Author photoAdrian Gubčo 24.10.2017 12:20

Ďalšie veže pre bratislavský downtown - Polyfunkčné centrum Portum

Navrhovateľ TK Estate, za ktorým stoja investori z rodiny Trajterovcov, predstavil svoj zámer výstavby na nároží Košickej a Landererovej ulice v podobe dvojice výškových budov pod názvom Portum.

Zdroj: TK Estate

Zdroj: TK Estate

Vyššia budova s 36 nadzemnými podlažiami a 115 metrami je tvorená predovšetkým rezidenčnou funkciou, druhá veža bude mať 30 podlaží a 97 metrov, takisto by mala prevažovať rezidenčná funkcia. Bytov by dokopy malo byť 490.

Obe z veží obsahujú aj nižšie časti, v osempodlažnom bloku prináležiacom k vyššej budove by sa okrem bytov mala nachádzať galéria, v sedempodlažnom bloku spojenom s nižšou budovou zas hotel, ktorý bude orientovaný do Landererovej ulice. Výškové budovy majú byť na úrovni parteru prepojené zimnou záhradou, vonkajšie plochy budú riešené ako pobytová zeleň či verejné zhromažďovacie priestranstvá (námestia). Parkovanie je riešené kompletne v podzemí. Architektúru má na starosti štúdio známeho architekta Branislava Kaliského A1 ReSpect, realizácia je predpokladaná medzi rokmi 2019-2020 so začatím prevádzky v roku 2021.

Či je tento projekt reálny, je otázne, keďže by išlo o jeden z najmohutnejších bratislavských developmentov, na aký si môžu trúfnuť len najbohatší a najväčší developeri. Situáciu v území komplikuje enormné znečistenie po niekdajšej rafinérii Apollo, ktorá sa nachádzala práve v týchto miestach, a ktoré je potrebné vyčistiť.

Reálnejšie preto je, že súčasný developer len pripravuje hotový projekt s povoleniami na následný odpredaj - okrem toho, podobné informácie pochádzajú aj zo susedného pozemku, kde takisto Trajterovci pripravovali projekt Apollo Towers.

Tak či onak, nové výškové budovy pre bratislavský downtown sú akceptovateľné a žiaduce. Projektu, ktorý je teraz navrhovaný, nemožno zatiaľ veľa vytknúť, keďže prináša správne funkcie a na základe prvých informácii pôsobí pomerne príťažlivo aj z architektonickej stránky.

Jediné, čo zamrzí, je výška - bežné bratislavské číslo 115 metrov s malými odchýlkami sa opakuje už príliš často, čo v prípade realizácie všetkých návrhov bude viesť k vytvoreniu veľkého monolitického múru rovnako vysokých budov, ktorý nerozbije ani jedna vyššia budova v rámci Eurovey. Ďalšia budova s výškou 150+ metrov by bola veľmi vítaným doplnkom bratislavskej panorámy.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: TK Estate
  • Zdroj: TK Estate
  • Zdroj: TK Estate
  • Situácia. Zdroj: TK Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube