Author photoAdrian Gubčo 09.11.2017 09:20

Ďalšia veža pre Downtown

Už vizualizácie projektu Portum spred pár týždňov obsahovali ďalšiu vežu na susednom pozemku, ktorý patrí spríbuznenému majiteľovi. Teraz portál TREND Reality odhaľuje ďalšie detaily aj o tejto časti developmentu, nazvanej Ister Tower.

Zdroj: Ister II

Zdroj: Ister II

Ister Tower bude pozostávať z rezidenčnej veže s výškou 102 metrov a 33 podlažiami, 8-podlažného apartmánového domu a 12-podlažnej budovy apartmánového hotelu. Celkový počet obytných jednotiek je 490, okrem toho vzniknú priestory pre služby a takmer 4-tisíc štvorcových metrov administratívnych priestorov. Parkovanie je riešené výlučne v podzemí, navrhuje sa 650 parkovacích miest.

Spoločne s projektom Portum zároveň vytvorí Ister Tower polouzavretý blok, kde vznikne parkovo upravené nádvorie. Začiatok realizácie je autormi návrhu, rodinou Trajterovcov, v prípade zisku investora odhadovaný zrejme na koniec roka 2018, resp. začiatok roka 2019.

Ister Tower tak bude ďalší projekt, ktorý sa pripravuje na odpredaj silnému investorovi, dátumy realizácie preto treba brať s nadhľadom. Prípadného investora totiž čaká ešte riziko spojené s kontamináciou územia po niekdajšej rafinérii Apollo, ktorú treba nutne vyčistiť (hoci ide aj tak len o dočasné riešenie).

S nadhľadom treba brať aj architektúru, ktorá by sa zrejme zmenila, čo by zrejme až taká škoda nebola, lebo tá v súčasnosti navrhovaná pripomína skôr lacnejšiu kópiu mrakodrapu 8 Spruce Street v New Yorku od Franka Gehryho (alebo ešte viac Aqua Tower v Chicagu - vďaka za pripomienku).

Každopádne, ak sa výstavba skutočne spustí, bratislavský downtown, kde už rastie pomerne veľký počet veží, sa opäť o niečo zahustí, aj keď opäť treba podotknúť, že žiaduca je väčšia výšková variabilita, keďže zo vzdialenejších pohľadov sa stometrová stena rovnako vysokých budov už stáva realitou. Bratislava si zaslúži, aby sa tu navrhol (a aj postavil) ďalší mrakodrap, ktorý by však mal byť skutočne vysokej architektonickej úrovne.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II
  • Zdroj: Ister II

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube