenia a účelu.  

Medzi prednášajúcimi sa predstavilo aj množstvo odborníkov z praxe, ktorí praktické otázky prítomných zodpovedali v panelových diskusiách. Prítomní mohli vidieť napríklad Pavla Kováčika, prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, Mária Glosa z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska či Mareka Perdíka, predsedu Združenia pre lepšiu správu bytových domov. Nechýbali ani zástupcovia advokátskych kancelárií špecializujúcich sa na problematiku stavebnej legislatívy – Peter Kotvan z Advokátskej kancelárie Kotvan, ktorý bol zároveň odborným garantom EPI konferencie, Matej Košalko z Allen & Overy Bratislava či Tatiana Prokopová zo Squire Patton Boggs s.r.o.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube