Author photoAdrian Gubčo 17.08.2018 08:45

Construction update: Podchod na Trnavskom mýte, 16.8.2018

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte vstupuje do záverečnej fázy. Investori projektu, spoločnosti Immocap Group a Bratislava - hlavné mesto SR avizujú dokončenie obnovy do konca letných prázdnin.

Prakticky dokončená tak už je výstavba troch nových vstupov do pochodu, vrátane aktuálne uzavretých pri Istropolise a na Vajnorskej ulici, finišuje sa s novými výťahmi, ktoré vznikli pri východe Central alebo na električkovej zastávke v smere do centra mesta, hoci ich prevádzka ešte spustená nie je. V interiéri podchodu sa už pripravujú jednotlivé prevádzky, medzi ktorými bude drogéria, papiernictvo, gastronomická prevádzka, trafika či nechtové štúdio. Pribudnúť by mali aj potraviny.

Rekonštrukcia podchodu je reakciou na jeho zanedbaný stav, ktorý sa nezlepšil ani vďaka viacerým marketingovým kampaniam. Mesto Bratislava preto odsúhlasilo dlhodobý prenájom spoločnosti Immocap Group, ktorá sa zaviazala podchod zrekonštruovať a bude ho prevádzkovať 15 rokov s opciou na ďalších 5 rokov. Do obnovy developer investuje okolo 2,5 milióna eur, ďalší 1 milión investuje mesto samotné, za čo obnoví eskalátory či zrealizuje výťahy. Celková výmera obchodných plôch je 1400 metrov štvorcových, kde vznikne 18 prevádzok. Developer okrem toho obnovil aj sociálne zariadenia a zabezpečí strážnu službu a dohľad, čo má zabrániť ďalšiemu chátraniu. Architektom obnovy je Ateliér Ivan Kubík, ktorý stál aj za projektom Central.

Stav podchodu sa radikálne zlepší a tento bude výrazne modernejší a na vyššej úrovni. Obnova významného tranzitného priestoru je doprevádzaná aj menšou revitalizáciou okolitých verejných priestranstiev v réžii Hlavného mesta.

Nanešťastie, táto revitalizácia nespĺňa kvalitatívne kritériá, ktoré by sa očakávali od jedného z kľúčových verejných priestranstiev (minimálne počtom prechádzajúcich chodcov) v metropole. Nie je známe, že by mal nad touto revitalizáciou dohľad nejaký architekt.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vstup do podchodu od Centrálnej tržnice. Vznik rozsiahlych asfaltových plôch bez doplnenia aspoň mobilnej zelene bol kritizovaný z viacerých strán.
  • Na tomto mieste bol pred niekoľkými týžňami inštalovaný stojan na bikesharing, aby bol znova odstránený.
  • Jedinou novou zeleňou sú dva stromy na pravej strane fotografie, čo je nedostatočné. Na druhej strane, zánik stánkov s občerstvením je pozitívom.
  • Obchodná pasáž v podchode s novou drogériou.
  • Vľavo trafika, ďalej nechtové štúdio.
  • Developer pravdepodobne usúdil, že udržovať mramorový obklad v čistote bude v kontexte sústavného ničenia priestoru vandalmi neúnosné, preto ho odstránil a pravdepodobne nahradí skleneným obkladom.
  • Nový výťah pri východe smerom ku Centralu.
  • Vstup na Vajnorskej ulici.
  • Nová cesta smerujúca k vstupu pri Istropolise.
  • Vstup Istropolis a polopodzemné kontajnery.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube