Author photoAdrian Gubčo 04.04.2022 13:23

Ako sa vyvíja projekt LBG Aréna?

V Bratislave sa pripravuje hneď niekoľko športových projektov, zámer LBG Aréna v Rači však patrí k tým najambicióznejším. V športovej zóne pri Hečkovej ulici má vzniknúť moderný areál s plavárňou, hokejovou halou aj multifunkčným ihriskom pro vzore amerických športových centier. Ako sa však zdá, veľkorysé plány takými môžu ostať len na papieri.

Zdroj: Cechvala Architects

Zdroj: Cechvala Architects

Myšlienka vzniku moderného športoviska, ktoré by spĺňalo najvyššie kritériá pre trénovanie hokeja, pochádza už z roku 2006. Známy hokejový hráč Ľubomír Višňovský vtedy začal rokovať s vedením mestskej časti Petržalka o vybudovaní tréningového štadióna. Inšpiroval sa pritom nielen americkými vzormi, ale aj kolegom zo Slovenska, Marianom Gáboríkom, ktorý postavil štadión v Trenčíne. Napriek podpore však Petržalka nebola schopná poskytnúť vysporiadané pozemky. Po niekoľkých rokoch sa tak Višňovský odhodlal k druhému pokusu, tentokrát v Rači na rohu Hečkovej a Račianskej (hoci oficiálne je na Černockého).

Ide o tradičnú športovú lokalitu a v susedstve pozemku sa nachádza hneď niekoľko športovísk. V lete 2014 sa zdalo, že všetko je na dobrej ceste – mestská časť podpísala s hokejistom a jeho spoločníkmi z Luka & Bramer Group, a. s., nájomnú zmluvu na 30 rokov. Investor tak získal k dispozícii miestne pozemky, na ktorých mal postaviť športové centrum za približne deväť miliónov eur. Výstavbu chcel rozbehnúť v roku 2016 a centrum otvárať o dva roky neskôr. Dnes, v roku 2022, však nie je ani len známe, kedy a či vôbec sa výstavba projektu spustí.

Povoľovanie projektu bolo totiž stíhané problémami. Problém v novom projekte videl najmä BMX Klub Rača, ktorý má zriadené športovisko na susednom pozemku. Výhrady priaznivcov BMX viedli až k súdnym sporom. Procesy spomalili aj pripomienky neslávne známeho Združenia domových samospráv, vedeného Marcelom Slávikom. Stavebné povolenie (povolenia) tak projekt získal až v roku 2018, teda v čase, kedy už mal byť dokončený. Výstavba sa tak mala v prípadne hlavnej stavby začať najneskôr do novembra 2020. Ani to sa však nestalo a z projektu medzičasom vystúpil aj Ľubomír Višňovský.

Aktuálny stav sumarizuje starosta Rače Michal Drotován vo svojom blogu. Ako konštatuje, nič nenasvedčuje tomu, že by stavebník rozbehol realizáciu hlavnej stavby do termínu platnosti stavebného povolenia. To tak stratilo platnosť. Aké-také práce prebehli len na vodných stavbách, inak sa ale rok na pozemku vôbec nepracovalo. Starosta sa otvorene pýta, kedy vôbec investor rozbehne realizáciu a z akých zdrojov. Pripúšťa pritom aj možnosť, že projekt je nerealizovateľný, čo bude viesť mestskú časť k potrebe hľadania iného riešenia pre areál. Pozemky sú, koniec-koncov, obecné.

LBG Aréna s.r.o. zatiaľ veľmi komunikatívna nie je, čo pripúšťa aj starosta. Investor nereagoval ani na otázky YIM.BA z februára tohto roka. Naposledy v októbri 2021 publikovala firma na webe zámeru príspevok, v ktorom s ohľadom na spory konštatuje, že „výstavba LBG Arény je na mŕtvom bode“. Spoločnosť tvrdí, že aj naďalej má záujem na vzniku projektu, podmieňuje ju ale ukončením sporov a zrušením predbežného opatrenia na súde (ktoré podľa M. Drotována na pozemkoch nie je), ktoré má brániť spusteniu prác.

Situácia je tak zložitá a nie celkom jasná. Starosta tvrdí, že pred ním developer deklaruje, že realizáciu oficiálne rozbehol. Každopádne to ale znamená, že je zmluvne viazaný k jej dokončeniu do októbra 2022. To je aj laickým pohľadom absolútne nepredstaviteľné. Pravdou tak bude, že LBG Aréna je skutočne pozastavená a nebolo by ani prekvapením, keby nevznikla nikdy.

 

Zdroj: Cechvala Architects

 

Pre Raču by to bola škoda, keďže projekt bol svojim funkčným a architektonickým riešením odvážny a príťažlivý. LB Aréna by bola tvorená mohutnou zabolenou budovou s vystupujúcou časťou nad vstupom, v ktorej by boli postupne radené jednotlivé zóny, súvisiace s prevádzkou športoviska. Kľúčovou časťou mala byť hokejová hala, tvorená jednou štandardne veľkou a jednou menšou ľadovou plochou. Druhou zásadnou časťou by bola bazénová hala, pričom na webe projektu sa hovorí aj o možnosti vybudovania 50-metrového bazéna (hoci pravdepodobnejšie by tu vznikol len 25-metrový).

Doplňujúcimi časťami by bolo multifunkčné ihrisko, resp. ihriská (jedno exteriérové a druhé interiérové), fitness centrum, šatne, reštaurácia a ubytovacie kapacity. LBG Aréna by bola určená pre profesionálny aj amatérsky šport, deti a mládež, pre fanúšikov aj športovcov na sústredení. Organizovať sa tu mali súťaže a podujatia, a to nielen športového, ale teoreticky aj kultúrneho charakteru. Za dizajnom stojí renomovaná kancelária Cechvala Architects.

Ak by športové centrum v takejto podobe skutočne vzniklo, išlo by o jedno z najmodernejších zariadení svojho druhu v Bratislave a možno aj na Slovensku. Americká stopa je v projekte skutočne viditeľná – v Severnej Amerike sa nachádza viacero podobných športovo-komunitných centier. Jedným z najznámejších môže byť centrum Hillcrest vo Vancouveri, tvorené taktiež bazénovou časťou a ľadovými plochami. Počas Zimných olympijských hier vo Vancouvri v roku 2010 išlo o športovisko pre curlingové súťaže.

Mestská časť tak bude možno musieť v dohľadnej dobe musieť hľadať novú náplň pre priestor. Výstavba bytov alebo kancelárií veľkého rozsahu tu nehrozí, keďže ide o Územným plánom zaregulovanú plochu pre rozvoj športu. Je však otázne, či račianska samospráva, ktorá má množstvo investičných projektov a priorít, a to aj veľkého rozsahu, bude schopná pripraviť tu a do realizácie dostať podobne veľký a prepracovaný zámer. Pravdepodobne by sa opäť vyhlásila súťaž na investora, ktorý by tu mal športovisko postaviť.

Najhorším scenárom by bolo, keby sa aktuálne spory ťahali ďalšie roky a lokalita by zatiaľ chátrala a zarastala náletovou zeleňou. V čase, kedy sa pomaly rozbieha revitalizácia zóny – prvou lastovičkou by mala byť rekonštrukcia kúpaliska Krasňany v réžii Hlavného mesta – by to bolo paradoxné. Taktiež by to narúšalo obraz Rače, ktorá v posledných rokoch vykazuje najvyššiu dynamiku zmien a rozličných prospešných investícií.

Riešenie otázky LBG Arény je v každom prípade pre túto mestskú časť dôležité. V posledných rokoch sa tu začína citeľne zvyšovať kvalita života a odľahlá štvrť začína byť čoraz atraktívnejším miestom pre bývanie. Vznik projektu s úrovňou LBG Arény by napriek tomu Raču katapultoval ešte oveľa vyššie – spolu s ostatnými dokončenými projektami samosprávy by sa z nej stala mestská časť s najvyššou úrovňou základného školstva, možností pre športovanie, s vynikajúcim prístupom k prírode, s bohatými kultúrnymi a historickými tradíciami, rozvíjajúcou sa gastronómiou a postupne aj s dobrým dopravným spojením. Rača by sa mohla stať Trnavou Bratislavy – a to je obrovská pochvala.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects
  • Zdroj: Cechvala Architects

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube