Author photoAdrian Gubčo 21.04.2022 15:49

Ďalšia etapa Magnolie v Nuppu je v predaji, YIT hovorí o bývaní pre mladých

Developer YIT Slovakia dáva do predaja byty v ďalšej časti domu Magnolia, ktorý je súčasťou rezidenčného komplexu Nuppu v Ružinove. Magnolia bola pôvodne navrhnutá ako kancelárska budova, YIT sa ju ale rozhodlo premeniť na bývanie dostupnejšieho charakteru. Za cieľovú skupinu označuje „mladých“ a ako novinku ohlasuje službu úplného zariadenia bytu.

II. etapa Magnolie. Zdroj: YIT Slovakia

II. etapa Magnolie. Zdroj: YIT Slovakia

Nuppu je pomerne veľký projekt, ktorý vzniká na mieste utlmeného dopravného areálu. Postupne tu v riadkovej zástavbe pribúdali dva rady bytoviek, v centrálnej časti predelené líniovým parkom. Prvý z domov sa dostal do výstavby len v roku 2016. Dnes je tu už veľký obytný súbor s niekoľkými stovkami bytov, ďalšie sú vo výstavbe a v príprave. Dva základné rady domov sú však už takmer dokončené a developer pozornosť preniesol na okraje zóny.

Development bol pôvodne koncipovaný ako polyfunkčný, pričom občianska vybavenosť sa mala koncentrovať na južnom okraji pozemku, siahajúcim takmer až k násypu diaľnice D1. YIT tu naplánovalo kancelársku budovu, ktorá by obsahovala aj chýbajúci retail a slúžila ako hluková a vizuálna bariéra voči dopravnému ruchu z diaľnice. Trhový vývoj však developera podnietil k zmenám – kým po veľkom rozsahu kancelárií v tomto území taký dopyt nebol, po bývaní je dopyt prakticky všade. K tomu sa pripojilo čoraz silnejšie volanie po rozvoji dostupného a nájomného bývania. YIT sa preto rozhodlo kancelársky objekt čiastočne transformovať.

Magnolia, ako sa upravená časť budovy volá, tak predstavuje príklad prístupu YIT Slovakia k rozvoju dostupnejšieho bývania. Prvá etapa prináša na ôsmich podlažiach 95 jedno- až štvorizbových apartmánov, predávaných už s kuchynskou linkou, vstavanými skriňami i osvetlením. Majitelia budú mať k dispozícii aj spoločnú práčovňu na prízemí alebo spoločenskú miestnosť, ktorá bude prispôsobená pre prácu vo forme co-workingu. Už v tomto je vidno orientáciu na prevažne mladšiu klientelu. Kupujúci reagujú zatiaľ relatívne dobre, voľných ostáva 52 jednotiek.

Na spolovice rozostavanú Magnolia 1 teraz YIT Slovakia nadväzuje druhou časťou, Magnolia 2, ktorá v podstate kopíruje prvú etapu. V Nuppu tak pribudne ďalších 95 jedno- až štvorizbových apartmánov, takisto s kuchynskou linkou či vstavanými skriňami a osvetlením. Parkovanie je riešené v podzemí alebo pod budovou na úrovni prvého nadzemného podlažia, kde je aj práčovňa a klubovňa. Podľa investora je Magnolia ako stvorená pre mladých ľudí, ktorí „si chcú vytvoriť svoje prvé bývanie a mať pri tom čo najmenej starostí“.

K výhodám má patriť – ako v celom Nuppu – parkový dvor so športoviskami, grilom, ihriskami alebo postupne sa rozvíjajúcimi službami, komunitný carsharing, balíkobox a ďalšie prvky. Noví obyvatelia sa majú stať súčasťou existujúce živej a aktívnej susedskej komunity. Špecifickou novinkou a službou je však zariadenie bytu. Experti developera majú zastrešiť celý proces zariaďovania, bez ohľadu na to, či si klient byt kupuje pre seba alebo na prenájom. Klient si má zvoliť jeden alebo viac balíkov, a podľa záujmu dostane na kľúč kompletnú cenovú ponuku, výkresovú dokumentáciu a vizualizácie až po zameranie, dodanie a montáž nábytku. Získať tak môže úplne vybavený byt. Developer konštatuje, že takto dokáže klientom ušetriť čas a uľahčiť proces nasťahovania.

Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí túto službu využilo, v čase písania tohto článku však bolo voľných už len 83 apartmánov. Klientov pravdepodobne ovplyvňuje aj cena, ktorá je na bratislavské pomery relatívne (s prihliadnutím na zariadenie a lokalitu) dostupnejšia – najlacnejší jednoizbový byt je za 115-tisíc eur, 2-izbový za 174-tisíc eur a 3-izbový za niečo vyše 225-tisíc eur.

Developer snahe o racionalizáciu podriaďuje aj spôsob výstavby. Na realizáciu použije prefabrikované dielce, čím urýchli výstavbu a, ako hovorí, zvýši kvalitu a zníži environmentálny dopad. Stavebné práce už prebiehajú, kolaudovať sa má najneskôr vo februári 2024.

 

Nuppu, celkový pohľad. Magnolia vzniká v ľavej časti obrázku. Zdroj: YIT Slovakia

 

Hoci YIT Slovakia aktuálne píše, že zvyšok objektu, ktorého sú Magnolia 1 a 2 súčasťou, budú slúžiť ako pôvodne sľubovaná administratíva, pravdepodobne to tak nebude. Táto lokalita je totiž zaradená medzi miesta, kde by sa mala meniť územnoplánovacia regulácia v rámci Zmien a doplnkov 08, teda najbližšej aktualizácie Územného plánu. Hlavné mesto predpokladá, že zmeny sa budú v zastupiteľstve prerokovávať a schvaľovať ešte tento rok. Developerovi by sa tak mohla otvoriť cesta pre výstavbu ďalších bytov, vrátane nájomných bytov, ktoré odvedie mestu (alebo nakúpi mestská časť).

To sa v minulosti črtalo ako problém s ohľadom na reakcie časti miestnej komunity. Mnohí obyvatelia Nuppu, ale v ešte väčšej miere majitelia investičných bytov, sa obávali vzniku nájomného bývania. Kritici zvolili mnoho argumentov, vrátane narúšania pokoja, sociálnej neprispôsobivosti, zhoršenia parkovania a podobne, aby zakryli obavu, že v prípade vzniku nájomných bytov by niektorí investori asi nemohli prenajímať byty tak draho. Samozrejme, ide o postoje len niekoľkých majiteľov, miestna komunita ale nemusí byť napospol taká otvorená, ako sa to prezentuje.

Asi musí prísť až úspešný príklad spojenia dostupného bývania s tradičným komerčným, aby sa ukázalo, že ide o prospešnú kombináciu. Mesto s vysokou kvalitou života potrebuje aj vysokú mieru sociálneho mixu – teda k spojeniu života viacerých komunít, líšiacich sa aj príjmom, v rámci jednej lokality. Takýmto spôsobom sa môže viesť budúca prevencia voči sociálnym konfliktom, dosiahnuť vhodná sociálna kontrola a zabezpečiť postup na sociálnom rebríčku. Bratislava je mesto s tradične vysokou mierou mixu, vďaka čomu zatiaľ existuje minimum úplne vylúčených komunít (get) chudobných. Toto miešanie treba rozvíjať, a to aj v nových veľkých developmentoch.

Nuppu, ktoré je veľkým súborom, kde bude po dokončení žiť štvorciferný počet obyvateľov (nezáväzným odhadom do troch tisíc ľudí), je na to ideálnym miestom. Do budúcna by tomuto cieľu mohlo čiastočne dopomôcť mesto po širšom zavedení modelu, v rámci ktorého developer odvedie po zmene Územného plánu malú časť bytov Magistrátu ako „nadhodnotu“ za rýchlejšie odsúhlasenie aktualizácií. Zároveň by ale pomohlo, keby sa nemuselo pri takýchto zmenách čakať roky na veľké balíky, ale pripravovali by sa dynamickejšie – a na každom zastupiteľstve by sa nejaká úprava prerokovala.  

Len takýmto spôsobom, teda zásadným urýchlením prijímania zmien plánu, sa podarí aj rýchlejšie dodávať nové byty a nové nájomné byty. Developeri budú možno testovať podobné modely, ako YIT v Nuppu alebo Lucron s co-livingom v Neste, kľúč k väčšiemu počtu bytov ale drží v rukách Magistrát. Nedávne upozornenie, že počet dostupných pozemkov na výstavbu bytov je kriticky nízky, by mal byť mementom.

 

Pozrite si výstavbu Nuppu vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • II. etapa Magnolie. Zdroj: YIT Slovakia
  • I. etapa Magnolie. Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube