Author photoAdrian Gubčo 28.09.2018 08:30

Construction update: Première, 13.9.2018

Jeden z najkontroverznejších projektov v Bratislave sa postupne začína blížiť k ukončeniu výstavby. Prebieha inštalácia okien a začali sa práce na fasáde, dobudovaná už je aj hrubá stavba podnože od Šancovej ulice. Developerom projektu je spoločnosť FINEP.

Výšková budova rastie v lokalite viacmenej vyrovnanej blokovej zástavby, čo vytvára radikálny kontrast, no v tomto prípade veľmi nevhodný. Budova má 23 nadzemných podlaží, obsahuje 260 bytov a vyše 560 metrov štvorcových metrov obchodných prevádzok. V podzemnej garáži vznikne 199 parkovacích miest. Architektom je pražské štúdio AHK Architekti, dokončenie výstavby sa predpokladá v roku 2019.

FINEP v skutočnosti nie je pôvodným developerom projektu, ten prevzal s už vydaným povolením pre danú výšku. História Première je spojená so škandálom, kedy bola plánovaná 8-podlažná budova navýšená na 34 podlaží, čo bolo možné vďaka účelovému zmenšeniu pamiatkovej zóny po zásahu vtedajšieho ministra kultúry. Po dlhoročných protestoch a sporoch sa podarilo vymôcť aspoň zníženie o niekoľko podlaží, celkovému výsledku to však až tak veľmi nepomohlo.

Première ostáva jedným z najviac nenávidených projektov v Bratislave a výrazne prispieva k celkovo zlému imidžu slova "developer".

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Première sa týči nad budovou YMCA, pamiatky z prvých rokov existencie ČSR
  • Podnož od Šancovej je v štádiu hrubej stavby a v budúcnosti sa na ňu nalepí objekt Endlicher House
  • Parter už získava zasklenie. Legendárna lampa vrastená do budovy stále stojí na svojom mieste.
  • Pohľad z Beskydskej
  • Zdroj: FINEP

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube