Author photoAdrian Gubčo 09.01.2019 09:55

Construction update: Galvaniho dvory, 7.1.2019

Prvý tohtoročný update bude patriť ružinovskému bytovému súboru Galvaniho dvory. Projekt od developera Macho Consulting získava finálne kontúry a čoskoro bude dokončený. Pôjde tak o ďalšiu novostavbu v tejto lokalite, kde v nedávnej minulosti vzniklo viacero podobných developmentov.

Táto časť Ružinova, Trnávka, má síce prevažujúci charakter predmestskej malopodlažnej zástavby rodinných domov, smerom k okrajom sa však vyskytuje niekoľko súborov bytových domov. Okolie Galvaniho ulice patrí k tým najnovším, niekoľko nových projektov ešte v blízkej dobe pribudne.

Samotné Galvaniho Dvory patria k najmohutnejším projektom. Hmotovo reagujú na okolitú zástavbu so siedmimi nadzemnými podlažiami, od Galvaniho však vznikla dominantná, desaťpodlažná hmota, ktorá komplex zvýrazňuje. Názov projektu sa odzrkadľuje vo vytvorení dvoch dvorov, ktoré budú parkovo upravené.

V projekte vzniklo 231 bytov, čo z neho robí stredne veľký development. Tesne pred ukončením výstavby je predaj celkom úspešný, voľných ostáva 12 bytov, pričom klientov oslovila pravdepodobne najmä cena na úrovni približne 2,2-tisíca eur za štvorcový meter v úvodných fázach predaja. Štandardom projekt výnimočný nie je, v tomto ohľade predstavuje čistý priemer. Súčasťou domu je 276 parkovacích miest.

Galvaniho Dvory nie sú výnimočné ani architektúrou, hoci nemožno poprieť, že nie sú ani žiadnym strašiakom. Keďže projekt je vo vysokom štádiu dokončovania – finalizujú sa fasády a realizujú sa exteriérové úpravy – možno už v tejto chvíli povedať, že vizuálne je tento bytový súbor príjemný. Autormi architektúry sú architekti z kancelárie Synergies Architects.

Keďže ide pre developera o zjavný úspech, v príprave má aj druhú fázu projektu na susednom pozemku, na ktorý sa prvá fáza Galvaniho Dvorov priamo napojí. Táto druhá časť bude architektonicky v súlade s prvou, dominovať jej bude rizalit s desiatimi nadzemnými podlažiami. Kedy by však mala ísť do predaja a výstavby, ešte nie je známe.

Lokalita ešte zažije ďalšie vstupy, napríklad v podobe projektu Galvanihome, ďalej v rámci Trnávky je niekoľko nevyužitých areálov, ktoré pravdepodobne čaká premena na iný účel. Táto štvrť je v rámci Bratislavy pomerne špecifická a bolo by vhodné, keby si zachovala svoj charakter zóny medzi predmestím a mestom.

Od developerov si to vyžaduje citlivé narábanie s mierkou projektov, čoraz dôležitejší však bude aj rozvoj komunitných aktivít, pre ktoré by nové projekty mali poskytovať dostatok priestoru. Je to práve živá lokálna komunita a s ňou spojené pozitívne zážitky, čo dodáva podobným štvrtiam ich jedinečný kolorit.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Hlavná hmota projektu od Galvaniho ulice
  • Pohľad od ulice Na križovatkách
  • Dokončujú sa fasády aj exteriérové plochy
  • Farebnosť je pomerne decentná a príjemná
  • Jeden z dvorov
  • Jeden z dvorov
  • Zdroj: Macho Consulting

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube