Author photoAdrian Gubčo 19.12.2017 09:00

Beth Galí spracuje verejné priestranstvá v Eurovea II a v zóne Pribinova

Developer J&T Real Estate (JTRE) minulý týždeň oznámil, že dizajn a charakter verejných priestranstiev v projekte Eurovea II, ale aj dizajnmanuál pre celú zónu Pribinova (teda oblasť od Landererovej po nábrežie rieky), spracuje významná španielska architektka a odborníčka Beth Galí so svojim tímom z kancelárie BB+GG Architects.

Zdroj: J&T Real Estate

Zdroj: J&T Real Estate

Spolupracovať tak bude s architektmi projektu, ateliérom GFI, a pokúsi sa nadviazať na vynikajúce základy z prvej etapy projektu, kde verejné priestranstvá navrhoval taktiež architekt svetových kvalít, Michel Desvigne. Beth Galí je známa ako autorka časti nábreží v Barcelone či Hamburgu, ale aj ulíc, napríklad v Corku, všetko projekty dobrej kvality. Developer sa zároveň rozumne rozhodol využiť šancu pripraviť nielen návrh priestranstiev priamo pri Eurovei II, ale aj v celej zóne. Táto časť nového centra mesta by tak mohla získať ucelený výraz a identitu, čo je téma, ktorej sa zatiaľ venovalo len veľmi málo pozornosti.

Nejde totiž len o zjednotenie výzoru vonkajších terás pred Euroveou I, ktoré vďaka tvorivosti jednotlivých majiteľov reštaurácii a snahe maximálne zarobiť vyzerajú horšie ako najošarpanejšie búdy na Miletičke, a menia inak príjemnú lokalitu na prehliadku nevkusu, ale aj návrh jednotného typu chodníkov, mobiliáru, zásahov v prospech chodcov, cyklistov, vytvorenia orientačného systému a podobne.

V istom ohľade ide o úlohu, ktorú si už dávno malo splniť mesto Bratislava - hlavné mesto SR v celomestskom meradle. Keďže sa tak ale nedeje, musia zasiahnuť developeri, ak chcú vytvoriť príjemné priestranstvá s potenciálom pritiahnuť ľudí (teda pritiahnuť zákazníkov).

Každopádne, dizajnmanuál pre zónu Pribinova je len prvý krok. Ďalším by malo byť, aby sa všetci kľúčoví developeri v lokalite - okrem JTRE to je aj HB Reavis, Penta Real Estate a YIT Slovakia, spojili a spoločne pripravili dizajnamanuál a zjednotenie výzoru verejných priestranstiev v celom novom downtowne. V tomto prípade si len ťažko predstaviť (racionálne) dôvody, ktoré by tomu mali brániť, keďže je to v záujme každej jednotlivej spoločnosti.

Budú sa developeri inšpirovať a pokúsia sa nájsť spoločnú reč pri takejto základnej veci?

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Beth Galí. Zdroj: J&T Real Estate
  • Nábrežie v Barcelone. Zdroj: J&T Real Estate
  • Nábrežie v Hamburgu. Zdroj: J&T Real Estate
  • Nákupná ulica v Corku. Zdroj: J&T Real Estate

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube