Author photoAdrian Gubčo 14.02.2018 09:00

Construction update: Fuxova, 6.2.2018

Mohutný rezidenčný projekt Byty Fuxova od developera J&T Real Estate (JTRE) je tesne pred dokončením. Na objekte a v jeho okolí prebiehajú posledné práce, čoskoro sa začnú sťahovať aj prví obyvatelia.

Fuxova vyrástla na severnom okraji Petržalky, v blízkosti novej električkovej trate a v lokalite, ktorá bude v budúcnosti tvoriť spojnicu medzi staršími časťami Petržalky a rozšírením centra mesta v oblasti aktuálne známej ako Nové Lido. Spomedzi početných nových projektov je Fuxova najvýraznejšia, a to vďaka mohutnosti a výške - 24 nadzemných podlaží a 75 metrov - ako aj vysokom počte bytov, ktorých je 276. Developerovi sa podarilo predať úplne všetky byty. V parteri vzniklo približne 350 metrov štvorcových obchodných priestorov, v bezprostrednom okolí vzniklo aj 4-tisíc štvorcových metrov nových zelených plôch. Parkovanie sa nachádza predovšetkým v podzemnej garáži. Za architektúrou projektu stojí kancelária A.M. architects.

Fuxova, napriek svojej relatívne zaujímavej fasáde, si zrejme nezíska obľubu širokej verejnosti. Bráni tomu mimoriadna neproporčnosť celej stavby, ktorá aj v petržalskom prostredí pôsobí až príliš gigantickým dojmom. Kým výška by mohla byť v princípe v poriadku, jej pomer k šírke budovy má za následok, že budova pôsobí vo svojom prostredí až príliš cudzorodo - najmä v porovnaní s inými lokálnymi novostavbami, ktoré si až na výnimky držia určitú mierku.

Developer tak prispel k svojej povesti (či už zaslúženej alebo nie) dravého investora, sústrediaceho sa na maximálne vyťaženie pozemku na úkor akýchkoľvek iných kritérii.

Doplnenie: Nutné však je pripustiť, že toto je okrem iného spôsobené aj existujúcim ÚPZ (Územným plánom zóny) CMC Petržalka, ktoré predpisovalo dané regulačné parametre. Developer aktuálne vyvíja snahy ÚPZ zmeniť, čo má zamedziť vzniku podobných budov napríklad v Novom Lide.
 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Vyčistený pozemok pripravený na ďalšiu výstavbu. Malo by ti vzniknúť menšie nákupné centrum v réžii JTRE.
  • Zdroj: J&T Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube