Author photoAdrian Gubčo 10.12.2018 08:45

Construction update: Vila Ľadová, 5.12.2018

Výstavba projektu Villa Ľadová medzi Šancovou a Ľadovou ulicou od developera VI Group natoľko pokročila, že v tejto chvíli už možno hovoriť o vyplnení ďalšej staromestskej prieluky. Kým od Šancovej bude čoskoro dosiahnutá hrubá stavba, od Ľadovej sa realizuje fasáda domu.

Hlavná hmota polyfunkčného projektu s prevažujúcou rezidenčnou funkciou je orientovaná do Šancovej a bude mať sedem nadzemných podlaží. V tejto chvíli sa pracuje už na najvyššom, ktoré má formu podkrovia. Od Ľadovej sa nachádza menšia, štvorpodlažná hmota, kde sa začalo so zatepľovaním prednej fasády.

Projekt prináša bývanie do pomerne rušnej lokality, napriek tomu, ako to býva pri projektoch od VI Group celkom časté, podstatná časť bytov je už vypredaná – developer aktuálne uvádza tri voľné byty, resp. apartmány, z 34, všetky v bloku bližšie k Šancovej. S cenami okolo 2,6-tisíc eur za štvorcový meter ide o jednu z lacnejších novostavieb v tejto časti mesta (viď nedávno zmieňovanú Beskydskú 10 s 3,5-tisíc eur za štvorcový meter).

Developerovi sa však podarilo predať aj všetky tri obchodné jednotky, z ktorých dve sa budú nachádzať na Šancovej ulici, vďaka čomu táto mestská trieda ožije a bude o niečo atraktívnejšia. Prístup automobilmi do podzemnej garáže je riešený od Ľadovej, vznikne 35 garážových státí a 11 státí na povrchu v časti vnútrobloku. Zvyšok vnútrobloku bude mať zelenú úpravu.

Vila Ľadová tvorí nerušivý a decentný vstup do okolitého prostredia a dobre doplní existujúcu zástavbu. Architektonický koncept vychádza priamo z pera developera projektu, ktorý je prepojený s architektonickou kanceláriou. Projekt je dobrým príkladom úplného zhodnotenia pozemku, čo je vo všeobecnosti v podobných lokalitách správny prístup.

Po plánovanom dokončení v 3Q 2019 sa tak ešte viac skompaktní zástavba Šancovej ulice, ktorej severná strana začína dostávať finálnu formu v súvislosti s realizáciou Vily Ľadovej, nešťastného Première a plánovaným Polyfunkčným domom Šancová.

Nanešťastie, humanizácia ulice je stále hudbou relatívne vzdialenej budúcnosti. Dopravné ukľudnenie sa opiera o víziu projektu Severnej tangenty, teda prepojenia Jarošovej ulice s Pražskou ponad Pioniersku a tunelom popri Hlavnej železničnej stanici. Mnohomiliónový projekt je však nad pomery rozpočtu Hlavného mesta a Slovenská republika sa v krátkom čase Severnú tangentu budovať nechystá.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad zo Šancovej
  • Pohľad zo Šancovej
  • Pohľad z Ľadovej
  • Pohľad z Ľadovej
  • Zdroj: VI Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube