Author photoAdrian Gubčo 23.08.2019 10:30

Ako ďalej s Ister Tower?

Projekt Ister Tower patrí k radu výškových budov, ktoré mali doplniť zástavbu nového komerčného centra mesta – downtownu. Development od spoločnosti Ister II má aktuálne k dispozícii kladné záverečné stanovisko od Ministerstva životného prostredia, a chytá sa požiadať o vydanie územného rozhodnutia. Okrem toho sa však na weboch objavil aj inzerát s ponukou predaja projektu.

Zdroj: Ister II

Zdroj: Ister II

Narozdiel od ostatných veľkých (a realizovaných) projektov nepatrí Ister II medzi veľké developerské spoločnosti, ktoré dodávajú na trh tisíce bytov a desaťtisíce metrov štvorcových kancelárií. Pre relatívne malú firmu je takýto veľký projekt, počítajúci nielen so stometrovou vežou, ale aj výraznou podnožou a viacerými objektmi náročným orieškom.

Ako sa však pre YIM.BA vyjadril Matúš Trajter, managing partner spoločnosti, predaj dnes nie je na programe dňa. „Zatiaľ sa pripravujeme na realizáciu projektu ako klasický developer vo vlastnej réžii v kooperácii s bankami a stavebnými spoločnosťami.“ Napriek tomu, na sociálnej sieti LinkedIn sa istú dobu vyskytoval inzerát, ponúkajúci projekt na predaj za 24 miliónov eur.

Pre menšiu firmu by bol takýto postup logický. Ister Tower má vzniknúť na exponovanom pozemku v srdci novej centrálnej časti mesta, pričom okoliu budú dominovať výškové budovy a mrakodrap s veľkým množstvom nových bytov a administratívnych priestorov. V podstate priamo naproti veži bude sídliť Európska pracovná agentúra, vznikne tu veľké kongresové centrum, rozsiahly park v rámci projektu Sky Park a v pešej dostupnosti bude električková trať alebo autobusová stanica. Pozemok tak má veľkú potenciálnu hodnotu a s povoleným projektom aj predajnú cenu.

Pravdepodobnosť takéhoto scenára zvyšuje aj fakt, že konzervatívne banky pri neveľmi dobrom ekonomickom výhľade skôr zaúverujú projekt od silného developera ako od menšej spoločnosti. Ak skutočne prichádza ekonomická recesia, pre menšieho investora je výhodné projekt predávať teraz, keď sú ceny na vrchole.

M. Trajter možnosť predaja celkom nevylúčil. „Téma predaja projektu je iba jeden z možných variantov,“ potvrdil. Nateraz však platí, že príprava projektu bude pokračovať. Už v septembri by sa údajne mala spustiť informačná kampaň spoločne s novou podobou stránky, dnes sa tu už nachádza prezentačné video, nápadne pripomínajúce video, ktorým sa pred časom predstavoval susedný Sky Park (hoci bez gramatickej chyby). Ďalší osud Ister Tower tak snáď bude čoskoro známy.

 

Ister Tower, vľavo projekt Portum. Zdroj: Ister II

 

Po dokončení bude Ister Tower tvorený niekoľkými objektmi, vrátane 33-podlažnej veže s výškou sto metrov, osempodlažnou budovou od Landererovej, hotelu zasunutého dovnútra bloku orientovaného do novej komunikácie, ako aj apartmánového domu na juhozápadnom nároží pozemku. Celkovo by tu malo byť 490 bytov a apartmánov, 4-tisíc metrov štvorcových kancelárií a takmer tisíc metrov štvorcových retailu.

Architektúru projektu má na starosti kancelária P.S. Arch, ktorá na návrhu spolupracovala s kanceláriou A1 ReSpect vedenou známym architektom Branislavom Kaliským. Vizuál veže očividne pripomína podobu mrakodrapu Aqua Tower v Chicagu, v bratislavskom prípade má však odkazovať na meandre Dunaja, čo súvisí s názvom projektu (Ister je po grécky Dunaj).

Problematickým aspektom projektu je znečistenie podložia a environmentálna záťaž, ktorej odstránenie čaká každého developera, ktorý bude mať záujem o výstavbu v tejto oblasti. Ister Tower leží priamo nad areálom niekdajšej rafinérie Apollo, ktorá bola zničená bombardovaním v priebehu roku 1944. Do pôdy vtedy vytiekli značné objemy ropných látok, ktoré sú v pôde doteraz prítomné.

Partnerským projektom Ister Tower je susedný komplex Portum, ktorý je tvorený dvojicou veží, vrátane dominantnej, 115 metrov vysokej budovy priamo na križovatke ulíc Košická a Landererova. Tento projekt pripravuje kancelária A1 ReSpect, s Ister Tower bude zdieľať veľký, parkovo upravený vnútroblok.

 

Viacmenej aktuálny stav na pozemku - jediný rozdiel oproti fotografii z 4.7.2019 je ten, že je splanírovaný

 

Povedať, kedy tieto zámery začnú skutočne rásť, je nateraz predčasné. Z kuloárov je známe, že viacerí veľkí developeri sa o predmetné pozemky zaujímali. Každopádne, development v týchto miestach, spojený s vyčistením podložia a možným redizajnom veží (a ideálne aj navýšením minimálne Portum-u) by bol maximálne žiadúci.

Pomaly by tak došlo k naplneniu celého územia tzv. Zóny Chalupkova, teda jadra downtownu. Veľmi konkrétnu podobu a formu už majú pozemky v držbe spoločností HB Reavis aj Penta, tvoriace podstatnú časť tejto zóny. Nie je ešte známe, či sa v blízkej dobe zmení areál spoločnosti ZSE medzi Dostojevského radom, Čulenovou a Landererovou, nehovoriac o jeho podobe, hoci s nárastom hodnoty územia sa to dá predpokladať.

Bratislava je tesne pred ziskom úplne nového centra mesta, ktorému dominuje úplne iný typ zástavby, než na aký sme boli donedávna zvyknutí. Vyplnenie pozemkov v tomto území je však len začiatok: expanzia výškových budov bude takmer určite pokračovať. Hlavnému mestu Slovenska to dodá špecifický obraz, v rámci strednej Európy zriedkavý.  

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube